Σαν σήμερα: Μια τρομερή ιστορία στη Βαρκελώνη, γραμμένη στις καθυστερήσεις... (vid)

Ακριβώς 20 χρόνια συμπληρώθηκαν από την ημέρα που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκανε το ανεπανάληπτο come-back στις καθυστερήσεις του μεγάλου τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Μπάγερν Μονάχου στη Βαρκελώνη, με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον να ξεστομίζει τρελαμένος την ιστορική φράση: «Ποδόσφαιρο, διάολε...».  



Σαν σήμερα: Μια τρομερή ιστορία στη Βαρκελώνη, γραμμένη στις καθυστερήσεις... (vid)

Η Τάξη του '92 είχε πλέον φτάσει στο αποκορύφωμα. Όλα τα όνειρα που είχε κάνει, όλο τον ιδρώτα που είχε αφήσει στη φανέλα, όλα τα χτυπήματα που είχε δεχθεί από αντιπάλους, όλη την πίεση που είχε διαχειριστεί, όλα οδήγησαν στην επική νύχτα της 26ης Μαΐου του 1999.

Τότε που στο «Καμπ Νόου», η Μπάγερν Μονάχου έκανε τον κόσμο να πιστέψει ότι κανείς και τίποτα δεν μπορούσε να της στερήσει την κορυφή της Ευρώπης σ' εκείνο το παιχνίδι. Και πως ο χρόνος κυλούσε υπέρ της, με το ματς να φτάνει στις καθυστερήσεις.

Ίσως το πίστεψαν όλοι. Όχι, όμως, τα παιδιά του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Εκείνα που είχαν μάθει ότι για να παίζεις στη Γιουνάιτεντ, θα πρέπει η φιλοσοφία της ζωής σου να είναι συνυφασμένη με το μεγαλείο του συλλόγου και πως όταν αγωνίζεσαι με αυτή τη φανέλα, απαγορεύεται να τα παρατήσεις.

Η απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μάριο Μπάσλερ έκανε τον Πέτερ Σμάιχελ να μαζέψει τη μπάλα από τα δίχτυα του από νωρίς, βάζοντας τους Βαυαρούς σε θέση απόλυτου οδηγού στον τελικό της Βαρκελώνης. Η αγγλική ομάδα πάλεψε για να μην αφήσει την αρνητική εξέλιξη να την καταβάλει, έδωσε ρυθμό στο παιχνίδι, ο Σμάιχελ είδε πρώτα μια προσπάθεια του Μπάσλερ να φεύγει λίγο πάνω από το δοκάρι του κι έπειτα πραγματοποίησε σωτήρια επέμβαση.

Ο Σερ Άλεξ στη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα πέρασε στο ματς τον Σέριγχαμ αντί του Μπλόμκβιστ, τοποθέτησε τον Ντέιβιντ Μπέκαμ δεξιά, ενώ, στο τελευταίο δεκάλεπτο πάτησε στον αγωνιστικό χώρο και ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ. Η ιστορία, είχε ήδη γραφτεί. Απλά θα την έβλεπε όλος ο πλανήτης σε ένα τρομερό φινάλε που έκανε τους παίκτες της Γιουνάιτεντ να πανηγυρίζουν δίχως αύριο και τους Βαυαρούς στο έδαφος να μην έχουν καταλάβει τι κακό τους χτύπησε...

Σέριγχαμ στο 91 με γυριστό σουτ από κοντά και Σόλσκιερ στο 93' με προβολή, έφεραν όλο τον τελικό τούμπα και... πήραν ακόμα και το μυαλό του Φέργκιουσον!

«Football, bloody hell...».

 

 

Κώστας Ζάλιαρης