«Ο 18χρονος... κοκκαλιάρης που δεν σταμάτησε να ονειρεύεται»!

Sarcelles, 21 Φεβρουαρίου 1991. Εκεί σ’ ένα αρκετά γκρίζο προάστιο του Παρισιού, δέκα χιλιόμετρα από το κέντρο της Πρωτεύουσας γεννήθηκε ο Ριγιάντ Μαχρέζ που κλείνει τα 29 του χρόνια και το england365.gr κάνει μια μικρή αναδρομή στη ζωή και την καριέρα του...



«Ο 18χρονος... κοκκαλιάρης που δεν σταμάτησε να ονειρεύεται»!

Η περιοχή όπου μεγάλωσε, ήταν ένα προάστιο μεταναστών, αφού μετά τον πόλεμο στην Αλγερία το ’50, μεγάλος αριθμός Αλγερινών μετακινήθηκαν προς τα ‘κει. Εκεί μεγάλωσε και έπαιζε καθημερινά με μία μπάλα που του είχε αγοράσει κρυφά ο πατέρας του, στην ηλικία των 6 χρόνων. Ο αγαπημένος του πατέρας. Ένα παράδειγμα προς μίμηση γι’ αυτόν. Πως είναι όμως όταν χάνεις αυτό τον άνθρωπο και μάλιστα στην ηλικία των 15 ετών; «Ήταν δύσκολο. Πολύ δύσκολο, ειδικά όταν μεγαλώνεις στα πολύ άγουρα χρόνια σου με έναν γονιό. Αυτό όμως με δυνάμωσε, με έκανε να πάρω τη ζωή στα χέρια μου.», αναφέρει ο ίδιος. Έτσι κι έγινε!

Ήταν μόλις 18 ετών όταν η Quimper, ομάδα 4ης κατηγορίας στη Γαλλία, αποφάσισε πως δεν ήταν έτοιμος ακόμη αλλά ούτε και καλός, ώστε να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο. Έπειτα από πιέσεις του Ρονάν Σαλόν, πρώην ποδοσφαιριστή, που είχε δει μέσα από τα μάτια του μικρού το άπλετο ταλέντο του, κατάφερε να πείσει την γαλλική ομάδα να δώσει μία ευκαιρία στον μικρό, υπογράφοντας τελικά συμβόλαιο με 750 ευρώ τον μήνα. Η αποδοχή είναι δύσκολο πράγμα. Όπως και η αμφισβήτηση. Έτσι και με του ιθύνοντες της Quimper, αφού δεν είχαν πειστεί πλήρως για τον Αλγερινό, στέλνοντας τον στην δεύτερη ομάδα που αγωνιζόταν στην 7η κατηγορία, για να δουν τι αξίζει. «Με σκληρή δουλειά, αφοσίωση και σίγουρα και ταλέντο, φτάνεις τον στόχο σου». Αυτά ήταν και θα είναι πάντα τα λόγια του Ριγιάντ.

Χρειάστηκε μόνο το δεύτερο μισό της σεζόν 2009/10 για να βρεθεί στην πρώτη ομάδα. Υποβιβάστηκε βέβαια στην 5η κατηγορία. Αυτό το παιδί όμως μόνο για 5η κατηγορία δεν ήταν. Αποκτήθηκε από την Χάβρη. Η βελτίωση του μέρα με τη μέρα ήταν εμφανής. Η υπομονή λένε, είναι αρετή! Ο πιτσιρικάς χρειάστηκε να είναι ξανά υπομονετικός, αφού παρά τα 13 του γκολ στην πρώτη σεζόν με την δεύτερη ομάδα χρειάστηκε να περιμένει σχεδόν 2 χρόνια για να παίξει στην πρώτη, στην Ligue 1. Σε αγώνα της Χάβρης για την δεύτερη κατηγορία, άνθρωποι της Λέστερ είχαν πάει στο γήπεδο για να κατασκοπεύσουν τον 22χρονο Ράιαν Μέντες, που βέβαια κατέληξε στην Νότιγχαμ Φόρεστ. Η Χάβρη ηττήθηκε, αλλά ο 21χρονος τότε Μαχρέζ ήταν αυτός που βγήκε κερδισμένος. Είχε τραβήξει την προσοχή του Στιβ Γουόλς, του επικεφαλή της Λέστερ!

Η ομάδα έκανε την κίνηση της. Τον Ιανουάριο του 2014, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια στο δρόμο για την πρώτη μεγάλη κατηγορία, έκανε την κίνησή της, αφού με τις 450.000 λίρες έκανε δικό της τον Αλγερινό. Για τους περισσότερους, ναι, ήταν ρίσκο. Ένα ρίσκο που εξελίχθηκε σε λαχείο για την αγγλική ομάδα, αφού στο δεύτερο μισό της σεζόν 2013/14 την βοήθησε να εξασφαλίσει την άνοδο στην Premier League! Στους «Foxes» έμεινε 4 χρόνια και σε 179 παιχνίδια είχε 48 γκολ, μοιράζοντας 38 ασίστ και φυσικά ήταν ο πρωταγωνιστής το 2015/16 στην φρενήρη πορεία της Λέστερ και στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Στις 10 Ιουλίου του 2018, έγινε παίκτης της Μάντσεστερ Σίτυ με κάθε επισημότητα έως και το 2023, αφού επηρεασμένη από το πλούσιο ρεπερτόριο αλλά και το ταλέντο του, αποφάσισε να ρίξει στα πόδια του, το ποσό των 68.000.000 ευρώ. Πραγματικά εξωπραγματικό ποσό για τον σύλλογο, όταν ο Αϊμερίκ Λαπόρτ αποτελούσε την πιο ακριβοπληρωμένη μεταγραφή της! Εξάλλου το ένα από τα όνειρα του 27χρονου ήταν να αγωνισθεί στο πλευρό μεγάλων προσωπικοτήτων και αυτό έκανε.

Βέβαια τα ευχάριστα γι΄αυτόν δεν είχαν τελειωμό, αφού σε λιγότερο από ένα χρόνο, συγκεκριμένα σε 348 ημέρες κατέκτησε όχι έναν, αλλά πέντε τίτλους! Λιγκ Καπ Αγγλίας, Κύπελλο Αγγλίας, Πρωτάθλημα…και όλα αυτά με τη φανέλα της Σίτυ. Οι τίτλοι δεν σταμάτησαν εκεί όμως, αφού το καλοκαίρι του 2019, κατέκτησε το Κύπελλο Εθνών Αφρικής με τον Μαχρέζ να προσφέρει τα μέγιστα ώστε η Αλγερία να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Με τον ίδιο να βρίσκει τρεις φορές δίχτυα στην διοργάνωση και να είναι στην δεύτερη θέση του πίνακα των σκόρερ του θεσμού πίσω από τον Νιγηριανό Ιγκάλο, η Αλγερία ολοκλήρωσε την πορεία της αήττητη στο Copa Africa. Στην τελευταία φάση του τουρνουά, ο Μαχρέζ ηγήθηκε για ακόμα μία φορά της εθνικής του ομάδας και της έδειξε τον δρόμο για την κορυφή και την κατάκτηση του τίτλου κόντρα στην Σενεγάλη.

Ένα πραγματικός αγωνιστής, που ξεκίνησε από το μηδέν και χαράζει πλέον το δικό του δρόμο προς το όνειρο, όπως ο ίδιος το είχε φανταστεί. Το μόνο σίγουρο είναι πως πλέον κανείς δεν θα μπορεί να τον αμφισβητήσει ξανά!

Νίκος Μαστρογιαννόπουλος