Η μέρα που ο Βενγκέρ... τερμάτισε το Fair Play ζητώντας επανάληψη αγώνα για τραυματισμό αντιπάλου! (vid)

Κίνηση που όμοιά της ούτε είδαμε, ούτε θα ξαναδούμε κατά πάσα πιθανότητα. Μπορεί να μη μνημονεύεται, αλλά έχει τεράστια σημασία και ουσία. Πέρασαν 21 χρόνια από την ημέρα που η Άρσεναλ του Βενγκέρ ζήτησε επανάληψη αγώνα στο Κύπελλο Αγγλίας για γκολ που πέτυχε τη στιγμή που υπήρχε τραυματισμός αντίπαλου ποδοσφαιριστή! 



Η μέρα που ο Βενγκέρ... τερμάτισε το Fair Play ζητώντας επανάληψη αγώνα για τραυματισμό αντιπάλου! (vid)

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 1999, ημέρα Σάββατο, πριν 21 ολόκληρα χρόνια, η Άρσεναλ αντιμετώπισε την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ για τον πέμπτο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας. Μοιρασμένο παιχνίδι, 1-1, μέχρι που ήρθε το 75ο λεπτό. Οι ποδοσφαιριστές της Σέφιλντ πέταξαν τη μπάλα εκτός αγωνιστικού χώρου, αφού είχε τραυματισθεί ο συμπαίκτης τους, Λι Μόρις. Η μπάλα έπειτα από το πλάγιο του Πάρλουρ κατέληξε στον Κανού όπου με πάσα του βρήκε τον Όφερμαρς, με τον Ολλανδό να σκοράρει και να κάνει το 2-1. Το αποτέλεσμα; Νίκη της Άρσεναλ, με τέρμα ναι μεν κανονικό, αλλά ολίγον τι άτιμο.

Ο προπονητής της Άρσεναλ Αρσέν Βενγκέρ μετά τη λήξη του αγώνα μαζί με τον Ντέιβιντ Ντέιν, αντιπρόεδρο των «κανονιέρηδων» ζήτησαν από τον Πίτερ Τζόουνς, διαιτητή της αναμέτρησης να επαναληφθεί ο αγώνας. Μετά από έκτακτη συνεδρίαση της Αγγλικής Ομοσπονδίας, αποφασίστηκε η επανάληψη της εν λόγω αναμέτρησης, τη Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου στο «Χάιμπουρι» (ολοκληρώθηκε ξανά με το 2-1 για τους Λονδρέζους). Αυτό, συνέβη για πρώτη φορά, αποτέλεσμα να γίνει η αρχή της θέσπισης του Financial Fair Play από τη ΦΙΦΑ για όλες τις ομάδες.

Ο «καθηγητής» είχε μάθει να λειτουργεί πάντα για το δίκαιο, πόσω μάλλον για το fair play, του οποίου ήταν υπέρμαχος και συνεχώς πάλευε γι’ αυτό απ’ τα παιδικά του κιόλας χρόνια στη Γαλλία.

Ο Αλσατός ήταν για πολλούς αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, για άλλους κορυφαίος οικονομικός διαχειριστής, αλλά για όλους ήταν δίκαιος, επίμονος αλλά και ερωτευμένος με μία ομάδα. Είχε τρελή αγάπη και έρωτα με την Άρσεναλ.

Ήξερε τις δυσκολίες που θα είχε η παραμονή επί 22 ολόκληρα χρόνια στην ίδια ομάδα, στον ίδιο πάγκο. Γι' αυτόν όμως ήταν οικογένεια, έργο ζωής, αφού ήταν αρχιτέκτονας, σχεδιαστής, ηλεκτρολόγος, οικονομικός, ήταν τα πάντα. Δεν άφησε τίποτα που να μην περνάει από τα δικά του χέρια, να το ελέγχει και να ξέρει ο ίδιος τι συμβαίνει. Ο λόγος; Δεν ήθελε ποτέ να αφήσει αυτό το πρότζεκτ που ο ίδιος είχε αναλάβει, σε ξένα χέρια.

Νίκος Μαστρογιαννόπουλος