Ήττα με πέναλτι-σκάνδαλο για την Λίβερπουλ, δίκαιη απώλεια για την Τσέλσι

Με ένα πέναλτι-σκάνδαλο, η Λίβερπουλ ηττήθηκε 2-0 στην έδρα της Νάπολι στο πρώτο της παιχνίδι στο Champions League μετά την κατάκτησή του. Βουτιά από τον Χοσέ Καγιεχόν, το είδαν στο VAR κι όμως το σφύριξαν οι διαιτητές, που καταδίκασαν τους «κόκκινους» να παραμείνουν στους μηδέν βαθμούς. Ήττα 1-0 για την Τσέλσι από την Βαλένθια στο «Στάμφορντ Μπριτζ», με τον Ρος Μπάρκλεϊ να αναλαμβάνει εκτέλεση πέναλτι πάνω από Γουίλιαν και Ζορζίνιο, και να αστοχεί στην προσπάθεια για ισοφάριση.



Ήττα με πέναλτι-σκάνδαλο για την Λίβερπουλ, δίκαιη απώλεια για την Τσέλσι

Ένα πέναλτι που χάθηκε τρία λεπτά πριν το τέλος και ένα άλλο στο 82', που το κοιτάς και το ξανά κοιτάς και απορείς πως δόθηκε, ήταν αυτά που οδήγησαν τις δύο από τις τέσσερις αγγλικές ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ να ηττηθούν στην πρεμιέρα τους.

Πριν τα ματς των Μάντσεστερ Σίτι και Τότεναμ, η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Λίβερπουλ, πήγε στην Ιταλία για την πολύ δυνατή κόντρα με τη Νάπολι, μια κόντρα που έδειχνε πως θα μείνει δικαίως μοιρασμένη μέχρι το φινάλε αν και οι δύο ομάδες κράτησαν σε πολύ υψηλό επίπεδο τον ρυθμό καθ' όλη την διάρκεια της αναμέτρησης. Ωστόσο ένα τεράστιο διαιτητικό λάθος στο τελευταίο δεκάλεπτο καταδίκασε την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ, με τον Καγιεχόν να βουτάει μέσα στην περιοχή έπειτα από προσπάθεια του Άντι Ρόμπερτσον να τον ανακόψει αλλά να παίρνει κανονικά την παράβαση παρά το VAR review που έγινε τα επόμενα δευτερόλεπτα. Μέχρι εκείνο το σημείο είχε χρειαστεί κυρίως η συνεισφορά των δύο τερματοφυλάκων για να παραμείνει το 0-0, με τον Αντριάν να βάζει εντυπωσιακό στοπ στον Λορέντσο Ινσίνιε στο πρώτο ημίχρονο και τον Μερέτ να ακολουθεί με δική του επέμβαση σε ενέργεια του Σαντιό Μανέ. Μετά το πέναλτι ήρθε και η κατάρρευση για την Λίβερπουλ, με τους γηπεδούχους να ξέρουν καλά το παιχνίδι της διαχείρισης και να σκοράρουν στα τελευταία λεπτά με έναν παλιό γνώριμο των «κόκκινων», τον Φερνάντο Γιορέντε, που άφησε την Τότεναμ για τους Ναπολιτάνους το καλοκαίρι. Ενδιαφέρουσα η μίνι ιστορία του Ισπανού, που πέρυσι ήταν φιναλίστ με τους Spurs και την τρέχουσα σεζόν πήρε ήδη μια μικρή εκδίκηση από την ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ.

Στο «Στάμφορντ Μπριτζ», μέχρι το 88' η Τσέλσι θα ήταν άδικο να πάρει κάτι παραπάνω από την Βαλένθια, έχοντας γλιτώσει αρκετές φορές τα χειρότερα. Πολύ διαβασμένες οι «νυχτερίδες», είχαν τις στιγμές τους οι Λονδρέζοι, αλλά το γκολ του Ροδρίγο στο 74' ήταν αρκετό για τους φιλοξενούμενους. Ή τουλάχιστον αρκετά χρήσιμο, αφού στην πορεία τους βοήθησε και η κακή πρωτοβουλία του Μπάρκλεϊ (σ.σ είχε μόλις μπει στο ματς) να αναλάβει πέναλτι που κέρδισε το σύνολο του Φρανκ Λάμπαρντ αφήνοντας τους Ζορζίνιο και Γουίλιαν στην άκρη. Δοκάρι κι έξω για τον Άγγλο μέσο, που έπεσε θύμα της κατάρας που συνήθως ακολουθεί τους ποδοσφαιριστές οι οποίοι προβαίνουν σε τέτοιες κινήσεις. Από την χαμένη εκτέλεση κι έπειτα, η Τσέλσι προσπάθησε να απειλήσει και να φτάσει στο 1-1, αλλά ο Γιάσπερ Σίλεσεν ήταν τόσο έτοιμος όσο και σε ένα φάουλ του Μάρκος Αλόνσο νωρίτερα. Ακόμη πιο πικρή γεύση στο ματς αφήνει και ο τραυματισμός του Μέισον Μάουντ από το πρώτο ημίχρονο, με τον πρώην παίκτη της Άρσεναλ, Φρανσίς Κοκλάν, να του κάνει πολύ σκληρό φάουλ αλλά να γλιτώνει (κακώς) την κόκκινη.

Στον όμιλο της Λίβερπουλ η Ζάλτσμπουργκ πήρε το αποτέλεσμα της ημέρας κόντρα στην Γκενκ (6-2) και έτσι είναι αυτή που οδηγεί την βαθμολογία. Ακολουθεί επίσης με τρεις η Νάπολι, ενώ η Λίβερπουλ για την ώρα είναι στην θέση του Europa League με μηδέν βαθμούς, πάνω από τους Βέλγους στην διαφορά τερμάτων. Σε αυτό της Τσέλσι, ο Άγιαξ καθάρισε την Λιλ με σκορ 3-0 αν και θα μπορούσε να είχε δεχθεί τουλάχιστον ένα τέρμα και είναι πρώτος. Δεύτερη -προφανώς- η Βαλένθια, με «μπλε» και «λιλουά» να ακολουθούν.

Την Τετάρτη (19/09) η Μάντσεστερ Σίτι πάει στην έδρα της Σαχτάρ, ενώ η Τότεναμ βρίσκεται ήδη στην Αθήνα για το ματς κόντρα στον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης» (22:00 το πρώτο, 19:55 το δεύτερο).

Γιώργος Σιάφας