Η πραγματική τριπλή μάχη του English Game και ο Σούτερ! (pics & vid)

Κι όμως, η τρομερή ποδοσφαιρική σειρά του Netflix, The English Game, προέρχεται από αληθινή ιστορία και περιστατικά, όπως επίσης και από τον Σκωτσέζο, Φέργκους Σούτερ που... άνοιξε τα μάτια των ανθρώπων του αγγλικού ποδοσφαίρου!  



Η πραγματική τριπλή μάχη του English Game και ο Σούτερ! (pics & vid)

Όποιος το έχει παρακολουθήσει γνωρίζει πολύ καλά πως είδε κάτι απολαυστικό.

Όποιος το παρακολουθεί ακόμα, γνωρίζει πως η συνέχεια θα είναι εξίσου καλή με ό,σα έχει αντικρίσει μέχρι και αυτή τη στιγμή.

Όπως δεν το έχει ξεκινήσει καν, ΟΦΕΙΛΕΙ να το κάνει, αν αγαπάει το ποδόσφαιρο!

Το English Game που κυκλοφόρησε από το Netflix, δυστυχώς έχει μόλις έξι επεισόδια αναφορικά με το αγγλικό ποδόσφαιρο του 19ου αιώνα και τη διαφορά μεταξύ πλούσιων και εργατών και σε κάνει να θέλεις να ψάξεις ακόμα περισσότερο την ιστορία που κρύβεται πίσω από τα περιστατικά που παρακολουθεί ο κόσμος στην τηλεοπτική σειρά της δημοφιλούς πλατφόρμας.

Η Darwen, λοιπόν, όντως το 1879 έπαιξε στον τρίτο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας απέναντι στους Remnants και κατάφερε να τους αποκλείσει! Ήταν η πρώτη νίκη ομάδας που απαρτιζόταν αποκλειστικά από εργάτες, οι οποίοι πήραν μεγάλο αποτέλεσμα απέναντι σε σύνολο ... κυρίων, οι οποίοι θεωρούσαν ότι το άθλημα και οι κανονισμοί του ήταν αποκλειστικά για εκείνους και για ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές ώστε να περνούν εποικοδομητικά το χρονο τους αθλούμενοι.

Στον επόμενο γύρο, η Darwen που εξέφραζε ολόκληρη την περιοχή – κοντά στο Μπλάκμπερν – και που άπαντες εργάζονταν και ζούσαν από το εργοστάσιο βαμβακιού, έπρεπε ν' αντιμετωπίζουν την Old Etonians από τον νότο. Η ομάδα αυτή, ήταν σύνολο πλουσίων που είχαν κατακτήσει το FA Cup το 1875 και το 1876.

Υπερείχαν σε σωματοδομή των εργατών και πίστεψαν ότι θα είχαν πολύ εύκολο έργο απέναντι στην Darwen του Φέργκους Σούτερ.

Όντως, το πρώτο παιχνίδι – στο οποίο οι παίκτες της Darwen πήγαν με τεράστια δυσκολία λόγω των εξόδων μετακίνησης με το τρένο, ολοκληρώθηκε με το εκπληκτικό 5-5, με τους εργάτες να επιστρέφουν στο σκορ από το εις βάρος τους 5-1 του πρώτου ημιχρόνου! Εκείνη την εποχή οι κανονισμοί ήταν... συμφωνίες που γίνονταν πριν από το ματς κι έτσι, οι πλούσιοι της Old Etonians το εκμεταλλεύτηκαν και αρνήθηκαν να παίξουν μισάωρη παράταση για να κριθεί ο νικητής που θα περνούσε στα ημιτελικά.

Μάλιστα, αρνήθηκαν και την προσφορά των εργατών να γίνει το δεύτερο παιχνίδι στον δικό τους τόπο αφού... δεν ήθελαν και ίσως και να μην ήξεραν που ακριβώς βρισκόταν το μέρος αυτό, στον βορρά...

Έτσι, πρόσφεραν εκείνοι 25 λίρες στους παίκτες της Darwen ώστε να επιστρέψουν στο Λονδίνο το αμέσως επόμενο Σάββατο. Αυτό έγινε και το δεύτερο ματς πάλι ολοκληρώθηκε στην ισοπαλία με το τελικό 2-2! Χρειάστηκε και τρίτο παιχνίδι, στο οποίο φυσικά οι πλούσιοι επικράτησαν – ξανά στο Oval της πρωτεύουσας – με τους εργάτες να κάνουν νέο ταξίδι με νέα μεγάλα έξοδα, απλά και μόνο για να παίξουν ποδόσφαιρο και να εκπροσωπήσουν επάξια την περιοχή τους.

Στην επιστροφή, έτυχαν ηρωικής υποδοχής κάνοντας χαρούμενους τους συμπολίτες τους στο χωριό το οποίο ζούσε από το εργοστάσιο και την ψυχική ανάταση που τους πρόσφερε το ποδόσφαιρο...

Για όσους απορείτε για τον μεγάλο πρωταγωνιστή της σειράς, τον Σκωτσέζο, Σούτερ, αλλά και την... προσφορά που του έκανε η Μπλάκμπερν από τα πρώτα επεισόδια, εδώ θα υπάρξει ένα μικρό spoiler.

Όντως υπήρξε εκείνος ο ποδοσφαιριστής και όντως αποφάσισε κάποια στιγμή να μετακινηθεί στους «ρόβερς» για να παίξει ποδόσφαιρο σε ανώτερη επαγελματική κατηγορία! Ήταν ο πρώτος που παραδέχθηκε δημόσια ότι παίζει μπάλα και πληρώνεται για να το κάνει!

«Αυτός ο παίκτης άνοιξε τα μάτια των ανθρώπων των αγγλικών ομάδων. Ήταν Σκωτσέζος ποδοσφαιριστής μετρίου επιπέδου που όμως μπορούσε να βελτιώσει τρομερά ένα αγγλικό σύνολο. Κάπως έτσι οι ομάδες άρχισαν σιγά – σιγά να ψάχνουν για ανάλογες περιπτώσεις ανδρών που έπαιζαν ποδόσφαιρο, ήταν ταλαντούχοι και θα δέχονταν να μετακινηθούν σε άλλους τόπους για να παίξουν. Προτού καν το καταλάβεις, είχε γεμίσει ο χώρος του ποδοσφαίρου με τέτοιους παίκτες...» είχε εξηγήσει στην Telegraph ο ποδοσφαιρικός ιστορικός, Άντι Μίτσελ!

Πραγματικά αξίζει να δείτε τη σειρά “The English Game” στο Netflix...

Κώστας Ζάλιαρης