Η...παράδοση των Νιγηριανών στην Premier League

Οντιόν Ιγκάλο. Ο πρώτος Νιγηριανός ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έκανε το ντεμπούτο του κόντρα στην Τσέλσι και το england365.gr θυμάται συμπατριώτες του που γεύτηκαν τη λάμψη του κορυφαίου πρωταθλήματος!  



Η...παράδοση των Νιγηριανών στην Premier League
Ο επιθετικός από το Λάγος επέστρεψε στην Premier League έπειτα από 3 χρόνια και το πέρασμα του απ’ τη Γουότφορντ και τώρα αγωνίζεται με την φανέλα των «Κόκκινων Διαβόλων». Το πέρασμα του από την κινεζική Τσανγκτσούν Γιατάι και τα 11 εκατομμύριά, δεν τον «έψηναν», αφού δεν ήθελε να απαρνηθεί το όνειρο του για καταξίωση στην Premier League. Έτσι κι έγινε! Ο Οντιόν είναι πλέον στο πρωτάθλημα και στην ομάδα της καρδιάς του, ρίχνοντας μέχρι και το κασέ του σε αρκετά μεγάλο βαθμό, ώστε να έχουν αίσιο τέλος οι διαπραγματεύσεις με το κλαμπ του Μάντσεστερ.

Ο Ιγκάλο όμως δεν είναι ο μοναδικός Νιγηριανός που έχει αγωνιστεί στην μεγάλη κατηγορία.

John Michael Nchekwube Obinna

Είναι ευρέως γνωστός ως Τζον Όμπι Μίκελ. Με τεράστια θητεία στην Τσέλσι και την εθνική ομάδα Νιγηρίας. Θεωρείται ένας απ’ τους πιο δημοφιλής αλλά και πλούσιους ποδοσφαιριστές της χώρας του. Ξεκίνησε από τη νορβηγική Λιν το 2004 στην οποία και έμεινε δύο χρόνια. Το 2006 μετακόμισε στο Λονδίνο και την Τσέλσι, όπου κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, τρία κύπελλα, ένα Λιγκ Καπ Αγγλίας ένα Τσάμπιονς Λιγκ, ένα Γιουρόπα Λιγκ αλλά και ένα Κομιούνιτι Σιλντ. Πλέον ο 32χρονος αγωνίζεται με την φανέλα της Τούρκικης Τραμπζονσπόρ, έχοντας μόλις 24 συμμετοχές.

Joseph Yobo

Ο Τζόσεφ Φίλιπ Γιόμπο είναι ακόμη ένας Νιγηριανός που πέρασε από τα αγγλικά γήπεδα. Πέρασε οκτώ χρόνια στην Έβερτον, πριν πάρει μεταγραφή για την Φενέρμπαχτσε το 2010, όταν τον Ιανουάριο του 2014 αποχώρησε κι έγινε μέλος της Νόριτς, μετά τον Αργεντινό Γιόνας Γκουτιέρες της Νιούκαστλ. Μετά από δύο χρόνια, τον Μάϊο του 2016, ο Γιόμπο έδωσε το τελευταίο μας της καριέρας του, αφού αποχαιρέτησε την ενεργό δράση στα 36 του χρόνια.

Obafemi Akinwunmi Martins

Άλλος ένας παίκτης από τη Νιγηρία που την πραγματική του ηλικία δεν την γνωρίζει κανείς πέρα από τον Θεό και την μητέρα του. Τον Αύγουστο του 2006 η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Νιγηρίας έγραφε ότι ο Μάρτινς είχε γεννηθεί την 1η Μαΐου του 1978, ημερομηνία με βάση την οποία ήταν 28 ετών και όχι 21 που δήλωνε τότε. Η ομοσπονδία προσπάθησε να μπαλώσει το "λάθος" της, ζητώντας συγγνώμη, αλλά από τότε η διεθνής καριέρα του Μάρτινς πήρε την κατιούσα, αφού τον απειλούσαν να σταματήσει, ενώ λίγο έλειψε να ακυρωθεί και η τότε μεταγραφή του στη Νιούκαστλ. Ο Νιγηριανός είχε υπογράψει το 2006 πενταετές συμβόλαιο με την Αγγλική ομάδα ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, που έμεινε όμως έως το 2009. Πρώτο παιχνίδι του με τις «καρακάξες» ήταν για τον 2ο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με την Βέντσπιλς.

