Στη Σίτι του Γκουαρντιόλα, το overlap έχει πεθάνει

Αν κάποιος θέλει να δει όλο το εύρος των ρόλων που έχει ένα σύγχρονο μπακ, αρκεί να δει τη Σίτυ. Τα ακραία μπακ έχουν εξελιχθεί στο αγαπημένο παιχνίδι του Γκουαρδιολα, 168 εκατομμύρια λίρες και πάνω από επτά διαφορετικοί παίκτες... 



Στη Σίτι του Γκουαρντιόλα, το overlap έχει πεθάνει

H λίστα των παικτών με τις περισσότερες σέντρες του 2008 αποτελείται από εξτρέμ και μέσους - ονόματα όπως ο Ντέιβιντ Μπέντλεϊ, ο Στιούαρτ Ντάουνινγκ, ο Άσλεϊ Γιανγκ (ο οποίος ήταν εξτρέμ τότε), κλπ. Υπάρχει μόνο ένα μπακ πίσω στη λίστα. 20: Νίκι Σόρι. Το 2018-19, οκτώ από τους 20 παίκτες με τις περισσότερες σέντρες ήταν μπακ, με τον Λούκας Ντίνιε, Χοσέ Χολέμπας, Κίραν Τρίπιερ, Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ και Άσλεϊ Γιανγκ (ο οποίος τώρα είναι μπακ) στις πρώτες θέσεις.

Για να δείτε τι συμβαίνει το 2018-19, κοιτάξτε τη Λίβερπουλ. Ο Άντι Ρόμπερτσον και ο Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ είναι δύο από τους πιο επικίνδυνους old school εξτρέμ στην Πρέμιερ Λιγκ - δηλαδή οι παίκτες που δημιουργούν για τους συμπαίκτες τους με σέντρες.

Αυτή ήταν αναφορά του Κεν Έρλι στους Irish Times, για το ποσό έχουν αλλάξει τα μοντέρνα μπακ. Όμως, αυτή η ανάλυση πιάνει μονό ένα μέρος αυτής της εξέλιξης. Αν κάποιος θέλει να δει όλο το εύρος των ρόλων που έχει ένα σύγχρονο μπακ, αρκεί να δει τη Σίτυ.

Τα ακραία μπακ έχουν εξελιχθεί στο αγαπημένο παιχνίδι του Γκουαρδιολα, 168 εκατομμύρια λίρες και πάνω από επτά διαφορετικοί παίκτες. Μια απλοϊκή απάντηση στο γιατί συμβαίνει αυτό, είναι ότι η Σίτυ έχει τόσα πολλά λεφτά, που απλά αγοράζει όποιον βρει.

Η πραγματικότητα είναι ότι η ομαδα του Πεπ στηρίζει ένα πολύ μεγάλο μέρος της τακτικής της οργάνωσης στα μπακ. Το στερεότυπο λέει για εξτρέμ που κλείνουν προς τα μέσα και μπακ σαν αυτά της Λίβερπουλ, να δίνουν το πλάτος.

Την προηγούμενη σεζόν όμως, οι δυο παίκτες που κάλυψαν κατά κύριο λόγο τη θέση του αριστερού μπακ, ήταν οι Ζιντσενκο και ο Ντελφ. Ένα δεκάρι και ένας box-to-box μέσος. Μπορεί αυτό να συνέβη και από ανάγκη, αλλά ταίριαξε απόλυτα στη φιλοσοφία του Πεπ, που ζητάει από τα μπακ να κλείνουν προς τα μέσα στη φάση του build-up, για να βοηθήσουν το εξάρι.

Αυτό είναι το λεγόμενο inverted full back, που χρησιμοποίησε στη Μπαγερν κυρίως με τον Λαμ σε αυτό το ρολό. Πολλές φορές έχει αναφερθεί ότι είναι ανακάλυψη του Γκουαρδιόλα, αλλά έχει νωρίτερα χρησιμοποιηθεί από τον Κρόιφ και τον Μπιέλσα.

