Μεταγραφή σε τιμή ευκαιρίας αλλά... όχι τυχαίος ο Μιναμίνο

Το πρώτο μεταγραφικό απόκτημα της Λίβερπουλ στην χειμερινή περίοδο θα είναι ο Τακούμι Μιναμίνο, με τους «Reds» να έρχονται σε συμφωνία με την Σάλτσμπουργκ έναντι 8,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο 24χρόνος εξτρέμ της Σάλτσμπουργκ, μετακομίζει στην Αγγλία σε... τιμή ευκαιρίας για την ομάδα του Γιούρκεν Κλοπ, αφού η προσφορά δεν χρειάστηκε καν να καλύψει τα 25-30 εκατομμύρια ευρώ της χρηματιστηριακής. 



Μεταγραφή σε τιμή ευκαιρίας αλλά... όχι τυχαίος ο Μιναμίνο

Αντ’αυτού, οι πρωταθλητές Ευρώπης ενεργοποίησαν την ρήτρα που υπήρχε στο συμβόλαιο του για μεταγραφή σε κορυφαίο κλαμπ της Ευρώπης.

Προερχόταν από τις ακαδημίες της Τσερέζο Οσάκα, μια ομάδα από το ιαπωνικό πρωτάθλημα με την οποία αγωνίστηκε από το 2012 έως το 2014 και είχε 62 συμμετοχές και 7 τέρματα. Το 2015 πείτε μεταγραφή για την Ευρώπη και συγκεκριμένα για τα κρύα μέρη του Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Το ντεμπούτο με τους Αυστριακούς έγινε στις 26 Φεβρουαρίου στο παιχνίδι κόντρα στην ομάδα της Βιγιαρεάλ. Στο ματς ξεκίνησε βασικός στο πρώτο ημίχρονο και αντικαταστήθηκε από τον Φελίπε Πιρες. Η ήττα ήρθε όμως για την ομάδα «της πόλης Μότσαρτ» με 3-1 και αποκλεισμό από την συνέχεια του Γιουρόπα λιγκ.

Ο Ιάπωνας έβαλε και αυτός το λιθαράκι του κατά την διάρκεια της σεζόν 2017-2018 όταν η Σάλτσμπουργκ έκανε την καλύτερη της ευρωπαϊκή πορεία, φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά και μια ανάσα από τον μεγάλο τελικό. Το ταξίδι ξεκίνησε από τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς λιγκ έχοντας για αντίπαλο την Χιμπέρνιανς από τη Μάλτα. Το παιχνίδι εκτός και εντός έδρας ήταν ένας μονόλογος για τους Αυστριακούς με σύνολο τερμάτων 6-0. Ο τρίτος προκριματικός γύρος ήταν η πρώτη τρικυμία, μένοντας εκτός Τσάμπιονς λιγκ από την Ριέκα λόγο ότι στο πρώτο παιχνίδι στο γήπεδο της Σάλτσμπουργκ ήρθε 1-1, ενώ στην Κροατία 0-0.

Μετά τον αποκλεισμό από την Ριέκα είχε και μια δεύτερη ευκαιρία για είσοδο σε ομίλους, αυτή τη φορά του Γιουρόπα λιγκ. Στον δρόμο της για τα play off έπεσε η Βιτορούλ, η ομάδα του Γκεόργκι Χάτζι ενός μύθου που έγραψε ιστορία με την Εθνική Ρουμανίας φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά του Παγκόσμιου κυπέλλου του 1994. Οι Αυστριακοί πέρασαν σαν σίφουνας από τους Ρουμάνους, με το πρώτο παιχνίδι στο γήπεδο της Βιτορουλ να τελειώνει 3-1 και στην Αυστρία 4-0.

Η κλήρωση την έριξε στον 9ο όμιλο με αντίπαλο την Μαρσέιγ, την Κόνιασπορ και την Βιτόρια Γκιμαράες. Η Σάλτσμπουργκ κατάφερε να προκριθεί πρώτη οδηγώντας την κούρσα του με ομίλου με 12 βαθμούς, αφήνοντας την Μαρσέιγ στην δεύτερη θέση με 8 βαθμούς και εκτός συνέχειας τους τους Τούρκους και Πορτογάλους. Η φάση τον 32 στα νοκ άουτ παιχνίδια την βρήκε κόντρα στην ισπανική Ρεάλ Σοσιεδάδ με πρωταγωνιστή τον Μιναμίνο.

