Ένας μικρός το δέμας… Μαχητής!

Πήγε να γίνει αυτό που ο ίδιος ήθελε. Αυτός που θα «έσπαγε» την κατάρα των Μαροκινών. Η μοίρα όμως καμιά φορά μας τα φέρνει πολύ διαφορετικά εκεί που δεν το περιμένουμε. Έτσι και με τον Αμπντελάκ Νουρί. Ένας ταλαντούχος αν μη τι άλλο Μαροκινός, αντίκρισε κατάματα μια τεράστια ατυχία και αδικία...  



Ένας μικρός το δέμας… Μαχητής!

Ήταν 8 Ιουλίου του 2017, όταν σε ματς προετοιμασίας του Άγιαξ με την Βέρντερ Βρέμης, όταν Αμπντελάκ Νουρί κατέρρευσε.

Διεκομίσθη με ελικόπτερο στο νοσοκομείο, με τις εξετάσεις να δείχνουν κρίση καρδιακής αρρυθμίας. Οι Ολλανδοί είχαν ενημερώσει πως η κατάσταση του είναι σταθερή και ο παίκτης εκτός κινδύνου, στην εντατική. Πέντε μέρες μετά ανακοίνωσαν πως ο 20χρονος απέκτησε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη εξαιτίας του συμβάντος. Τα στοιχεία έδειξαν πως ήταν πιθανό να ήταν σε καλύτερη κατάσταση, αν οι πρώτες βοήθειες ήταν πιο γρήγορες. Δεν ήταν όμως, με σκοπό να προκληθεί εγκεφαλική βλάβη, από την έλλειψη οξυγόνου, για αρκετή ώρα. Ο Άγιαξ αναγνώρισε τις ευθύνες του, απολύθηκε ο γιατρός και ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του παιδιού που είχε στις ακαδημίες, από όταν ήταν 8 χρόνων. Η μήνυση όμως αποσύρθηκε, μετά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Στις 25/7 βγήκε από την εντατική και μπορούσε να αναπνεύσει, χωρίς τη βοήθεια μηχανημάτων υποστήριξης. Τότε οι γιατροί είπαν στους γονείς του πως δεν θα μπορέσει να παίξει ποδόσφαιρο, ξανά. Δεν τους ένοιαζε. Στην πορεία μπήκε σε τεχνητό κώμα. 

Η Guardian τον είχε περιλάβει στα 'ακατέργαστα διαμάντια' του ποδοσφαίρου, σε λίστα που είχε φτιάξει το 2014. Είχε γράψει πως «ο Νουρί θα πρέπει να είναι ο παίκτης που θα σπάσει την κατάρα. Ο Νουρί έχει αξιολογηθεί πολύ υψηλά από τον Άγιαξ. Όλοι πιστεύουν πως θα καταλήξει στην Μπαρτσελόνα ή τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Έχει εξαιρετική τεχνική και τεράστια θέληση να κάνει τη διαφορά. Διαθέτει πλήθος τρικ. Είναι τόσα που έχουν οδηγήσει σε συγκρίσεις με τον Ροναλντίνιο. Θέλει βελτίωση στο σθένος, αλλά αυτό είναι κάτι που φτιάχνεται».

Από τον Αύγουστο της σεζόν 2019/2020, δεν ήταν πια σε κώμα. Οι οικείοι του είχαν ενημερώσει πως μπορεί να τους αναγνωρίσει και ότι είχαν βρει έναν τρόπο επικοινωνίας, μαζί του μέσω κινήσεων του στόματος και των φρυδιών. Έως το Σεπτέμβρη του 2019 ο Νουρί παρέμενε στο νοσοκομείο. Πλέον όμως όπως ανακοίνωσε και ο αδερφός του, Αμπντεραχίμ σε τηλεοπτική εκπομπή «Φροντίζουμε γι' αυτόν», είπε ο αδελφός του Αμπντεραχίμ. «Πρέπει να πω ότι από τότε που επέστρεψε σπίτι του είναι πολύ καλύτερα. Καταλαβαίνει πού είναι, τρώει, κοιμάται, αλλά δεν μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι, εξαρτάται από εμάς, αλλά στις καλές μέρες μπορούμε να του μιλήσουμε. Μερικές φορές μετακινείται,  συχνά χαμογελάει. Και σε αυτές τις περιπτώσεις εκτιμάς πραγματικά τη σημασία ενός χαμόγελου».

Ο μικρός πλέον είναι σπίτι του, με την οικογένεια του και φαντάζει πλέον πολύ πιθανό, πως κάποια στιγμή θα τον ξαναδούμε με μία μπάλα στα πόδια, να κάνει αυτό που αγαπά και τον κράτησε στη ζωή. Μαχητής απ’ την ώρα που ο μικρός το δέμας (1,70) πατούσε το πόδι του στον αγωνιστικό χώρο και γινόταν φόβητρο για τους αντιπάλους, έως και τη στιγμή που έπρεπε να γίνει ο φόβος και ο τρόμος του μεγαλύτερου αγώνα που είχε παίξει. Αυτός της ζωής!

Νίκος Μαστρογιαννόπουλος