Διασυρμός με... επτάρα για την Τότεναμ, οριακή νίκη για Σίτι

Την πιο βαριά ήττα της ευρωπαϊκής της ιστορίας υπέστη η Τότεναμ, που διασύρθηκε από την Μπάγερν Μονάχου με σκορ 7-2 μέσα στο Λονδίνο. «Δήμιοι» για το σύνολο του Μαουρίσιο Ποτσετίνο -που έχει αρχίσει να κινδυνεύει- ήταν ο πρώην παίκτης της Άρσεναλ, Σερζ Γκνάμπρι, και ο κάποτε παραλίγο παίκτης της Μπλάκμπερν, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Αγχωτική, αλλά καθαρή νίκη για την Μάντσεστερ Σίτι επί της Ντινάμο Ζάγκρεμπ (2-0).



Διασυρμός με... επτάρα για την Τότεναμ, οριακή νίκη για Σίτι

Τότεναμ – Μπάγερν Μονάχου

Φάνηκε από την αρχή τι ματσάρα επρόκειτο να παρακολουθήσουμε, με τις δύο ομάδες να δίνουν γρήγορο ρυθμό στον αγώνα και να δοκιμάζουν να βρουν διαδρόμους προς την αντίπαλη εστία. Η Τότεναμ έδειχνε πως είχε το πάνω χέρι, με την μπάλα να περνάει περισσότερο από τα πόδια της, την ώρα που η Μπάγερν κρατούσε στάση αναμονής. Στο 12’ οι Βαυαροί αναγκάστηκαν να ανεβάσουν ρυθμούς αφού ο Σον Χέουνγκ-Μιν βρέθηκε στην πλάτη της άμυνας και νίκησε τον Μάνουελ Νόιερ χαμηλά και να κάνει το 1-0. Χρειάστηκαν μόλις τρία λεπτά (194 δευτερόλεπτα για την ακρίβεια) για τους φιλοξενούμενους ώστε να ξαναμπούν στο ματς, με τον Τζόσουα Κίμιχ να «πιάνει» ένα... άπιαστο σουτ και να μην αφήνει κανένα περιθώριο στον Ουγκό Γιορίς.

Από την πλευρά τους οι Spurs δεν πτοήθηκαν καθόλου στην προσπάθεια να πάρουν το μάξιμουμ των βαθμών, ωστόσο δεν τους έβγαινε όταν δημιουργούνταν καλές προϋποθέσεις, με τον Νόιερ να έχει και μια μεγάλη απόκρουση σε σουτ του Τανγκί Ντομπελέ στα μισά του πρώτου μέρους κατά την πρώτη πολύ σημαντική στιγμή για να υπάρξει ξανά διαφοροποίηση στο σκορ. Ευκαιρία για να βάλει ξανά μπροστά την ομάδα του είχε και ο Σον, αλλά δεν έκανε δύο τα προσωπικά του τέρματα για μερικά εκατοστά, για να έρθει η τιμωρία στο τέλος του Α’ μέρους. Αφού, λοιπόν, η Τότεναμ είχε την υπεροχή αλλά όχι την ουσία, ήρθε ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι στο 45’ για να ξεδιπλώσει για ακόμη μία φορά την τρομερή εκτελεστική δεινότητα που τον διακρίνει. Ο Πολωνός δεν άφησε τον Κίνγκζλι Κομάν να πάρει την μπάλα, αλλά προτίμησε να την φέρει στο δεξί του πόδι σε πρώτο χρόνο και να νικήσει με ιδανικό σουτ τον Γιορίς στην δεξιά του γωνία. Φανταστικό... πίβοτ από τον πολύπειρο σέντερ φορ, ο οποίος έκανε πολύ απλή την κατάσταση για την ομάδα του.

Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα φέτος στην Τότεναμ, αυτό είναι η έλλειψη του χαρακτήρα που την διέκρινε τις προηγούμενες σεζόν και δυστυχώς για τους Λονδρέζους το βράδυ επεφύλασσε ακόμη ένα... πρόβλημα για τους Λονδρέζους, το οποίο ακούει στο όνομα Σερζ Γκνάμπρι. Κατέρρευσαν πολύ γρήγορα οι γηπεδούχοι, για να έρθει ο πρώην ποδοσφαιριστής της μισητής Άρσεναλ (σ.σ είχε παίξει και δανεικός στην Γουέστ Μπρομ, για την οποία σύμφωνα με τον Τόνι Πιούλις δεν είχε τα απαραίτητα προσόντα) και να πετύχει τέσσερα γκολ για να τελειώσει το ματς. Στο 53’ και το 55’ ο Γερμανός ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 1-3, με τον Χάρι Κέιν να δίνει ελάχιστες ελπίδες στην Τότεναμ ευστοχώντας λίγο αργότερα σε πέναλτι. Όμως κάθε ελπίδα σβήστηκε στο τελευταίο δεκάλεπτο, με τους Λεβαντόφσκι και Γκνάμπρι να κάνουν αγάλματα τους οπαδούς στην εξέδρα πετυχαίνοντας ένα και δύο γκολ αντιστοίχως (83’, 87’, 88’ για να διαμορφώσουν το τελικό 2-7!

Εκτός από την Ευρώπη, αυτή ήταν και η μεγαλύτερη ήττα της Τότεναμ σε εντός έδρας παιχνίδι της, όπως ισχύει γενικότερα και για τις αγγλικές ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με το πλήγμα για το αγγλικό ποδόσφαιρο να είναι μεγάλο.

