Ριγιάντ Μαχρέζ: Ο άνθρωπος που σε μία χρονιά κατέκτησε την Αγγλία και την Αφρική

Μία ποδοσφαιρική χρονιά για έναν σύλλογο μπορεί να χαρακτηριστεί πετυχημένη, εφόσον στο τέλος της τουλάχιστον ένα κύπελλο προστεθεί στην τροπαιοθήκη του. Ο Ριγιάντ Μαχρέζ κατάφερε να προσθέσει όχι ένα, ούτε δύο αλλά πέντε κύπελλα στην δικιά του τροπαιοθήκη και σε μία χρονιά να κατακτήσει ολόκληρη την Αγγλία και την Αφρική.



Ριγιάντ Μαχρέζ: Ο άνθρωπος που σε μία χρονιά κατέκτησε την Αγγλία και την Αφρική

Από τις 19 Ιουλίου 2019 η εθνική ομάδα της Αλγερίας βρίσκεται στην κορυφή της Αφρικής, ύστερα απ'την νίκη της με 1-0 απέναντι στην Σενεγάλη στον μεγάλο τελικό του Κόπα Άφρικα. Όμως, μπορεί οι Αλγερινοί να σήκωσαν το δεύτερο ολόχρυσο τρόπαιο τους στην συγκεκριμένη διοργάνωση, αλλά ο ηγέτης τους, Ριγιάντ Μαχρέζ, κατάφερε κάτι αρκετά σπάνιο. Μέσα σε μία χρονιά σήκωσε στον αέρα πέντε συνολικά κύπελλα.

Σε μία χρονιά, στην οποία και δεν βρισκόταν στα αρχικά πλάνα του προπονητή του, ο Αλγερινός μεσοεπιθετικός άρχισε την συλλογή του από τις 5 Αυγούστου 2018 και την διοργάνωση του Community Shield, την οποία και κατέκτησε με την ομάδα του, την Μάντσεστερ Σίτι. Στον τότε τελικό του Γουέμπλεϊ, οι «πολίτες» αντιμετώπισαν την Τσέλσι και με δύο γκολ απ'τον Σέρχιο Αγκουέρο σε 13' και 58' κατέκτησαν την νίκη και παράλληλα το πρώτο τρόπαιο της σεζόν. Ο Μαχρέζ σε εκείνη την αναμέτρηση ξεκίνησε βασικός και βγήκε αλλαγή στο 68', αλλά τότε ήταν και η αφετηρία για το...μάζεμα τροπαίων της χρονιάς.

Μετά το πρώτο τρόπαιο λοιπόν, στην τροπαιοθήκη του Αλγερινού προστέθηκε το δεύτερο έξι μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 24 Φεβρουαρίου 2019. Τότε, η Μάντσεστερ Σίτι αφού κατάφερε να κερδίσει τις Όξφορντ Γιουνάιτεντ, Φούλαμ, Λέστερ και την «άσιμη» Μπάρτον Αλμπιόν, έφτασε στον τελικό του EFL Cup, όπου και αντιμετώπισε την ίδια αντίπαλο πριν έξι μήνες, Τσέλσι. Ο τελικός του εν λόγω θεσμού χρειάστηκε την διαδικασία των πέναλτι για να βγάλει επιτέλους νικητή και συγκεκριμένα...νικήτρια, την Μάντσεστερ Σίτι. Η...«αρμάδα» του Πεπ Γκουαρδιόλα επικράτησε με 4-3 στην «ρώσικη ρουλέτα» και ο Μαχρέζ πανηγύρισε έτσι το δεύτερο τρόπαιο του. Ο άλλοτε παίκτες της Λέστερ, ο οποίος δεν πήρε μέρος στον τελικό, κατάφερε να σημειώσει πέντε συνολικά συμμετοχές στην διοργάνωση αυτή, μετρώντας και δύο τέρματα. Και κάπου τότε η αφετηρία μεταμορφώθηκε σε συνέχεια.