Ο Ιάπωνας κατάφερε να δώσει την ισοπαλία 2-2 στον πρώτο αγώνα στην Ισπανία σκοράροντας στο 94’ λεπτό της αναμέτρησης. Στον επαναληπτικό αγώνα στην «πόλη του Μότσαρτ», πήραν την νίκη με 2-1 και την πρόκριση για ένα βήμα παρακάτω αλλά σίγουρα στους 16 θα είχε ακόμα δυσκολότερο έργο.

Αυτή τη φορά αντιμετώπιζε την Ντόρτμουντ στο 'Βεσταφάλεν', σε μια αναμέτρηση που έσπασε τις καρδιές των φιλοξενούμενων μετά τη νίκη με 2-1. Το δεύτερο μεταξύ τους παιχνίδι παρέμεινε στο 0-0 και έδωσε την πρόκριση στα προημιτελικά. Στους 8 πλέον ηρθε η σειρά της Λάτσιο, με τον Μιναμίνο να σκοράρει και να μειώνει το σκορ στην ήττα με 4-2 στο ' Ολυμπικο'.

Στην εντός έδρας αναμέτρηση οι Αυστριακοί νίκησαν με το επιβλητικό σκορ 4-1, περνώντας την πρόκριση για τα ημιτελικά. Τελικά, το «στοπ» για έναν τελικό της το έβαλε η γαλλική Μαρσέιγ, αφήνοντας της μια πικρή γεύση στα χείλη. Ο πρώτος ημιτελικός στην Μασσαλία βρήκε ηττημένους τους Αυστριακούς με 2-0. Όλα θα παίζονταν στο ' Ρεντ Μπουλ Αρενα', με τους γηπεδούχους να καταφέρνουν να ισοφαρίζουν το σκορ του πρώτου αγώνα αλλά ο ποδοσφαιρικός Θεός τους γύρισε την πλάτη στην παραταση, με τον Ρολάντο να βάζει τον πολύτιμο λίθο για τους γάλλους, διαμορφώνοντας το παιχνίδι σε 2-1.

Ο Τακούμι Μιναμίνο την επόμενη σεζόν 2018-2019 σημείωσε στο πρώτο ημίχρονο με την Ρόζενμπεργκ χατ τρικ για τον 2ο όμιλο του Γιουρόπα λιγκ. Στους Αυστριακούς έχει σκοράρει 41 γκολ, το ένα από αυτά κόντρα στην Λίβερπουλ στο 'Άνφιλντ' στην νίκη των κόκκινων με 4-3 σε ένα παιχνίδι θρίλερ, και έχει πραγματοποιήσει 129 συμμετοχές.

Το παράδειγμα της μεταγραφής του Μιναμίνο στην Λίβερπουλ θυμίζει τον Πάρκ γι Σούνγκ, ο οποίος ξεκίνησε από ομάδα της πατρίδας του και στην συνέχεια πήρε μεταγραφή το 2003 για την Ολλανδία στην ομάδα της Αϊντχόφεν. Στην πορεία του έκανε το μεγάλο «μπαμ», με τη μεταγραφή σε ένα μεγάλο κλαμπ όπως της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την περίοδο 2005-2006. Ένας ακόμα Ασιάτης που έχει πάει από τα χαμηλά στα ψηλά σαλόνια είναι ο Σον Χιούνγκ- Μιν.

Επίσης Νοτιοκορεάτης όπως και ο Παρκ, ξεκίνησε την καριέρα του από την Γερμανία και το Αμβούργο το 2010 και παρέμεινε έως το 2013 που πέρασε στην επόμενη στάση της καριέρας του, την Μπάγερ Λεβερκούζεν. Εκεί έμεινε μέχρι το 2015 αφού μετά πείρε την σπουδαία μεταγραφή για την Τότεναμ και το βροχερό Λονδίνο. Απο ότι φαίνεται το ασιατικό ποδόσφαιρο δείχνει ότι βγάζει αρκετά ταλέντα, που μπορούν να αποτελέσουν γερές βάσεις για ομάδες της Ευρώπης.

Βαγγέλης Ντάκος