Κρίσταλ Πάλας: Η...«μανούλα» στους υποβιβασμούς

Την σεζόν 2016-17 ήταν η Χαλ η οποία υποβιβάστηκε στην Τσάμπιονσιπ από την Κρίσταλ Πάλας. Πλέον για τρίτη συνεχόμενη σεζόν η ομάδα απ'το Σέλχαρστ έχει υποβιβάσει άλλες τρείς ομάδες.  



Κρίσταλ Πάλας: Η...«μανούλα» στους υποβιβασμούς

Η Κρίσταλ Πάλας έχει δημιουργήσει τα τελευταία τρία χρόνια στην Πρέμιερ Λιγκ μία παράδοση, η οποία την θέλει να υποβιβάζει ομάδες. Μία παράδοση την οποία συνέχισε και το Σάββατο 4 Μαΐου, όπου με νίκη 3-2 στην έδρα της Κάρντιφ κατέκτησε την νίκη και παράλληλα έστειλε την αντίπαλη ομάδα στην Τσάμπιονσιπ. Ωστόσο, το κλαμπ από την Ουαλία αποτελεί την τέταρτη στην σειρά ομάδα - «θύμα» η οποία υποβιβάζεται από τους «αετούς» τα τελευταία τρία χρόνια.

Χαλ (2016-17)

Το πρώτο «θύμα» για την ομάδα από το Νότιο Λονδίνο ήταν η Χαλ την σεζόν 2016-17, όπου και φιλοξενήθηκε στο «Σέλχαρστ Παρκ» στις 14 Μαΐου 2017 στο πλαίσιο της 37ης αγωνιστικής στην Πρέμιερ Λιγκ. Η γηπεδούχος τότε Κρίσταλ Πάλας ήταν βαθμολογικά αδιάφορη έχοντας ήδη εξασφαλίσει την παραμονή της, σε αντίθεση με την φιλοξενούμενη Χαλ η οποία βρισκόταν στην 18η θέση με 34 βαθμούς και στο -6 από την «σωτηρία» και την 17η Γουότφορντ, δύο αγωνιστικές πριν το τέλος. Στην τότε αναμέτρηση λοιπόν, η ομάδα του Σαμ Άλαρνταϊς δεν άφησε καθόλου περιθώρια αντίδρασης στους φιλοξενούμενους και με δύο τέρματα σε κάθε ημίχρονο, από τους Ζάχα (3') και Μπεντέκε (34') στο πρώτο και τους Μιλιβόγεβιτς (85') με πέναλτι και Φαν Άανχολτ (90') στο δεύτερο, «καθάρισε» την νίκη και παράλληλα «καθάρισε» και την αντίπαλο της, την οποία κράτησε στους 34 βαθμούς και την έριξε και μαθηματικά στην Τσάμπιονσιπ. Στην επόμενη και τελευταία αγωνιστική, η οποία είχε διαδικαστικό χαρακτήρα και για τις δύο ομάδες, η Κρίσταλ Πάλας ηττήθηκε εκτός έδρας από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 2-0 και τερμάτησε στην 14η θέση με 41 βαθμούς, ενώ η Χαλ ηττήθηκε εντός έδρας από την Τότεναμ με 7-1 και τερμάτησε στην 18η θέση με 34 βαθμούς.

Στόουκ (2017-18)

Με την Χαλ μπορούσε κανείς να το θεωρήσει τυχαίο συμβάν, αλλά η Κρίσταλ Πάλας την επόμενη χρονιά «σκότωσε» και δεύτερη ομάδα, την ομάδα της Στόουκ. Στις 5 Μαΐου 2018 η Στόουκ θα υποδεχθεί εντός έδρας την Κρίσταλ Πάλας για την 37η «στροφή» της Πρέμιερ Λιγκ και θα είναι εκείνη που θα «καιγόταν» για το νικηφόρο «τρίποντο». Οι «πότερς» βρίσκονταν τότε στην 19η και προτελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα με 30 βαθμούς και σε απόσταση τριών βαθμών από την «λύτρωση», ενώ οι «αετοί» δίχως βαθμολογικό κίνητρο πορεύονταν στα μεσαία «στρώματα». Όμως, αν και στο τότε παιχνίδι η Στόουκ κατάφερε να προηγηθεί με τον Σακίρι στο 43' με 1-0, το...«δολοφονικό ένστικτο» της Πάλας «ξαναχτύπησε» και πετυχαίνοντας δύο τέρματα στο 68' με τον ΜακΆρθουρ και 86' με τον Φαν Άανχολτ έφυγε νικήτρια και με το 2-1 από την έδρα της αντιπάλου, την οποία υποβίβασε κατευθείαν στην δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας. Βέβαια, στην 38η και τελευταία αγωνιστική, η τότε ομάδα του Ρόι Χόντσον επικράτησε και της Γουέστ Μπρομ με 2-0 και τελείωσε τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της για το πρωτάθλημα στην 11η θέση του βαθμολογικού πίνακα με 44 βαθμούς, ενώ η υποβιβασμένη πλέον Στόουκ, αν και κέρδισε εκτός έδρας την Σουόνσι με 2-1, ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στην 19η θέση με 33 βαθμούς.

