Ο υποτιμημένος κύριος Κάντγουελ

Με αφορμή την συζήτηση που γίνεται στο ‘’Νησί’’, όσον αφορά στην νέα ταλαντούχα γενιά του αγγλικού ποδοσφαίρου (ενόψει και του Euro 2020) πολύ συχνά απουσιάζει ο χαρισματικός επιθετικός μέσος της Νόριτς Σίτι, Τοντ Κάντγουελ. Είναι από τους ελάχιστους ποδοσφαιριστές που ξεχωρίζουν στην φετινή, κακή πορεία της ομάδας του και αξίζει να βρίσκεται στην συζήτηση για τα επόμενα «Next big things» της Πρέμιερ Λιγκ.  



Ο υποτιμημένος κύριος Κάντγουελ

Όταν λοιπόν η κουβέντα πάει στα αγγλικά ποδοσφαιρικά ταλέντα, ο πρώτος που έρχεται στο μυαλό όλων, είναι ο -εκπληκτικός- φέτος Τζέιντον Σάντσο της Ντόρτμουντ που μαζί με τον Λιονέλ Μέσι φέτος, είναι οι μόνοι στην Ευρώπη με διψήφιο αριθμό γκολ και ασίστ (13 γκολ και ισάριθμες ασίστ στην Μπουντεσλίγκα). Ούτε όταν φτάνει η συζήτηση εντός συνόρων όμως, είναι καλύτερα τα πράγματα για τον Κάντγουελ αφού τα βλέμματα τραβούν οι Τάμι Άμπραχαμ και Μέισον Μάουντ της Τσέλσι, ο Τζέιμς Μάντισον της Λέστερ και ο Τζακ Γκρίλις της Άστον Βίλα. Προφανώς και το ταλέντο των παραπάνω είναι αδιαμφησβήτητο, όπως και η καλή αγωνιστική σεζόν που έχουν. Αλλά είναι μάλλον άδικο να μην αναφέρεται δίπλα από τα ονόματά τους και αυτό του Κάντγουελ.

Ο γεννηθέντας το 1998, διεθνής με την εθνική Αγγλίας κάτω των 21, άρχισε την ποδοσφαιρική του καριέρα, εντασσόμενος στα τμήματα υποδομών της τωρινής του ομάδας, μέσα από τα οποία αναδείχθηκε και έκανε την πρώτη του εμφάνιση με την ομάδα των ανδρών τον Ιανουάριο του 2018 στο παιχνίδι κυπέλλου απέναντι στην Τσέλσι. Την μεταγραφική περίοδο του ίδιου μήνα έφυγε ως δανεικός στην ολλανδική Φορτούνα Σίταρντ για το υπόλοιπο της σεζόν, στο οποίο είχε 10 συμμετοχές και 2 γκολ. Με την επιστροφή του στα «Καναρίνια», έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο πρωτάθλημα απέναντι στην Ρέντινγκ ενώ το πρώτο του γκολ το πέτυχε στην εντός έδρας νίκη της ομάδας του με 3-1 απέναντι στην Ρόδεραμ τον Δεκέμβριο του 2018.

Με την επιστροφή της Νόριτς στην πρώτη τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου ο Κάντγουελ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της βασικής εντεκάδας, αφού ήταν παρών σε όλα τα μέχρι τώρα παιχνίδια της ομάδας του. Υπό τις οδηγίες του προπονητή του, Ντάνιελ Φάρκε έχει πετύχει μέχρι τώρα 6 γκολ και 2 ασίστ σε 1965 αγωνιστικά λεπτά . Τα στατιστικά βέβαια σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορούν να είναι πλήρως αντιπροσωπευτικά, αφού η ομάδα του νεαρού Άγγλου έχει πολλά προβλήματα και δύσκολα θα αποφύγει τον υποβιβασμό (τελευταία στην βαθμολογία με 18 βαθμούς). Ως εκ τούτου ο Κάντγουελ δεν βρίσκεται στο κατάλληλο περιβάλλον για να επιδείξει την πλήρη γκάμα των ποδοσφαιρικών του αρετών, αλλά παρόλα αυτά καταφέρνει να δείχνει ψήγματα του ταλέντου του.

