Αγνόησε το VAR για να ... σώσει το Αγγλία - Καμερούν!

Η διαιτητής του Αγγλία – Καμερούν που έγινε για τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου γυναικών, αγνόησε δυο φορές το VAR για να μην ρισκάρει την αποχώρηση της αφρικανικής ομάδας!  



Αγνόησε το VAR για να ... σώσει το Αγγλία - Καμερούν!

Η Κιν Λιάνγκ, διαιτητής της αναμέτρησης, αγνόησε δύο φορές την συμβουλή του VAR η οποία ήταν εναντίον του Καμερούν στο πρόσφατο επεισοδιακό παιχνίδι, γιατί φοβήθηκε πως η αφρικανική ομάδα θα αποχωρήσει από το γήπεδο. Η πρώτη περίπτωση είναι το πέναλτι που κέρδισε η Φραν Κίρμπι αλλά η Λιάνγκ το έδωσε ως απλό φάουλ (ήταν στα όρια της περιοχής) και η δεύτερη περίπτωση ήταν το σκληρό μαρκάρισμα της Αλεξάντρα Τακούντα στην Στεφ Χότον που θα μπορούσε να επιφέρει την αποβολή της παίκτριας αλλά η διαιτητής αποφάσισε να μη βγάλει κόκκινη κάρτα...

Η FIFA μελέτησε την απόδοση της Κιν Λιάνγκ και την χαρακτήρισε ως «καλή», λέγοντας πως, «όλες οι αποφάσεις αλλά και η χρήση του VAR ήταν σύμφωνα με το πρωτόκολλο». Η Ίσα Γιοχάνσεν, διευθύντρια της επιτροπής γυναικείου ποδοσφαίρου και της αφρικανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, είπε πως θα ερευνήσει το θέμα αλλά είναι άγνωστο κατά πόσο θα μπορέσει να βοηθήσει καθώς το παγκόσμιο κύπελλο είναι διοργάνωση της FIFA και όχι της CAF.

Η ίδια πρόσθεσε αργότερα, «παρότι παραμένω περήφανη για την συμμετοχή των αφρικανικών ομάδων στο παγκόσμιο κύπελλο, το παιχνίδι ανάμεσα σε Αγγλία και Καμερούν μας έδωσε μια κακή εικόνα, όχι μόνο για τις Αφρικανές παίκτριες αλλά και για ολόκληρο το αφρικανικό ποδόσφαιρο. Είναι ένα θέμα που όπως είπα θα το ερευνήσουμε και θα το αντιμετωπίσουμε».

Τέλος, η FIFA είναι σχεδόν αδύνατον να κάνει κάτι για το θέμα καθώς δεν έχει σημειωθεί τίποτα ούτε στο φύλλο αγώνα από την διαιτητή ούτε από τον παρατηρητή ενώ πάντοτε οι αποφάσεις της διαιτητή στον αγώνα θεωρούνται οριστικές.

Θάνος Κονταξής