Χάντερσφιλντ (2018-19)

Ωστόσο, τα «θύματα» της ομάδας από το Σέλχαρστ δεν έμειναν στα δύο, εφόσον το επόμενο ήταν η Χάντερσιλντ την φετινή χρονιά. Οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες στο Λονδίνο στις 30 Μαρτίου 2019 για την 32η αγωνιστική του πρωταθλήματος, όπου η γηπεδούχος Κρίσταλ Πάλας βρισκόταν στην 14η θέση με 33 βαθμούς ενώ η φιλοξενούμενη Χάντερσφιλντ στην 20η με μόλις 14. Σε αυτή την μονομαχία, οι μεν γηπεδούχοι ήθελαν την νίκη για να βάλουν τέλος στις «περιπέτειες» υποβιβασμού και οι δε φιλοξενούμενοι να πάρουν επιτέλους βαθμολογική «ανάσα». Αλλά ένα πέναλτι του Μιλιβόγεβιτς στο 76' κι ένα γκολ του Φαν Άανχολτ στο 88' φάνηκαν αρκετά να δώσουν την νίκη στην...«δολοφόνο» Πάλας και να «σφραγίσουν» τον υποβιβασμό στην Χάντερσφιλντ, η οποία από τότε αποτέλεσε και την πρώτη ήδη υποβιβασμένη ομάδα του πρωταθλήματος.

Κάρντιφ (2018-19)

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο παρόν, όπου μετά τις Χαλ, Στόουκ και Χάντερσφιλντ ήρθε η σειρά της Κάρντιφ να πέσει στην «παγίδα» της ομάδας του Ρόι Χόντσον. Η ομάδα από την Ουαλία φιλοξένησε τους Λονδρέζους για την 37η αγωνιστική «στροφή» της φετινής Πρέμιερ Λιγκ, όπου ούσα στην 18η θέση με 31 βαθμούς ήθελε διακαώς νίκη για να βρεθεί έστω και προσωρινά στο -1 από την «σωτηρία», σε αντίθεση με τους φιλοξενούμενους οι οποίοι πορεύονταν στην 12η θέση της βαθμολογικής κατάταξης με 43 βαθμούς και χωρίς κάποιο κίνητρο βαθμολογικά. Αντ'αυτού κι εδώ οι «αετοί» έκαναν το...«χτύπημα» τους. Πήραν πρώτοι προβάδισμα με τον Ζάχα στο 28', ισοφάρισαν οι ίδιοι για την γηπεδούχο ομάδα με τον Κέλι στο 31', ξαναπήραν προβάδισμα αυτή την φορά με τον Μπατσουαγί στο 39' και με τον Τάουνσεντ στο 70' έκαναν το 3-1, το οποίο αν και μείωσαν τα «μπλε πουλιά» στο 90' έδωσε την νίκη στους φιλοξενούμενους. Με τον τρόπο αυτόν λοιπόν, η Πάλας ναι μεν συνέχισε στην 12η θέση με 46 βαθμούς αλλά ταυτόχρονα έδωσε συνέχεια και στην...παράδοση της στο να υποβιβάζει ομάδες, με τελευταίο «θύμα» της την Κάρντιφ. Τελευταίο όμως για φέτος, εφόσον επόμενος αντίπαλος θα είναι η ήδη αδιάφορη Μπόρνμουθ, αλλά η...παράδοση ίσως θα συνεχίστει και του χρόνου.

Μαρίνος Πάντζης