Οι Άγγλοι θα δείξουν και για το VAR πως κάτι το κάνεις σωστά!

Η διευκρίνιση του επικεφαλής της PGMOL δηλαδή των διαιτητών της Premier League Μάικ Ράιλι πως  η χρήση του VAR την επόμενη χρονιά στο πρωτάθλημα δεν πρόκειται να γίνεται καταχρηστικά, ήρθε να επιβεβαιώσει για πολλοστή φορά πόσο μπροστά είναι  στο νησί όσον αφορά το πως βλέπουν το άθλημα και τη διαιτησία. γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Οι Άγγλοι θα δείξουν και για το VAR πως κάτι το κάνεις σωστά!

Μάλιστα διευκρίνισε πως δεν θα είναι κάθε χέρι πέναλτι όπως συνέβαινε στο πρόσφατο Μουντιάλ γυναικών ή στο παιχνίδι των προημιτελικών ανάμεσα στην Μάντσεστερ Σίτι και την Τότεναμ με το χέρι του Ντάνι Ρόουζ, ή ακόμα σημαντικότερο στον τελικό του Champions League το χέρι του Σισοκό στο πρώτο λεπτό. Αλλά οι διαιτητές θα έχουν λόγο για το πως θα χρησιμοποιούν το var. 

Έχω ξαναπεί για την πιο σημαντική διαιτησία που έμεινε ιστορική στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπελλου του 1974. Είναι το ματς που ο περίφημος Άγγλος ΤζακΤέιλορ έμεινε στη μνήμη για το πέναλτι που έδωσε στο πρώτο λεπτό στους Ολλανδούς πριν καν ακουμπήσουν την μπάλα οι Γερμανοί. Το εκπληκτικό είναι πως η διαιτησία του, με τα σημερινά στάνταρ θα χαρακτηριζόταν κακή! Με πέντε παίκτες «κιτρινισμένους» από το πρώτο ημίχρονο ο Τέιλορ δεν έβγαλε κόκκκινη κάρτα. Και τις ευκαιρίες τις είχε. Ο Φογκτς για παράδειγμα από το πρώτο λεπτό είχε σημειωθεί για το πέναλτι στον Κρόιφ. Άλλα πέντε τάκλιν στο παιχνίδι έδωσαν άπειρες αφορμές στον Τέιλορ. Τίποτα! Ο Κρόιφ είχε πάρει κίτρινη για διαμαρτυρία στο τέλος του ημιχρόνου και στο δεύτερο έκανε μία προβολή τραυματίζοντας τον Μάγιερ. Ο Νέεσκενς είχε ήδη κίτρινη όταν ·μπροστά στα μάτια του Τέιλορ- έσπρωξε τον Γκερντ Μίλερ που του ζήτησε τον λόγο!

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο Άγγλος διαιτητής πήγε με την λογική και με το καλό του αθλήματος και όχι με το νόμο! Άφησε δύο ομάδες με 11 ποδοσφαιριστές την καθεμία να διεκδικήσουν το Κύπελλο. Σήμερα θα είχαν μείνει με εννιά η καθεμία γιατί με τις τριάντα κάμερες που διυλίζουν τα πάντα η πίεση στους διαιτητές είναι αφόρητη και όλοι έχουμε την απαίτηση αυτό που διαπιστώνουμε με το τέταρτο ριπλέι να το έχει δει ως βιονικός ο διαιτητής! Παράνοια... Έχει σημασία ο διαιτητής να έχει ρόλο στο ματς και να λειτουργεί με το συναίσθημα και όχι ως δικαστής που επιβάλλει ποινές. 

Ίσως ωραιότερη εικόνα από εκείνη του Μαρκ Κλατενμπεργκ Που στεκόταν από πάνω από τον Πέπε στον τελικο του Μιλάνου το 2016, κάνοντας μία γκριμάτσα αποδοκιμασίας και περιφρόνησης προς τον πεσμένο Πορτογάλο που «χτυπιόταν» στο έδαφος, δεν υπάρχει. Και ήταν πολύ μεγαλύτερη η τιμωρία του από μια κίτρινη κάρτα. Η χρήση των μέσων που υπάρχουν  ηλεκτρονικά για να βοηθούν το παιχνίδι,  πολύ σωστά  πλέον μπήκαν στη ζωή μας. Η τεχνολογία γραμμής μας έχει γλιτώσει από κάθε γκρίνια που υπήρχε επί σειρά ετών αν πέρασε ή όχι η μπάλα και το VAR ακόμα και αν πρόκειται για ελάχιστα εκατοστά θα μας δίνει πλέον πλήρη εικόνα στα οφσάιντ. Σε αυτά δεν χωράει υποκειμενικότητα και αν ήταν ή δεν  ήταν. 

Στο θέμα των πέναλτι όμως σαφέστατα πρέπει  να κάνει δικιά του κρίση ο ρέφερι  και επαναλαμβάνω αυτό που είπα την ημέρα του τελικού Champions League στη Μαδρίτη στην ζωντανή ροή του αγώνα, πως δηλαδή για μένα δεν ήταν πέναλτι το χέρι του Σισοκό. Οι Άγγλοι μπορεί να έχουν προβλήματα αφού δεν έχουν καλούς διαιτητές αυτή την περίοδο, ωστόσο διαχρονικά ήταν αυτοί  που δείχνουν σε όλους τους υπόλοιπους πως γίνεται κάτι σωστά: από το πως φτιάχνεις το προϊόν από το πως το κάνεις τηλεοπτικό, από το πως βάζεις μόνιμους αριθμούς στις φανέλες, από το πως η νίκη πρέπει να δίνει  τρεις βαθμούς.  Και στο θέμα εφαρμογής της τεχνολογίας είναι βέβαιο πως θα δώσουν για μία ακόμη φορά ρεσιτάλ δείχνοντας σε όλους πως γίνεται η  σωστή χρήση! Και αυτό προκειμένου να μην δυναστεύει η τεχνολογική βοήθεια την φυσιολογική ροή ενός αγώνα.