Ντέκο στο england365: «Ήρωες οι Έλληνες, αξίζει την ευκαιρία στην Τσέλσι ο Λάμπαρντ»!

Στο περιθώριο της αναβίωσης του σπουδαίου τελικού του Euro 2004, όπου η Εθνική Ελλάδος επικράτησε της αντίστοιχης της Πορτογαλίας με 2-1, το england365 συνομίλησε με τον Ντέκο, ο οποίος στήριξε απόλυτα τον Φρανκ Λάμπαρντ μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Τσέλσι!  



Ντέκο στο england365: «Ήρωες οι Έλληνες, αξίζει την ευκαιρία στην Τσέλσι ο Λάμπαρντ»!

Το κοινό που βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο γήπεδο της Ριζούπολης, χάρισε ζεστό χειροκρότημα στον Πορτογάλο «αρτίστα» κατά την παρουσίαση των δύο ομάδων, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο την προσφορά του στο ποδόσφαιρο. Ο 41χρονος πλέον Ντέκο, ήταν από τους σημαντικότερους παίκτες των Ιβήρων στην πορεία τους μέχρι εκείνο τον τελικό, καθώς και τη μετέπειτα πρόοδο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Η τεχνική που τον διακρίνει και τον ανέβασε στο υψηλότερο σκαλί των επιτυχιών, φάνηκε ακόμη και σε ένα παιχνίδι με φυσιολογικά χαμηλό ρυθμό, αφού τα χρόνια έχουν περάσει και η απραξία έχει επηρεάσει τη φυσική του κατάσταση. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο άγγιζε τη μπάλα και έβρισκε με μακρινές μπαλιές τους συμπαίκτες του έδωσαν τη λάμψη που χρειαζόταν ένα τέτοιο επετειακό παιχνίδι. Η παρουσία όσων παρακολούθησαν από κοντά το παιχνίδι δικαιώθηκε, αφού ο ίδιος ήθελε να τους ευχαριστήσει με στιγμές μαγείας, κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Όσο αφορά την καριέρα του, σε συλλογικό επίπεδο, ο πρώην επιτελικός των Πόρτο, Μπαρτσελόνα και Τσέλσι κατέκτησε δύο φορές το Τσάμπιονς Λιγκ, από μία με τις φανέλες των «δράκων» και των «μπλαουγκράνα». Η παρουσία του στην ομάδα του Λονδίνου κρίνεται επιτυχημένη, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του νταμπλ τη σεζόν 2009-10, όταν κατέκτησε την Πρέμιερ Λιγκ και το FA Cup.

Στα 17 χρόνια της καριέρας του, κατέγραψε συνολικά 586 εμφανίσεις σε συλλογικό επίπεδο και 75 σε εθνικό, ενώ σε αυτές πρόλαβε να φτάσει τα 101 γκολ. Τελευταία ομάδα του ήταν η Φλουμινένσε της Βραζιλίας, καθώς το 2013 αποφάσισε να «κρεμάσει» τα παπούτσια του, έπειτα από τους συχνούς τραυματισμούς που τον ταλαιπωρούσαν.

Αν για οποιονδήποτε περίεργο λόγο λυπούμασταν για κάτι σε εκείνο το Euro, αυτός θα ήταν το ότι ο Ντέκο, δεν σήκωσε την κούπα...

Αντιμετωπίσατε την Εθνική Ελλάδος μετά από 15 χρόνια σε μία αναβίωση του τελικού του Euro 2004. Πώς το έζησες μέσα από τον αγωνιστικό χώρο;

«Μετά από τόσα χρόνια είναι φυσικό να έχουν αλλάξει τα συναισθήματά μας. Ήταν μία πολύ δύσκολη στιγμή για εμάς ο χαμένος τελικός, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Κάποιος χαίρεται στο τέλος και κάποιος άλλος στεναχωριέται. Με την πάροδο του χρόνου καταλαβαίνουμε καλύτερα και σεβόμαστε απόλυτα τους Έλληνες, γιατί τα πήγαν εξαιρετικά σε εκείνο το τουρνουά. Είναι ήρωες για τη χώρα τους και όταν μας κάλεσαν, θέλαμε πολύ να τους δείξουμε τον σεβασμό μας».

Ο πρώην συμπαίκτης σου στην Τσέλσι, Φρανκ Λάμπαρντ υπέγραψε συμβόλαιο με την ομάδα, επιστρέφοντας πλέον ως προπονητής. Ποιά είναι η γνώμη σου πάνω σε αυτή την εξέλιξη;

«Μου αρέσει πολύ όταν παίκτες που είναι θρύλοι για τις ομάδες τους, επιστρέφουν σε αυτές για να τις βοηθήσουν από διαφορετική θέση. Ο Λάμπαρντ πρέπει όμως να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στην νέα του θέση. Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα και αυτό είναι πολύ δύσκολο, γιατί πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό. Θα ήθελα πολύ πάντως να δω τον Φρανκ ως προπονητή, να συνδέει το μέλλον του με αυτό της Τσέλσι».

Θανάσης Κρητικός