Αλέ, ένας φορ επιπέδου top-6

H Γουέστ Χαμ, από το προηγούμενο καλοκαίρι, προσπαθεί να δημιουργήσει τους Γκαλάκτικος των μικρομεσαίων. Ξοδεύοντας 100 εκατομμύρια πέρσι και ήδη φέτος 70, αγοράζει παίκτες επιπέδου top 6.  



Αλέ, ένας φορ επιπέδου top-6

Μια τέτοια κίνηση είναι και ο Σεμπαστιέν Αλέ, που θα καλύψει το κενό που δημιούργησε η φυγή του Αρναούτοβιτς. Ένας παίκτης επιπέδου top 6, που απλά έχει ακουστεί λιγότερο, λόγω του γεγονότος πως έπαιζε στην ίδια ομάδα με τον Γιόβιτς.

Την πρώτη εικόνα για το τι παίκτης είναι τη δίνει το παρατσούκλι του, ‘μπουλντόζα’. Πρόκειται για έναν πολύ ψηλό φορ, ύψους 190 εκατοστών. Είναι τρομερός στον αέρα, καθώς μετράει 6,9 κερδισμένες μονομαχίες στον αέρα ανά ενενήντα λεπτά. Επιπλέον με 201 κερδισμένες μονομαχίες ήταν πρώτος σε όλη την Μπουντεσλίγκα.

Ο Πελεγκρίνι είχε δείξει απο την αρχή του καλοκαιριού πως ήθελε ένα ψηλό παίκτη, δυνατό στις μονομαχίες, για τη θέση του φορ. Εξάλλου, αυτό φαίνεται από τον βασικό της στόχο αρχικά, τον Μάξι Γκόμεζ.

Όμως τα νούμερα μπορεί να δείχνουν την εικόνα ενός target man, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Δεν μιλάμε για έναν φορ τύπου Κάρολ, που απλά στέκεται στο κουτί.

Με 15 γκολ και 9 ασίστ πέρσι, συμμετείχε στο 40% των γκολ της Άιντραχτ, σε μόλις 23 ματς ως βασικός και 6 ως αλλαγή. Είναι ένας παίκτης που του αρέσει να κατεβαίνει ανάμεσα στις γραμμές και να υποδέχεται την μπάλα όπως δείχνει και η παρακάτω εικόνα..

Επιπλέον τα νούμερά του στη δημιουργία είναι πολύ υψηλά, κατέγραψε 0.2 xA(τα γκολ που “έφτιαξε” ένας παίκτης με βάση τις τελικές που δημιούργησε για τους συμπαίκτες του), νούμερο που στους φορ της Πρέμιερ Λιγκ μόνο ο Ράσφορντ ξεπέρασε. Ενώ, βρίσκεται πάνω από τον Φιρμίνο(0,18 xA), που είναι από τους ικανότερους δημιουργούς από αυτή τη θέση.

Αλλά και στο σκοράρισμα, μπορεί να μην φτάνει στα επίπεδα του Γιόβιτς, όμως είναι αρκετά καλός finisher. Σκόραρε 12 γκολ, χωρίς τα πέναλντι και σκόραρε λίγο παραπάνω απο τα xG , που ήταν 11,4.

Τα 0,39 xG (τα xGoals είναι η μονάδα μέτρησης των πιθανοτήτων που έχει κάθε τελική προσπάθεια για να γίνει γκολ)ανά ενενήντα λεπτά, είναι ένα νούμερο κοντά στον μέσο όρο, όμως η ποιότητα των σουτ που παίρνει είναι το πιο εντυπωσιακό στοιχείο. Έχει 0,2xG/sh, νούμερο αρκετά καλό. Επιλέγει να σουτάρει μόνο μέσα από την περιοχή και από αρκετά κεντρικά σημεία.

Το μοναδικό αρνητικό είναι ότι καταφέρνει να βρίσκει λίγες εκτελέσεις ανά παιχνίδι. Τα 1,9 σουτ είναι πολύ μικρο νούμερο. Η δυνατότητα ενός φορ να βρίσκει εκτελέσεις είναι αυτό που τον κάνει σπουδαίο. Γιατί στο ποδόσφαιρο όσο περισσότερο σουτάρεις τόσο πιο πολύ σκοράρεις, ειδικά αν σουτάρεις από τόσο καλές θέσεις όπως ο Αλέ.

Επιπλέον, ίσως οι λίγες προσπάθειες δείχνουν, ότι έχει συνηθίσει να παίζει με δίδυμο μπροστά, έχοντας ένα κάλο σκόρερ δίπλα του όπως τον Γιόβιτς. Βέβαια, η Γουέστ Χαμ έχει αρκετά κάλους παίκτες στα πλάγια, όπως οι Γιαρμολένκο και Άντερσον, που μπορούν να επωφεληθούν από την καλή του δημιουργία.

Δεν είναι σπάνιο για επιθετικούς με τέτοιο σωματότυπο να αργούν να φτάσουν το πικ τους. Η ομάδα του Λονδίνου, τον παίρνει σε μια ηλικία με μεταπωλητική αξία αλλά χωρίς να είναι πολύ μικρός, Τα 25 έτη μοιάζουν η τέλεια στιγμή και τις δυο πλευρές.

Με αυτή την κίνηση η Γουέστ Χαμ, δείχνει ότι έχει αφήσει πίσω της για τα καλά τις εποχές που πάλευε για την αποφυγή του υποβιβασμού και στοχεύει πια ψηλότερα. Ολα συνηγορούν ότι η μετριότητα επιτέλους θα πάψει να την χαρακτηρίζει.

Παναγιώτης Αντωνόπουλος