Επαναλαμβάνονται τα θαύματα; Ποτέ δεν ξέρεις!

Το ρητό του Γάλλου συγγραφέα, Ζαν ντε Λα Μπρυγιέρ, που αναφέρει ότι “μέσα από τις δυσκολίες, γεννιούνται τα θαύματα”, είναι αυτό που μπορεί να σταθεί αντάξια δίπλα από την Λέστερ. Μία ομάδα που από το “μεθύσι” του τίτλου το 2016, στον ξαφνικό θάνατο του αείμνηστου προέδρου της και από εκεί στην 2η θέση του πρωταθλήματος μετά από 12 παιχνίδια. Οι φετινές “αλεπούδες” δίνουν άλλη διάσταση στην λέξη θαύμα.



Επαναλαμβάνονται τα θαύματα; Ποτέ δεν ξέρεις!

Την άνοιξη του 2016, η Λέστερ του Κλαούντιο Ρανιέρι, έβλεπε την Τσέλσι να παίρνει την ισοπαλία από την Τότεναμ και να πανηγυρίζει το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της. Το μεγαλύτερο θαύμα της σύγχρονης ιστορίας του ποδοσφαίρου είχε ολοκληρωθεί αφού αυτή η ομάδα, χρειάστηκε 7 νίκες σε 9 αγώνες, ένα χρόνο πριν, για να παραμείνει στην πρώτη κατηγορία. Έκτοτε ακολούθησαν πολλά, αλλά φέτος, η ομάδα των “αλεπούδων” ξαναζεί το όνειρο και αυτό αποτυπώνεται στην βαθμολογική και αγωνιστική της κατάσταση μετά την 12η αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ, χωρίς κανείς να ξεχνάει όλα όσα χρειάστηκαν για την αναστήλωση της φετινής Λέστερ.
Αρχικά, το μεγάλο “στοίχημα” της φετινής χρονιάς δεν ήταν άλλο από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου πρόεδρου της ομάδας.

Στις 27 Οκτωβρίου του 2018, ο τότε ηγέτης του συλλόγου, Βιντσάι Σριβανταναράμπα, σκοτώνεται, όταν το ελικόπτερό του συνετρίβη λίγο πιο έξω από το στάδιο της πόλης, “βυθίζοντας” σε πένθος, όχι μόνο την χώρα της Αγγλίας, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Ο διάδοχος του, γίνεται αυτόματα ο γιος του, Αϊγιαουάτ Σριβανταναράμπα, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί με τον ίδιο εξαιρετικό τρόπο, τον σύλλογο, που είχε φτάσει να συζητιέται σε όλο τον κόσμο χάρης τον πατέρα του. Η πρώτη του απόφαση θα παρθεί στις 27 Φεβρουαρίου του 2019, όταν θα ενεργοποιήσει την ρήτρα αποδέσμευσης του Μπρένταν Ρότζερς και θα πληρώσει 8 εκ. Λίρες στην Σέλτικ για να τον κάνει μόνιμο κάτοικο του Λέστερ.


Η αρχή του σχεδιασμού έχει πάρει “μορφή” και το καλοκαίρι του 2019, η μεταγραφική ενίσχυση είναι το επόμενο βήμα. Η βασική απόφαση είναι να μην πουληθεί κανένας βασικός παίχτης, κάτι που τηρήθηκε σχεδόν απόλυτα, αν εξαιρεθούν τα 80 εκ. Ευρώ της Μάντσετσερ Γιουνάιτεντ για τον Μαγκουάιρ. Ταυτόχρονα, καλύπτονται όλα τα κενά από τις έξυπνες και ακριβές μεταγραφικές κινήσεις, όπως αυτή του Αγιόθε Πέρεθ από την Νιούκαστλ ή του Γιούρι Τιέλεμανς από την Μονακό, δίνοντας άλλη διάσταση στο ρόστερ του 46χρονου Βρετανού τεχνικού. Μάλιστα, ο δεύτερος, αποτελεί την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία των “αλεπούδων”, καθώς δαπανήθηκαν περίπου 40 εκ. λίρες.

Μετά την καλοκαιρινή προετοιμασία, η Λέστερ είναι πλήρης και έτοιμη για την “μάχη” του πρωταθλήματος, με το 4-1-4-1 να είναι το βασικό σύστημα για τα θετικά αποτελέσματα.
Αξιοσημείωτο, είναι ότι, η Λέστερ, έχει κατάφερε να μαζέψει συνολικά 20 βαθμούς στις 10 πρώτες αγωνιστικές του Αγγλικού πρωταθλήματος, επίδοση που είναι η καλύτερη στην ιστορία της, ξεπερνώντας αυτή του 1930 αλλά και αυτή που είχε την χρονιά που κατέκτησε το πρωτάθλημα, αφού στην αντίστοιχη αγωνιστική, είχε συλλέξει 19 πόντους. Τα ρεκόρ δεν σταματάνε εκεί, αφού, άπαντες στην Αγγλία “τρόμαξαν” στην εμφάνιση της ομάδας του Ρότζερς την 10η αγωνιστική, όταν και η Λέστερ φιλοξενήθηκε στην έδρα της Σάουθαπτον. Εκείνο το βράδυ της Παρασκευής, ο πίνακας του σκορ έγραψε 0-9 (!!), αποτέλεσμα που αποτελεί την, πλέον, πιο ευρεία νίκη στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ ενώ, παράλληλα, ισοφάρισε την πιο ευρεία νίκη ανεξαρτήτου έδρας.


Επιπρόσθετα, άξια αναφοράς είναι η παρουσία αρκετών παιχτών που έζησαν την στέψη του 2016 και αυτή την στιγμή έχουν τον ρόλο της “παλιοσειράς”, αλλά και την ομαλή κατάσταση των αποδυτηρίων, παρόλο που δεν βρίσκονται στη πρώτη γραμμή των επιλογών. Δηλαδή, πέρα από τους Κάσπερ Σμάιχελ και Τζέιμι Βάρντι, που βρίσκονται στην Λέστερ από το 2011 και 2012 αντίστοιχα και είναι μόνιμα βασικοί, οι Γουές Μόργκαν (2012), Κρίστιαν Φουκς (2015), Μαρκ

Ολμπράιτον (2014), Μάτι Τζέιμς (2012) και φυσικά, ¶ντι Κίνγκ (2006), μπορεί να μην υπάρχουν στα αγωνιστικά πλάνα του ¶γγλου προπονητή, αλλά είναι σίγουρα “βαρόμετρα” σε πάρα πολλά εσωτερικά θέματα του συλλόγου. Τέλος, μπορεί η φετινή Λέστερ να μην καταφέρει να κάνει το θαύμα του 2016, αφού απέναντι της έχει την Λίβερπουλ και την Μάντσεστερ Σίτυ που κινούνται με εξωπραγματικές ταχύτητες, όμως, ότι και να συμβεί, αυτό που σίγουρα θα έχει καταφέρει είναι να προσφέρει αισιοδοξία στην πόλη που έζησε μία από τις πιο σπάνιες στιγμές στην ιστορία του ποδόσφαιρου και κανείς δεν ξέρει, αν επαναλαμβάνονται τα θαύματα... απλά πιστεύει!


Νότης Χάλαρης