Έχοντας λοιπόν ήδη δύο κύπελλα, ο μεσοεπιθετικός από την Αλγερία δεν σταμάτησε εκεί και τέσσερις μήνες μετά «γεύτηκε» αυτό που προσπαθούσε όλη η ομάδα του από τις αρχές Αυγούστου, την κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ. Τον τίτλο αυτόν ο Μαχρέζ τον είχε ήδη από το 2016, όπου ήταν μέλος του...«θαύματος» της Λέστερ, όμως αυτή την φορά ήταν διαφορετικά. Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ μονομάχησαν κυριολεκτικά μέχρι τέλους για τον τίτλο του πρωταθλητή Αγγλίας, αλλά οι «πολίτες» ήταν εκείνοι που πέρασαν πρώτοι το νήμα με 98 βαθμούς. Έτσι λοιπόν, μετά από μία...«κούρσα» διαρκείας το πρωτάθλημα κατέληξε στην μπλε πλευρά του Μάντσεστερ και ο Ριγιάντ Μαχρέζ επανέλαβε την ίδια κίνηση με τις δύο προηγούμενες φορές, να σηκώσει ψηλά ακόμη ένα τρόπαιο. Κατά την διάρκεια της περσινής πλέον Πρέμιερ Λιγκ, ο μεσοεπιθετικός πήρε μέρος σε 27 αναμετρήσεις και κατάφερε να πετύχει και επτά τέρματα.

Ωστόσο, οι «γαλάζιοι» του Μάντσεστερ δεν αρκέστηκαν στα τρία μέχρι τότε τρόπαια και μερικές ημέρες μετά κατέκτησαν και το τέταρτο, το οποίο ήταν και το τρόπαιο του FA Cup. Τα «θύματα» μέχρι τον τελικό ήταν κατά σειρά οι Ρόδερχαμ Γιουνάιτεντ, Μπέρνλεϊ, Νιούπορτ Κάουντι, Σουόνσι και Μπράιτον, με την Γουότφορντ να περιμένει στον τελικό της 18ης Μαΐου. Εκεί, οι πρωταθλητές πλέον Αγγλίας δεν άφησαν καθόλου περιθώρια αντίδρασης στους αντιπάλους και με το εκκοφαντικό 6-0 έφτασαν στην νίκη και συνάμα στο τέταρτο κύπελλο της χρονιάς. Και σε αυτόν τον τελικό, όπως κι εκείνον του Community Shield, ο Μαχρέζ ξεκίνησε βασικός και στο 55' αντικαταστάθηκε από τον Ντε Μπρούιν. Όμως, ακόμη ένα μετάλλιο κι ακόμη ένα τρόπαιο προστέθηκε στην συλλογή του Αλγερινού. Στο FA Cup ο Μαχρέζ πραγματοποίησε πέντε συμμετοχές με την ομάδα και κατάφερε να σκοράρει δύο τέρματα.

Έτσι λοιπόν, μετά από μία άκρως επιτυχημένη χρονιά με την Μάντσεστερ Σίτι ο Ριγιάντ Μαχρέζ, όντας και ο αρχηγός της εθνικής Αλγερίας, καλέστηκε να πράξει το ίδιο με τις τέσσερις προηγούμενες φορές. Να σηκώσει το τρόπαιο, αυτή την φορά του Κυπέλλου Εθνών της Αφρικής και αυτή την φορά με την εθνική του ομάδα. Ο 28χρονος αποτέλεσε τον ηγέτη των «πράσινων» στα γήπεδα της Αιγύπτου, όντας παρών σε όλες τις μονομαχίες της Αλγερίας, σκοράροντας τρείς φορές και όντας αυτός ο οποίος με μία απίστευτη εκτέλεση φάουλ στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων, στον ημιτελικό με την Νιγηρία, έφτασε την ομάδα του στον μεγάλο τελικό στις 19 Ιουλίου στο Κάιρο. Εκείνη την βραδιά, οι Αλγερινοί με ένα τέρμα του Μπουνεντιάχ επανέλαβαν αυτό που είχαν πράξει οι συμπατριώτες τους 29 χρόνια πριν στο...«σπίτι» τους, κατακτώντας για δεύτερη φορά στην ιστορία τους το κύπελλο του Κόπα Άφρικα.

Και κάπου εκεί το «παραμύθι» με πρωταγωνιστή τον Ριγιάντ Μαχρέζ έφτασε στο τέλος του! Πλέον, ο Αλγερινός πιτσιρικάς της Χάβρη, ο «άσιμος» μεσοεπιθετικός που οδήγησε μαζί με τον Τζέιμι Βάρντι την Λέστερ στο «θαύμα» της κατάκτησης της Πρέμιερ Λιγκ, ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές στην Μάντσεστερ Σίτι αλλά και ο ηγέτης ολόκληρης της Αλγερίας, μπορεί να περηφανεύεται πως μέσα σε μία χρονιά πραγματοποίησε το...όνειρο, κατακτώντας ολόκληρη την Αγγλία και την Αφρική.

Μαρίνος Πάντζης