Η νύχτα της αποθέωσης του Ρονάλντο που «έφερε» τον Αμπράμοβιτς στην Τσέλσι!

Μια βράδια σαν απόψε 16 ολόκληρα χρόνια πριν, ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο, ο παίκτης φαινόμενο ανάγκασε το Ολντ Τράφορντ να σηκωθεί και να τον χειροκροτήσει σε μία από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές παραστάσεις που έχουν δει τα ποδοσφαιρικά γήπεδα στην ιστορία του Champions League. Ταυτόχρονα ήταν η νύχτα που ο Ρομάν Αμπραμοβιτς ερωτεύτηκε το ποδόσφαιρο. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Η νύχτα της αποθέωσης του Ρονάλντο που «έφερε» τον Αμπράμοβιτς στην Τσέλσι!

Στις 23 του Απριλίου του 2003, η Ρεάλ Μαδρίτης που υπερασπιζόταν τον τίτλο της ως πρωταθλήτριας Ευρώπης τον οποίο είχε κατακτήσει τον περασμένο Μάιο στη Γλασκώβη κόντρα στην Λεβερκούζεν, έπαιζε στο Θέατρο των Ονείρων απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του σερ ¶λεξ Φέργκιουσον. 

Στο πρώτο παιχνίδι στη Μαδρίτη, η Ρεάλ είχε επικρατήσει 3-1, μία αναμέτρηση στην οποία ο Λουίς Φίγκο νιώθοντας έντονα την αμφισβήτηση που υπήρχε γύρω από το όνομα του, είχε κάνει ένα απΆ τα καλύτερα παιχνίδια με την φανέλα της Βασίλισσας. Ένα τέρμα του Φαν Νιστελρόι είχε κρατήσει ζωντανές τις ελπίδες της Γιουνάιτεντ στο «Μπερναμπέου», αλλά η ρεβάνς έμελλε να έχει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Ρονάλντο.

Κάνοντας ένα υπέροχο ματς σκόραρε τρεις φορές και ουσιαστικά με την Ρεάλ να προηγείται 3-2 και να έχει προκριθεί ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε επέλεξε να τον αντικαταστήσει. Ο κόσμος στην εξέδρα σηκώθηκε όρθιος και αποθέωσε το «φαινόμενο» σε μια βραδιά που ίδιος έχει αναφέρει πως την νιώθει ως μία από τις καλύτερες της ζωής του. «Εκείνο το βράδυ αισθάνθηκα την πλήρη καταξίωση από ένα κοινό το οποίο ξέρει να αναγνωρίζει τις πραγματικές αξίες» είπε σε μία συνέντευξή του στο τηλεοπτικό σταθμό «Globo» στη Βραζιλία. 

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ γύρισε το ματς και κατάφερε να κερδίσει τελικά με 4-3 αλλά  η πρόκριση  είχε κριθεί. Και αυτό που ελάχιστοι ξέρουν είναι πως εκείνη τη βραδιά ερωτεύτηκε το ποδόσφαιρο και όλες τις συγκινήσεις που μπορεί να προσφέρει ο Αμπράμοβιτς.

Παρακολούθησε το παιχνίδι από τη σουίτα του συμπατριώτη του Αλεξαντερ Λεμπέντεφ, ιδιοκτήτη μιντιακού γκρουπ στη Βρετανία, και τότε του πλουσιότερου Ρώσου που δραστηριοποιείτο στο νησί με περιουσία η οποία  ξεπερνούσε το 1 δισεκατομμύριο λίρες. Ο Αμπράμοβιτς πήγε στο παιχνίδι με τη λιμουζίνα του Λεμπέντεφ και μάλιστα κάποιοι πίστευαν επειδή δεν τον γνώριζαν εκείνη την εποχή πως αυτός ήταν ο μιντιάρχης που εκείνη την περίοδο με την εφημερίδα «Independent» φλέρταρε με την εξαγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Αμπράμοβιτς την επόμενη μέρα έδωσε εντολή στο δικηγόρο του να το βρει μια ποδοσφαιρική ομάδα εξετάζοντας την περίπτωση πρώτα απΆ όλα της εξαγοράς της Τότεναμ, αλλά παρουσιάστηκε εμπλοκή στο ραντεβού που επρόκειτο να γίνει με τον Ντάνιελ Λίβι. 

Τριάντα  μέρες αργότερα, ο δικηγόρος του παρουσίασε την περίπτωση της Τσέλσι η οποία είχε πολλά χρέη σχεδόν 80 εκατομμύρια λίρες και την οποία έδινε ουσιαστικά ο τότε ιδιοκτήτης Κεν Μπέιτς ζητώντας αλλά 80. Ο Αμπράμοβιτς έδωσε εντολή να του αντιπροτείνουν 60 και χωρίς αλλά παζάρια να κλείσει επιτόπου η συμφωνία. Πήρε κάποιες μέρες να γίνει έλεγχος σε όλα τα χαρτιά,με τους οικονομικούς του συμβούλους μάλιστα να θεωρούν πως δεν αξίζει η περίπτωση, αλλά ο Ρωσος μεγιστάνας επέλεξε προσωπικά να προχωρήσει το deal.

Ήταν η  29η Ιουνίου του 2003 και από κείνη τη στιγμή έμελλε να αλλάξουν  οι τύχες της Τσέλσι και μαζί για μεγάλο διάστημα και του ίδιου του αγγλικού ποδοσφαίρου. Και όλα αυτά άρχισαν από μια βραδιά στην οποία ο Ρονάλντο παρέδωσε μαθήματα ποδοσφαίρου σε μία από τις πολύ ξεχωριστές βραδιές της ιστορίας του Champions League.