Yakubu Ayegbeni

Γιακούμπου Αγεγκμπένι. Ο Νιγηριανός στράικερ είναι ευρέως γνωστός στην Premier league από την θητεία του σε Πόρτσμουθ αλλά και Έβερτον. Συνολικά είχε στο ενεργητικό του 250 συμμετοχές και 96 γκολ. Ο «Γιακ» ενσωματώθηκε στο δυναμικό της Μπλάκμπερν τον Αύγουστο του 2011, αφού είχε περάσει προηγουμένως από τη Πόρτσμουθ, Μίντλεσμπρο, Έβερτον, Ρέντιγκ αλλά και Λέστερ. Ξεκίνησε τη καριέρα του στην Τζούλιους Μπέργκερ του Λάγος, πριν μετακομίσει στο Ισραήλ για λογαριασμό της Μακάμπι Χάιφα. Τελευταίος σταθμός του, η Κόβεντρι όπου και ολοκλήρωσε τη καριέρα του. Ένας μεγάλος σκόρερ και ο κορυφαίος Αφρικανός στην ιστορία της Premier League, μέχρι να τον ξεπεράσει ο Ντιντιέ Ντρογμπά.

Peter Osaze Odemwingie

Ο 38χρονος πλέον ποδοσφαιριστής ξεκίνησε τη καριέρα του στη Νιγηρία στη  Bendel Insurance και στη συνέχεια έπαιξε σε μεγάλα κλαμπ. Εδραιώθηκε με τις εμφανίσεις του επί αγγλικού εδάφους, περνώντας αρχικά από τη Γουέστ Μπρομ το 2010-2013, αργότερα πηγαίνοντας στο Κάρντιφ 2013-2014 και μετά στο Στόουκ το 2014-2016. Μία καριέρα που είχε δυσκολίες και σε 129 εμφανίσεις στο Αγγλικό πρωτάθλημα, μετρούσε 38 γκολ.

John Chukwudi Utaka

Τζον Ουτάκα. Το πέρασμα του πολύ μικρό και σύντομο από την Premier League. Το 2010-2011 υπέγραψε στην Πόρτσμουθ και αποτέλεσε παρελθόν από τους «Πόμπεις» την επόμενη ακριβώς σεζόν. Σε 66 συμμετοχές είχε μόλις 10 γκολ. Το 2013 συνέχισε την καριέρα του στην γαλλική Μονπελιέ μέχρι το καλοκαίρι του 2015 όπου και πήρε την απόφαση να μετακομίσει στην Τουρκία και την Σίβασπορ.

Emmanuel Emenike

Το 2016 σε ηλικία 28 ετών η Γουέστ Χαμ απέκτησε τον Νιγηριανό επιθετικό Εμάνουελ Εμενίκε με την μορφή δανεισμού διατηρώντας οψιόν αγοράς αφού άνηκε τότε στην τουρκική Φενέρμπαχτσε. Επειδή δεν υπολογιζόταν στους Τούρκους, αγωνιζόταν στην Αλ-Αϊν, όπου σε 11 συμμετοχές είχε 7 γκολ. Με την φανέλα των «Σφυριών» είχε σε 42 συμμετοχές, 21 γκολ.

Victor Moses

Ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Κρίσταλ Πάλας δείχνοντας το πλούσιο ταλέντο που διαθέτει από την αρχή. Τον Φεβρουάριο του 2012 φόρεσε για πρώτη φορά το εθνόσημο της πατρίδας του. Στην αναμέτρηση με την Αργεντινή έφτασε μία ανάσα από την πρόκριση στη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με δική του εκτέλεση πέναλτι. Το 2013 υπέγραψε στην Τσέλσι αλλά κάθε χρόνο πήγαινε ως δανεικός σε άλλα κλαμπ όπως, Λίβερπουλ το 2014, Στόουκ το 2015, Γουέστ Χαμ το 2016. Έπειτα επέστρεψε στο Στάμφορντ Μπριτζ το 2019 για ένα χρόνο, μέχρι τη φετινή σεζόν που παραχωρήθηκε στην Ίντερ...

Νίκος Μαστρογιαννόπουλος