Από τα παράπονα και τον... ρατσισμό, στο φτύσιμο και το ξύλο!

Σε έναν επεισοδιακό αγώνα η Αγγλία νίκησε το Καμερούν με 3-0 για τους «16» του Μουντιάλ γυναικών, αλλά είναι σίγουρο πως αυτό το παιχνίδι θα μείνει στην ιστορία όχι για το ποδόσφαιρο αλλά για τις αντιδράσεις και τις αντιαθλητικές ενέργειες των παικτριών της αφρικανικής ομάδας...  



Από τα παράπονα και τον... ρατσισμό, στο φτύσιμο και το ξύλο!

«Νομίζω πως είναι πολύ λυπηρό. Η συμπεριφορά τους καθρεφτίζει τον προπονητή τους. Αν κάποια στην ομάδα μου έπαιζε με αυτό τον τρόπο δεν θα ξαναέπαιζε για την Αγγλία». Αυτές ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Φιλ Νέβιλ στην συνέντευξη τύπου μετά το τέλος του αγώνα της Αγγλίας με το Καμερούν.

Οι «λέαινες» μπορεί να κέρδισαν με 3-0 και να πέρασαν στα προημιτελικά της διοργάνωσης αλλά έχουν σοβαρά παράπονα για τις αντιδράσεις αλλά και τα σκληρά μαρκαρίσματα των παικτριών του Καμερούν που κάθε φορά έφταναν στο όριο του αντιαθλητικού. Ήδη από την αρχή οι Αφρικανές έδειξαν την όρεξή τους για… μάχη, με την Λέουκο να ρίχνει πεντακάθαρη αγκωνιά στη Νικίτα Πάρις στο 4ο λεπτό και δέκα λεπτά μετά την Εζάνγκουε να φτύνει στο χέρι την Τόνι Ντάγκαν με την διαιτητή όμως να μην συμβουλεύεται το VAR με αποτέλεσμα αυτές οι δύο ενέργειες να περάσουν απαρατήρητες.

Λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου και ενώ με την συμβολή του VAR η Αγγλία προηγείται ήδη με 2-0, οι παίκτριες του Καμερούν έμειναν στο κέντρο του γηπέδου δείχνοντας μηδαμινή διάθεση να συνεχίσουν τον αγώνα διαμαρτυρόμενες για «ρατσιστική διάκριση από την FIFA» την ίδια ώρα που μερικές από τις παίκτριες έκλαιγαν.

Όταν τελικά αποφάσισαν να επιστρέψουν στα αποδυτήρια για να προετοιμαστούν για το δεύτερο ημίχρονο, άλλαξαν γνώμη και έκατσαν για αρκετή ώρα στη φυσούνα και πάλι διαμαρτυρόμενες για τις αποφάσεις της διαιτητή.

Στο δεύτερο, πλέον, ημίχρονο και ενώ όλα κυλούσαν φυσιολογικά, στο 68ο λεπτό η Γιάνγκο σπρώχνει την διαιτητή του αγώνα Κιν Λιάνγκ χωρίς όμως να τιμωρηθεί με κάποια κάρτα. Τέλος, στο δέκατο(!) λεπτό των καθυστερήσεων η Ενγκολό πατάει με τις τάπες τον αστράγαλο της αρχηγού της Αγγλίας Στεφ Χότον και παρατηρείται μόνο με κίτρινη κάρτα. Όλα αυτά δυναμίτισαν το κλίμα, με τους προπονητές των δύο εθνικών ομάδων να παίρνουν τον λόγο και να μιλούν με σκληρά λόγια.

Ο Φιλ Νέβιλ είπε, «Απαράδεκτες συμπεριφορές. Οι παίκτριες του Καμερούν έκαναν ότι χειρότερο μπορείς να κάνεις μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Είναι μια υπέροχη χώρα. Μου αρέσει η χαρά που φέρνει, μου αρέσει ο χορός που κάνουν πάντα στα αποδυτήρια. Θυμάμαι το Καμερούν του 1990 με τον Ροζέ Μιλά. Ερωτεύθηκα το ποδόσφαιρο από αυτόν. Οι σημερινές εικόνες όμως είναι δυνατές και ελπίζω να μην το ξανακάνουν στο μέλλον», ενώ συμπλήρωσε λέγοντας,

«Είμαστε εδώ για να προωθήσουμε το γυναικείο ποδόσφαιρο, θέλουμε να είμαστε το παράδειγμα για το μικρό κοριτσάκι που παίζει στο πάρκο. Το να έχουμε δύο αφρικανικές χώρες στη φάση των νοκ-άουτ είναι φανταστικό. Ελπίζω πως θα μάθουν μετά το σημερινό».

Σε αντίθεση με τον Φιλ Νέβιλ, ο προπονητής του Καμερούν Άλαν Τζουμφά, μίλησε για αδικία και διαχώρισε την θέση του για τις υποθέσεις περί ρατσισμού. «Σήμερα ήταν μια ξεκάθαρη αδικία. Αλλά μόνο αυτό. Γιατί να μιλήσω για κάτι άλλο;».

Για την ιστορία, το 3-0 διαμόρφωσαν οι Χότον, Γουάιτ και Γκρίνγουντ και η Αγγλία στα προημιτελικά θα αντιμετωπίσει τη Νορβηγία που πέρασε μέσω της διαδικασίας των πέναλτι από την Αυστραλία.

 

Θάνος Κονταξής