Η καθυστέρηση της Άρσεναλ και οι προσθήκες που έχει ανάγκη

Μπορεί η μεταγραφική περίοδος στην Αγγλία να ολοκληρώνεται σε 20 μέρες, ωστόσο η Άρσεναλ έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει μόλις μία μεταγραφή, έχοντας σημαντικές ελλείψεις ακόμα στο ρόστερ της  



Η καθυστέρηση της Άρσεναλ και οι προσθήκες που έχει ανάγκη

Οι «κανονιέρηδες» του Ουνάι Έμερι δεν εντυπωσίασαν την περσινή σεζόν με την απόδοσή τους και οι αλλαγές ενόψει της φετινής χρονιάς ήταν επιτακτικές. Ωστόσο, ακόμα αυτές δεν έχουν γίνει και ας μένουν μονάχα 20 μέρες για το φινάλε της μεταγραφικής περιόδου και την έναρξη της Πρέμιερ Λιγκ.

Το πρόβλημα στους γκολκίπερ

Αρχικά, η Άρσεναλ έχει μείνει χωρίς βασικό τερματοφύλακα, αφού ο Τσεχ αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, ο Οσπίνα πουλήθηκε στην Νάπολι με 3.500.000€ και ο Λένο λείπει από τον Ιούνιο με πρόβλημα στον αντίχειρα με αποτέλεσμα να μένουν μόνο οι Εμιλιάνο Μαρτίνεζ (Αργεντίνος, 26 ετών) και Ματ Μέισι (Άγγλος, 24 ετών), που κάθε χρόνο είτε στην αρχή είτε στην μέση της σεζόν αποχωρούν ως δανεικοί.

Τα θέματα στην άμυνα και οι απώλειες

Στους κεντρικούς αμυντικούς η κατάσταση και τα πρόσωπα παραμένουν ίδια, παρά τον προβληματισμό, που υπήρξε την περσινή χρονιά. Η απόφαση του Λοράν Κοσιελνί να μην ταξιδέψει στις ΗΠΑ με την υπόλοιπη ομάδα για την προετοιμασία, που ουσιαστικά τον έβγαλε εκτός ομάδας, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την ζωή του Ουνάι Έμερι. Ο Ισπανός τεχνικός έχει στην διάθεσή του τους Μουστάφι, Παπασταθόπουλο, Τσέιμπερς, Μαυροπάνο και τον τραυματία από τον Δεκέμβρη Ρομπ Χόλντινγκ, που υπέστη ρήξη χιαστού και δεν έχει επιστρέψει ακόμη. Επομένως, είναι πασιφανής η ανάγκη προσθήκης ενός ακόμα στόπερ και γι’ αυτό έχουν ακουστεί τα ονόματα των Ρούμπεν Ντίαζ (Μπενφίκα) και Σαλιμπά (Σεντ Ετιέν) και πιο πρόσφατα του Πάπε Αμπού Σισέ του Ολυμπιακού.

Στα άκρα της άμυνας τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Ο Στεφάν Λιχστάινερ έμεινε ελεύθερος από τους Λονδρέζους αφήνοντας πίσω τον τραυματία Έκτορ Μπεγιερίν (λείπει πάνω από μισό χρόνο λόγω ρήξης χιαστού και θα επιστρέψει μέσα Αυγούστου) και τον Καρλ Τζένκινσον. Φυσικά, υπάρχει και ο Μέιτλαντ Νάιλς, που χρησιμοποιήθηκε πέρυσι αρκετές φορές ως δεξί μπακ-χαφ, σε σχήμα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς βέβαια. Στην αριστερή πλευρά τα πράγματα είναι καλύτερα, αφού υπάρχουν οι Κολάσινατς και Μονρεάλ. Ωστόσο, φαίνεται από την χρήση που του έγινε και πέρυσι, ότι ο Μονρεάλ, όταν η ομάδα παίζει με τρεις στόπερ, κατά κύριο λόγο θα χρησιμοποιείται ως κεντρικός αμυντικός, γι’ αυτό και ακούγεται έντονα το όνομα του Τιέρνι για το αριστερό άκρο της άμυνας.