Επιπλέον, ο Κάιλ Γουόκερ σε μια συνέντευξή του στο Sky Sports είπε : «Ο προπονητής αναφέρεται συνέχεια στο ότι δεν πρέπει να έχουμε αριθμητικό μειονέκτημα στο κέντρο». Και ο Γουόκερ είναι βασικό εργαλείο σε αυτό. Πολλές φορές γίνεται τρίτο στόπερ, όταν η Σίτυ έχει την μπάλα ψηλά ή χτίζει επιθέσεις. Μία συνηθισμένη δομή της Σίτυ είναι αυτή: ο Ζιντσένκο διπλά στον Φερναντίνιο και ο Γουόκερ διπλα στα στόπερ για να φτιάξει τη τριάδα.

Έτσι, ο Πεπ δημιουργεί πολλές επιλογές για πάσα κατά το χτίσιμο της επίθεσης, ώστε να έχει την ανάπτυξη από πίσω που θέλει, κόντρα σε ομάδες που πιέζουν ψηλά ή μαρκάρουν man-to-man το εξάρι του. Ενώ όταν βρίσκεται στο τελευταίο τρίτο, παίζει ένα 2-3-5 ή 3-2-5.

Αυτή η συσσώρευση παικτών στο κέντρο δίνει τη δυνατότητα στα δύο πολύ δημιουργικά χαφ (Ντε Μπρούινε και Σίλβα) να παίζουν ψηλά στο γήπεδο, χωρίς όμως να είναι ευάλωτη σε αντεπιθέσεις. Επίσης, φαίνεται ότι το πλάτος το δίνουν οι δύο εξτρέμ, που παίζουν αρκετά πλάγια στο γήπεδο.

Βεβαία αυτό δεν σημαίνει ότι ο Γκουαρδιόλα δεν εκτιμά τα παραδοσιακά μπακ, που μπορούν να ανεβοκατεβαίνουν την πλευρά, καθώς αγόρασε τον Μεντί δυο καλοκαιριά πριν και φέτος αγόρασε τον Κανσέλο, που ήταν δεύτερος σε επιτυχημένες σέντρες στην ομάδα του.

Οι δύο αυτοί παίκτες έχουν τρομερό ταλέντο επιθετικά και είναι αρκετά παραδοσιακά μπακ που προτιμούν το overlap. Ενώ και ο Αντζελίνο είναι ένα μπακ που ταιριάζει στο προφίλ του παλιομοδίτικου εξτρέμ, που δημιουργεί με σέντρες για τους συμπαίκτες του. Χαρακτηριστικά πέρσι ήταν πρώτος σε πάσες προς την περιοχή στην Αϊντχόφεν.

Το αρχικό πλάνο της Σίτυ πέρσι ήταν με τους Σανέ και Στέρλινγκ να δίνουν το πλάτος, παίζοντας στην πλευρά του καλού τους ποδιού. Έτσι, δημιουργούσαν με συρτές σέντρες το κλασσικό γκολ όλης της χρονιάς, με ένα παίκτη από τη μικρή περιοχή να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα.

Όμως, με μια πιθανή φυγή του Σανέ, αλλά και της γενικότερα περίεργης σχέσης του με τον Πεπ, στα άκρα έπαιζαν παίκτες όπως ο Μπερνάντο Σίλβα και ο Μαχρέζ, που τους αρέσει να κλείνουν προς τα μέσα. Όποτε χρειάζεται από έναν μπακ τουλάχιστον να δίνει πλάτος και δημιουργία από τα πλάγια.

Και οι Αντζελίνο και Κανσέλο είναι ειδικοί σε αυτό. Επιπλέον, είναι και οι δυο πολύ ικανοί στην ντρίπλα, καθώς και οι δύο είχαν πάνω από δύο επιτυχημένες την περασμένη σεζόν. Τέλος δεν είναι απίθανο να τους δούμε σε ένα 3-5-2 ή 3-4-3, με τον Γουόκερ ως καθαρό τρίτο στόπερ.

Παναγιώτης Αντωνόπουλος