Αν όμως βγάλεις τη φανέλα… παίρνεις κίτρινη!

Η UEFA μοιάζει να «ξεγυμνώνεται» μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών και η πρώτη της... αντίδραση μετά τα αίσχη Τούρκων και Βούλγαρων, δυστυχώς προκαλεί γέλια!



Αν όμως βγάλεις τη φανέλα… παίρνεις κίτρινη!

Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία ποδοσφαίρου, υπό την αιγίδα της οποίας διεξάγονται όλες οι ποδοσφαιρικές διοργανώσεις της Γηραιάς Ηπείρου σε διεθνές και διασυλλογικό επίπεδο, δείχνει ανίκανη να υπερασπιστεί τις αξίες που υποτίθεται πως διέπουν την ίδια και προφανώς το λαοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο!

Το «ευ αγωνίζεσθαι», την ισότητα των ανθρώπων, τη δράση κατά του ρατσισμού και του τυφλού εθνικισμού, ειδικά τη στιγμή που τα συγκεκριμένα κρούσματα κάνουν την εμφάνισή του κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού ενενηντάλεπτου που διεξάγεται κάτω από την ομπρέλα της...

Τι είδαμε λοιπόν τις τελευταίες ημέρες σε αναμετρήσεις προκριματικών του Euro 2020; Στις 11 Οκτωβρίου, Τούρκους διεθνείς να πανηγυρίζουν στην Κωνσταντινούπολη το νικητήριο (1-0) γκολ του Τσενκ Τοσούν κατά της Αλβανίας με στρατιωτικούς χαιρετισμούς (σ.σ. χωρίς τζόκεϊ), όντας περήφανοι για την εισβολή της χώρας τους στη Βόρεια Συρία.

Στις 14 Οκτωβρίου, τα ίδια και χειρότερα στην αναμέτρηση του Παρισιού ανάμεσα σε Γαλλία και Τουρκία (1-1), αφού αυτή τη φορά χαιρέτησε στο τέρμα του Καν Αϊχάν περήφανα και σύσσωμη η τουρκική εξέδρα (σ.σ. ούτε μπερέδες διακρίνονται). Το ίδιο βράδυ «απολαύσαμε» και ρεσιτάλ ρατσιστικής συμπεριφοράς των Βούλγαρων απέναντι στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Αγγλίας (0-6) με δύο διακοπές αγώνα, ναζιστικούς χαιρετισμούς οπαδών και άλλες «ομορφιές»...

Είναι αξιοθαύμαστα τα αντανακλαστικά της UEFA σε παρατυπίες όπως… άναμμα πυρσών, καθυστερημένη έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου με υπαιτιότητα μιας εκ των δύο ομάδων ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να ξεφύγει από το γράμμα του νόμου. Σε αυτές τις περιπτώσεις μάλιστα, διοικήσεις και ομοσπονδίες καλούνται αστραπιαία σε απολογία.

Σήμερα ωστόσο έχουμε 16 Οκτωβρίου και η αντίδρασή της στα περιστατικά των τελευταίων ημερών είναι: 1. Άνοιγμα φακέλου για εξέταση των όσων συνέβησαν στη Σόφια. 2. Ανακοίνωση-αέρος από τον Αλεξάντρ Τσέφεριν για την πρόοδο που έχει σημειώσει η UEFA τα τελευταία χρόνια στα μέτωπα του ρατσισμού και του εθνικισμού, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτονται σκέψεις αντιμετώπισης των... φρέσκων περιστατικών.

Μια πρόταση που συζητήθηκε τις τελευταίες ώρες είναι αυτή του Ιταλού Υπουργού αθλητισμού Βιντσέντζο Σπανταφόρα, ο οποίος προτείνει την αλλαγή έδρας του τελικού του Champions League.  Ραντεβού που με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα λάβει χώρα στο «Κεμάλ Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης στις 30 του ερχόμενου Μάη. Στην UEFA πάντως θέλουν το χρόνο τους για να διερευνήσουν με τη βοήθεια των video (σ.σ. ίσως και του VAR), όσα σύσσωμος ο ποδοσφαιρικός κόσμος «ρούφηξε» live μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Μέχρι ωστόσο να ληφθεί κάποια απόφαση, ενδέχεται να ξαναδούμε ποδοσφαιριστές να χαίρονται τον οποιοδήποτε πόλεμο τη στιγμή της επίτευξης ενός γκολ. Μέχρι σήμερα τους έχει άλλωστε δοθεί το πάτημα να το κάνουν. Ελεύθερα! Απλά δεν επιτρέπεται να βγάλουν τη φανέλα…

Γιάννης Τζιουμακλής