Φρανκ Λάμπαρντ, ο μόνος Άγγλος προπονητής που νίκησε την Άρσεναλ στην Πρέμιερ Λιγκ

Σε ένα παιχνίδι - ταυτότητα της εποχής Αμπράμοβιτς, η Τσέλσι υπέταξε την Άρσεναλ στην πρόσφατη μεταξύ τους «μάχη» και με τη νίκη αυτή, οι «Μπλε» ανάγκασαν στατιστικά και ιστορία να... ξεσκονιστούν. Ο Λάμπαρντ έγινε μόλις ο πρώτος Άγγλος προπονητής της Τσέλσι που κατορθώνει να φύγει νικητής σε εκτός έδρας «Ντέρμπι του Λονδίνου» της Πρέμιερ Λιγκ.  



Φρανκ Λάμπαρντ, ο μόνος Άγγλος προπονητής που νίκησε την Άρσεναλ στην Πρέμιερ Λιγκ

Ο Φρανκ Λάμπαρντ ανέλαβε την ηγεσία στη Τσέλσι σε μια μεταβατική περίοδο για την ίδια, χωρίς τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει κάποια μεταγραφή, και τους υπόλοιπους big 5 να δυναμώνουν ισχυρώς. Παρότι έχασε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ τον περασμένο Αύγουστο από τη Λίβερπουλ, η ομάδα του έδειξε σημάδια ενθαρρυντικής εμφάνισης, κάτι που μετέφερε και στο πρωτάθλημα. Παρά το νωθρό ξεκίνημά της, η Τσέλσι με ποιοτικό και προσανατολισμένο ποδόσφαιρο κατόρθωσε να εδραιωθεί εντός 4αδας, που ισοδυναμεί με έξοδο στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ, μέχρι και το πρώτο μισό της χρονιάς.

Χθες μάλιστα κατόρθωσε να φύγει νικήτρια από το «Έμιρειτς» της εχθρικής Άρσεναλ, με τον Λαμπαρντ να γράφει ιστορία και να γίνεται ο πρώτος Άγγλος τεχνικός που φεύγει με τη νίκη από αυτήν την έδρα, όσον αφορά την Πρέμιερ Λιγκ.

Πιο αναλυτικά, η Τσέλσι είχε αρπάξει το ροζ φύλλο αγώνα σε αντίστοιχες αναμετρήσεις μόλις 5 φορές πριν την χθεσινή.

Στις 18 Δεκεμβρίου 2005, η τότε αρμάδα του πορτογάλου Μουρίνιο είχε επικρατήσει με 2-0, χάρη στα γκολ των Ρόμπεν και Κόουλ, στο δρόμο για το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα.

Χρειάστηκε να περάσουν 4 σχεδόν χρόνια, προκείμενου οι «Μπλε» να πανηγυρίσουν νίκη στην έδρα της Αρσεναλ. Το ιστορικό «Χάιμπουρι» πλέον δεν υπήρχε, και η Αρσεναλ αγωνιζόταν στο νεοσύστατο «Εμιρέιτς», όπου η Τσέλσι δεν είχε ακόμα κερδίσει. Όμως, στις 10 Μάιου 2009, η ομάδα του ολλανδού Γκους Χίντινγκ, που παράλληλα έφτασε και μέχρι τα ημιτελικά του Τσαμπιονς Λιγκ, όπου και αποκλείστηκε από την οσονούπω πρωταθλήτρια Μπαρτσελόνα, έκανε επίδειξη δύναμης και φιλοδώρησε 4 φορές την εστία του Φαμπιάνσκι, επικρατώντας εν τέλει με 4-1. Ήταν η πρώτη νίκη σε αυτό το γήπεδο, αλλά θα ακολουθούσαν ακόμα περισσότερες.

Ελάχιστους μήνες μετά, στην αγωνιστική περίοδο 2009-2010, το φινάλε της οποίας θα έβρισκε τους παίκτες του ιταλού Κάρλο Αντσελότι πρωταθλητές Αγγλίας για 4η φορά στην ιστορία τους, η Τσέλσι διέλυσε την Αρσεναλ με 3-0, αναγκάζοντας την ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ σε 2η εντός έδρα ήττα από τον άσπονδο εχθρό της μέσα σε διάστημα λίγων αγωνιστικών μηνών.

Τρία χρόνια αργότερα, στις 29 Σεπτεμβρίου 2012, η Τσέλσι με επικεφαλής τον ιταλό Ρομπερτο Ντι Ματέο, που την είχε οδηγήσει στην κατάκτηση του Τσαμπιονς Λιγκ της περασμένης αγωνιστικής περιόδου, έφυγε χαμογελαστή για ακόμα μια σεζόν από το βόρειο Λονδίνο, μετά και τη νίκη της με 2-1, με τα τέρματα των Τόρες και Μάτα να αποδεικνύουν την κυριαρχία των «Μπλε» εντός συνόρων της πρωτεύουσας.

Η τελευταία νίκη της Τσέλσι ήρθε στις 24 Ιανουαρίου 2016, πάλι με τον Γκους Χιντινγκ στον πάγκο, μετά και την απομάκρυνση του Ζοσέ Μουρίνιο τον Δεκέμβριο του 2015. Οι φιλοξενούμενοι νικήσαν κυνικά με 1-0, με τον Ντιέγκο Κόστα να σημειώνει το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης.

Τέλος, ο Φρανκ Λάμπαρντ έγινε ταυτόχρονα και ο 5ος τεχνικός στην ιστορία της ομάδας που φεύγει με το διπλό από την βόρεια πλευρά του Λονδίνου, μετά τις 2 νίκες του Ted Drake το 1960, τις 2 νίκες του Dave Sexton το 1968 και το 1970, τη μοναδική νίκη του Ron Stuart το 1974 και την επίσης μια του Bobby Campbell το 1990.

Κωνσταντίνος Στρουμπάκος