Μπέρνλι: Τι κάνουν σωστά οι «ξυλοκόποι» και πετυχαίνουν;

Η Μπέρνλι βρίσκεται για ακόμη μια χρονιά κοντά στο στόχο της παραμονής στο πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ. Κόντρα στη νέα εποχή που έχει σχεδόν αποβάλει το 4-4-2, το συγκρότημα του Σον Ντάις αποδεικνύει πως μπορεί κανείς να πετύχει χωρίς να παραλληλίζεται με τη σύγχρονη τάση του παιχνιδιού…



Μπέρνλι: Τι κάνουν σωστά οι «ξυλοκόποι» και πετυχαίνουν;

ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΧΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ

Οι «clarets» επικράτησαν το απόγευμα του Σαββάτου (22/2) με σκορ 3-0 της Μπέρνλι στο «Τερφ Μουρ» και βρίσκονται στην 8η θέση του πρωταθλήματος της Πρέμιερ Λιγκ μετά από 27 αγωνιστικές.  Η διαφορά από την επικίνδυνη ζώνη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο +13 και ο στόχος της παραμονής στην κορυφαία κατηγορία για τέταρτη διαδοχική χρονιά μοιάζει να έχει σχεδόν επιτευχθεί.

Στο μεταξύ, κανείς δεν απαγορεύει στους φίλους της ομάδας να ονειρεύονται ακόμη μια έξοδο στην Ευρώπη μετά τη σεζόν 2017-18, όπου η 7η θέση είχε οδηγήσει στα προκριματικά του Europa League και τον αποκλεισμό από τον Ολυμπιακό. Η Μπέρνλι προέρχεται άλλωστε από ένα αήττητο σερί 5 παιχνιδιών, μετρώντας τέσσερα «τρίποντα» και μια ισοπαλία ενώ το διπλό στο «Ολντ Τράφορντ» (22/1) επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2-0) αποδεικνύει πως οι παίκτες του Ντάις μπορούν να αποσπάσουν βαθμούς και από παιχνίδια που θεωρούνται… εκτός προϋπολογισμού.

ΜΕ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΝΤΑΙΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για burnley sean dyche

Ο 48χρονος τεχνικός έχει αναμφίβολα βάλει τη σφραγίδα του στην πιο σκληροτράχηλη ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ. Βρίσκεται στο τιμόνι της από τις 30 Οκτωβρίου του 2012 και κατάφερε να ανέβει μαζί της στα «σαλόνια» για πρώτη φορά τη σεζόν 2014-15. Ο άμεσος υποβιβασμός στην Τσάμπιονσιπ αποτέλεσε μια μικρή παρένθεση και η μόνιμη επιστροφή πραγματοποιήθηκε μετά από έναν χρόνο (2016-17).

Ο Ντάις μετρά έως σήμερα 179 παιχνίδια με τους «clarets» στην Πρέμιερ Λιγκ, έχει καταγράψει 54 νίκες, 42 ισοπαλίες και 83 ήττες ενώ ο μέσος όρος βαθμών ανά ματς ανέρχεται στο 1,14. Αρκετά ισορροπημένα αποτελέσματα που καθρεφτίζουν μια ομάδα που αποσπά βαθμό ή βαθμούς από το 53.63% των παιχνιδιών που δίνει…

4-4-2, ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΞΥΛΟ

Αποτέλεσμα εικόνας για burnley sean dyche

Ποια είναι λοιπόν η συνταγή της επιτυχίας; Τι είναι αυτό που δίνει στην Μπέρνλι… εισιτήριο διαρκείας για το πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ; Τι κάνει διαφορετικά ο Ντάις από τους προπονητές που καθοδηγούν ομάδες ανάλογης δυναμικότητας στο Νησί;

Ο Άγγλος κόουτς έχει λοιπόν επιλέξει να πορευτεί με μια -κατά πολλούς- απαρχαιωμένη λογική, που στηρίζεται στην τακτική του 4-4-2 και την πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών που το υπηρετούν να ξεπερνούν σε ύψος τα 1.8 μέτρα.

Από τη χθεσινή ενδεκάδα για παράδειγμα, μόνο οι Τσάρλι Τέιλορ (1.76 – αριστερός μπακ) και Άσλεϊ Γουέστγουντ (1.74- κεντρικός χαφ) βλέπουν τον κόσμο χαμηλότερα από το 1.8 ενώ μην ξεχνάμε πως το επιθετικό δίδυμο που έχει χρησιμοποιηθεί συχνά στο παρελθόν, αποτελείται από τους Κρις Γουντ (1.91) και Άσλεϊ Μπαρνς (1.86). Από αυτόν τον παράγοντα και μόνο καταλαβαίνει κανείς με ποιόν τρόπο μεταβιβάζεται η μπάλα στην αντίπαλη περιοχή και γιατί η συγκεκριμένη προσέγγιση μεταφράζεται ποδοσφαιρικά με τον όρο… «αεροπορία».

Από το υπάρχον υλικό, ο Τζέι Ροντρίγκεζ μοιάζει με τον μοναδικό ποδοσφαιριστή που είναι σε θέση να… «χαϊδέψει» λίγο την μπάλα. Οι υπόλοιποι επικεντρώνονται σε παιχνίδι με ψηλές μπαλιές, ατελείωτο τρέξιμο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του αγωνιστικού χώρου αλλά και άφθονο «ξύλο», ειδικά στο χώρο του κέντρου.

ΕΠΙΛΕΞΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΤΟ

Αποτέλεσμα εικόνας για sean dyche burnley players

Tο ποδόσφαιρο θα βρίσκεται πάντα σε αναζήτηση της μετεξέλιξής του μέσα από ανθρώπους που ψάχνουν διεξόδους για την -κάθε- νέα εποχή. Σήμερα ζουν και βασιλεύουν τα συστήματα με έναν παίκτη στην κορυφή της επίθεσης, τα οποία μεταφράζονται διαφορετικά (σ.σ. 4-3-3, 4-2-3-1, 4-3-2-1 κ.τ.λ.) ανάλογα με τις δυνατότητες του έμψυχου δυναμικού που διαθέτει η κάθε ομάδα αλλά και τη φιλοσοφία που προσπαθεί να περάσει ο εκάστοτε κόουτς.

Η επιτυχία του Ντάις στην Μπέρνλι είναι ωστόσο αποτέλεσμα της διορατικότητας του ιδίου, ο οποίος έφτιαξε μια νόστιμη -βάσει αποτελεσμάτων- «σούπα», χρησιμοποιώντας σωστά τα υλικά που έχει στα χέρια του. Από εκεί και πέρα, ο καθένας έχει το δικαίωμα να κρεμάει στους «clarets» ταμπέλες όπως… ξυλοκόποι, παλιομοδίτες, βρετανικά σκεπάρια κ.τ.λ. Ο ίδιος έχει φέρει εις πέρας τη δουλειά γιατί επέλεξε αυτό που ταιριάζει στην ομάδα του και φέρνει αποτελέσματα διότι οι παίκτες του, τηρούν με ευλάβεια το πλάνο.

Γιάννης Τζιουμακλής