Στο άλλο ματς για τον 2ο όμιλο, ο Ερυθρός Αστέρας έκανε ανατροπή επί του Ολυμπιακού και έφτασε σε σπουδαία νίκη με σκορ 3-1. Προηγήθηκαν οι «ερυθρόλευκοι», πήγαν στα αποδυτήρια μπροστά 1-0, αλλά μετά έμειναν με δέκα παίκτες εξαιτίας της αποβολής του Γιασίν Μπενζιά με δεύτερη κίτρινη κάρτα, για να ισοφαριστούν πέντε λεπτά μετά και να καταρρεύσουν στο τελευταίο δεκάλεπτο όταν και δέχθηκαν δύο γκολ από κόρνερ. Στους έξι η Μπάγερν που λογικά δεν χάνει την πρωτιά και βάζει πλώρη μόνο για το απόλυτο, τρεις ο Ερυθρός Αστέρας και από έναν Ολυμπιακός και Τότεναμ, με τους Spurs να είναι στην τελευταία θέση και με τρομακτικά κακή διαφορά τερμάτων.

Οι συνθέσεις:

Τότεναμ: Γιορίς, Οριέ, Αλντερβάιρελντ, Βερτόνχεν, Ρόουζ, Ντομπελέ (Έρικσεν), Γουίνκς (81' Λαμέλα), Σισοκό, Ντέλε (71' Λούκας Μόουρα), Κέιν, Σον

Μπάγερν Μονάχου: Νόιερ, Παβάρ, Σέλε, Ζ. Μπότενγκ (72' Χάβι Μαρτίνεθ), Αλάμπα (46' Τιάγκο), Τολισό, Κίμιχ, Γκνάμπρι, Κουτίνιο, Κομάν (71' Πέρισιτς), Λεβαντόφσκι

 

Μάντσεστερ Σίτι – Ντινάμο Ζάγκρεμπ

Όσο διασκεδαστικό ήταν το ματς στο Λονδίνο για τους ουδέτερους, άλλο τόσο αγχωτικό ήταν για τους οπαδούς της Μάντσεστερ Σίτι και ενδιαφέρον μέχρι τέλους για τους φιλάθλους, με το σύνολο του Πεπ Γκουαρδιόλα να αφήνει την κατάσταση ανοιχτή μέχρι το φινάλε αδυνατώντας να μετουσιώσει σε παραγωγικότητα την απόλυτη υπεροχή της.

Ο αγώνας ξεκίνησε με πρόβλημα για τον Καταλανό τεχνικό, με τον Ρόδρι να τραυματίζεται μόλις στο 2ο λεπτό, αλλά να συνεχίζει στο ματς για να παίξει καθοριστικό ρόλο στην κυκλοφορία της μπάλας. Η πρώτη μεγάλη στιγμή του ματς ήρθε στο 22’, με τον Νταβίδ Σίλβα να βρίσκει το δοκάρι της εστίας των Κροατών, ενώ ήταν ο ίδιος παίκτης που δύο λεπτά αργότερα έχασε τη νέα σημαντική ευκαιρία σουτάροντας για λίγο εκτός «κάδρου». Αυτός που ευστόχησε όντας έτσι κι αλλιώς πάντα αξιόπιστος ήταν ο Σέρχιο Αγουέρο στο 26’, ωστόσο το γκολ δεν μέτρησε για χέρι του Μπερνάρντο στην εξέλιξη της φάσης.

Αμφότερα τα γκολ των γηπεδούχων ήρθαν στο δεύτερο ημίχρονο, με τον Ραχίμ Στέρλινγκ να αποτελεί την «χρυσή» αλλαγή του Πεπ, ανταμείβοντας την εμπιστοσύνη του προπονητή του με το 1-0 στο 66’. Έδωσε αμέσως άλλον αέρα στους «πολίτες» ο Άγγλος εξτρέμ, που επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά την τρομερή εξέλιξη που έχει τα τελευταία χρόνια. Στα ίδια μέχρι το φινάλε του παιχνιδιού, με το δεύτερο γκολ να έρχεται από ακόμη μία αλλαγή από τον πάγκο. Ήταν σειρά του Φιλ Φόντεν να πανηγυρίσει λίγο μετά την είσοδό του στο χορτάρι, αφού στο 94’ διαμόρφωσε το αποτέλεσμα έχοντας μόλις τρία λεπτά παρουσίας.

Στο άλλο ματς του ομίλου, η Σαχτάρ Ντόνετσκ έκανε σπουδαίο διπλό στην έδρα της Αταλάντα με γκολ στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων (1-2), αποτέλεσμα που βάζει δυναμικά τους Ουκρανούς στο κόλπο της πρόκρισης. Στους 6 βαθμούς η Σίτι, Ντινάμο και Σαχτάρ ακολουθούν με τρεις, ενώ στο μηδέν παραμένει η Αταλάντα.

Οι συνθέσεις:

Μάντσεστερ Σίτι: Έντερσον, Κανσέλο, Φερναντίνιο, Οταμέντι, Μεντί, Γκιουντογκάν, Ρόδρι, Νταβίδ Σίλβα (91' Φόντεν), Μάχρεζ, Μπερνάρντο (56' Στέρλινγκ), Αγουέρο (89' Γκαμπριέλ Ζεσούς)

Ντινάμο Ζάγκρεμπ: Λιβάκοβιτς, Στογιάνοβιτς, Τεοφίλ-Κατρίν (76' Γκαβράνοβιτς), Ντιλάβερ, Πέριτς, Λέοβατς, Αντέμι, Μορό, Όλμο, Όρσιτς (62' Γκόγιακ), Πέτκοβιτς (83' Ατιμβέν)

Γιώργος Σιάφας