Τα «κενά» στο κέντρο και το «βαρίδι» που λέγεται Οζίλ

Στο κέντρο δεν έχει καλυφθεί το κενό της αποχώρησης του Ράμσεϊ. Γίνονται προσπάθειες για να αποχωρήσει και ο Μεσούτ Οζίλ εξαιτίας της περσινής κάκιστης χρονιάς που έκανε και του τεράστιου συμβολαίου που έχει (20εκ. ευρώ ετησίως). Μάνι μάνι οι δυο καλύτεροι χαφ της ομάδας είναι εκτός. Στα αμυντικά χαφ υπάρχουν οι Τσάκα, Τορέιρα και Ελνενί, που επαρκούν για την συγκεκριμένη θέση, ωστόσο στους πιο δημιουργικούς χαφ, δηλαδή στις θέσεις «8» και «10», η Άρσεναλ έχει μόνο τους Χένρικ Μικιταριάν, Ματέο Γκουεντουζί (Γάλλος, κεντρικός μέσος, 20 ετών) και Τζο Γουίλοκ (Άγγλος, «8αρι», 19 ετών). Φαίνεται, λοιπόν, πως κι εκεί οι Λονδρέζοι χρειάζονται τουλάχιστον έναν παίκτη, όμως αν δεν αποχωρήσει ο Οζίλ με το τεράστιο συμβόλαιο, είναι δύσκολο να γίνει αυτό. Για το κέντρο έχει ακουστεί πολύ το όνομα του Ντάνι Θεμπάγιος της Ρεάλ Μαδρίτης, μεταγραφή που απαιτεί αρκετά χρήματα για να γίνει.

Η πληρότητα στην θέση του σέντερ φορ και η ανάγκη για ενίσχυση στα εξτρέμ

Στις θέσεις των εξτρέμ υπάρχουν ο Αϊβόμπι και ο Ρέις Νέλσον, που επέστρεψε από την Χόφενχαϊμ ενώ προσφάτως προστέθηκε και ο 17χρονος Βραζιλιάνος αριστερός εξτρέμ Γκαμπριέλ Μαρτινέλι, η μοναδική φετινή μεταγραφή της Άρσεναλ. Είναι πιθανό στα πλάγια να χρησιμοποιηθεί κι ένας εκ των Ομπαμεγιάνγκ ή Λακαζέτ, οι οποίοι ανάλογα με το πλάνα του Έμερι θα εναλλάσσονται στην κορυφή της επίθεσης. Κάποιες φορές ο Λακαζέτ πέρυσι έπαιξε και ως «δεκάρι». Για την θέση του σέντερ φορ υπάρχουν και οι επιλογές των Τακούμα Ασάνο, που γύρισε δανεικός από το Ανόβερο (15 συμ. 1 γκολ και 1 ασίστ) και Έντι Ενκετιά (Άγλλος, 20 ετών, 10 συμ. 2 γκολ).

Όπως και να ‘χει, και στις θέσεις πίσω και πλάγια από τον επιθετικό η ομάδα θέλει ενίσχυση με τα ονόματα των Λούκας Βάθκεθ (Ρεάλ Μαδρίτης), Γουίλφριντ Ζαχά (Κρίσταλ Πάλας), Έβερτον (Γκρέμιο), Νικολάς Πεπέ (Λιλ), Γιασίνε Μπραχίμι (Ελεύθερος) και Γιανίκ Καράσκο (Νταλιάν Γιφάνγκ) να παίζουν στο ρεπορτάζ των «Κανονιέρηδων».

Κάνοντας λοιπόν την σούμα, η Άρσεναλ χρειάζεται ακόμα 5-6 κινήσεις για να ετοιμάσει και να βελτιώσει το ρόστερ της ενόψει της νέας χρονιάς. Ένας κεντρικός αμυντικός, ένας αριστερός μπακ, αν ο Μονρεάλ μετακινηθεί στα στόπερ τώρα που μεγαλώνει και σε ηλικία, ένα κεντρικό χαφ, καθώς και 1-2 παίκτες που να αγωνίζονται πίσω από τον επιθετικό και στις θέσεις των εξτρέμ, τύπου Έβερτον της Γκρέμιο, που μπορεί να υποστηρίξει και τις τρεις αυτές θέσεις. Ίσως να χρειαστεί και τερματοφύλακα, γιατί και για βασικός να λογίζεται ο Λένο, δύσκολα θα μπορέσει να γίνει, ένας εκ των Μαρτίνεζ ή Μέισι «Νο.2» πίσω του, αφού και οι δυο έχουν μείνει αρκετά στάσιμοι για την ηλικία τους.

Απομένει, λοιπόν, να δούμε κατά πόσο η Άρσεναλ θα φορτσάρει αυτές τις τελευταίες 20 μέρες πραγματοποιώντας τις 3-4 μεταγραφές που ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του και ο ίδιος ο Ουνάι Έμερι πως επιθυμεί να γίνουν ή θα απογοητεύσει το κοινό της για άλλο ένα μεταγραφικό «παζάρι».

Σωτήρης Μυκονίου