Αρχικά είναι ένας ποδοσφαιριστής με μεγάλες δημιουργικές αρετές ο οποίος μπορεί να αγωνιστεί τόσο στην θέση ‘’10’’ όσο και στα πλάγια της επίθεσης. Ο ύψους 1.77μ μέσος μπορεί να υπολείπεται σωματικής δύναμης (στοιχείο ομολογουμένως αρκετά σημαντικό για την Πρέμιερ Λιγκ), ωστόσο ‘’αναπληρώνει΄΄ τα αθλητικά στοιχεία που του λείπουν με την τεχνική του κατάρτιση. Είναι -ειδικά για την ηλικία του- πολύ καλός χειριστής της μπάλας με αίσθηση του χώρου, καλή τελική πάσα και ‘’διαβάζει’’ το παιχνίδι παρά την έλλειψη εμπειρίας του. Ακόμα, αν και δεν είναι τόσο γρήγορος όσο άλλοι ‘’wingers’’ του πρωταθλήματος καταφέρνει να είναι αποτελεσματικός και ως εξτρέμ καθώς διαθέτει αρκετά καλές μεταβιβάσεις. Με τις νέες ‘’τάσεις’’ να θέλουν τους επιθετικούς μέσους και κυρίως τους πλάγιους μέσους δυνατούς και ταχύτατους, ο Κάντγουελ μοιάζει ποδοσφαιρικά βγαλμένος από μια διαφορετική εποχή, δείχνοντας ότι με ατόφιο ταλέντο, ποδοσφαιρικό IQ και σκληρή δουλεία μπορείς να ξεχωρίσεις.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε και τα όσα συνδέονται με το όνομα του, ως αποτέλεσμα των φετινών εμφανίσεών του. Ο έμπειρος ποδοσφαιρικός σχολιαστής του «BBC», Τζόναθαν Πιρς, δήλωσε στις 15 Φεβρουαρίου ( με αφορμή την ήττα της Νόριτς από την Λίβερπουλ με 1-0) ότι για ακόμα ένα δύσκολο παιχνίδι ο Κάντγουελ ήταν πάρα πολύ καλός και οι αρμόδιοι θα πρέπει να τον έχουν στα υπόψιν τους για το βραβείο του καλύτερου νεαρού ποδοσφαιριστή της Πρέμιερ Λιγκ. Επιπρόσθετα υπάρχει και διαρκής μεταγραφική φημολογία (διόλου παράξενο, ειδικά για την Αγγλία) γύρω από το όνομα του. Πιο συγκεκριμένα, έχει συνδεθεί με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αφού ο Όλε Γκούναρ Σόλκσιερ φέρεται να τον θέλει στο Μάντσεστερ, ως μέρος του αγγλικού κορμού που προσπαθεί να χτίσει στην ομάδα. Επιπλέον ο 21χρονος μέσος έχει συνδεθεί τόσο με την Τσέλσι όσο και με την Τότεναμ.

Με την Νόριτς Σίτι να δείχνει ανήμπορη να αποφύγει την διαβάθμιση, είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο Τοντ Κάντγουελ αν και αναδείχθηκε από τις ακαδημίες της ομάδας θα αποχωρήσει το καλοκαίρι. Και το πιο πιθανό είναι να το κάνει για μια από τις ομάδες του λεγόμενου «Top-6». Εκεί, δεδομένου ότι θα έχει χρόνο συμμετοχής θα είναι σε θέση να αναδείξει πολύ καλύτερα το ταλέντο και τις πολυποίκιλτες ποδοσφαιρικές του αρετές καθώς και θα γίνει πολύ πιο εύκολη η πρώτη του κλήση με την Εθνική ομάδα των ανδρών. Και τότε χωρίς καμιά αμφιβολία θα είναι στην συζήτηση για τους καλύτερους νεαρούς Άγγλους ποδοσφαιριστές.

ΛΟΪΖΟΣ ΜΩΥΣΕΩΣ