Φαβορί ο Στέρλινγκ, αλλά δεν αποκλείεται και Φαν Ντάικ!

Η λίστα με τους υποψήφιους παίκτες για το βραβείο του κορυφαίου της χρονιάς από την ψηφοφορία των ίδιων των ποδοσφαιριστών ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι περιμέναμε, σχετικά με το πως βλέπουν οι επαγγελματίες τους συναδέλφους τους στην premier league. Και ο νικητής θα βγει είναι η αίσθηση μου ανάμεσα στον Στέρλινγκ και τον Φαν Ντάικ. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.   



Φαβορί ο Στέρλινγκ, αλλά δεν αποκλείεται και Φαν Ντάικ!

Το παλιότερο βραβείο που υπάρχει στην Αγγλία είναι εκείνο των αθλητικών συντακτών που δίνεται αμέσως μετά τον πόλεμο μέχρι και σήμερα και ανακοινώνεται τον Μάιο. Αυτό των ποδοσφαιριστών καθιερώθηκε το 1974, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση σε σύγκριση με το άλλο και έχει ένα μειονέκτημα του ότι οι ψηφοφόροι ολοκληρώνεται στα μέσα Μαρτίου άσχετα πότε ανακοινώνεται. 

Φαβορί κατά την άποψή μου υπάρχει Και δεν είναι άλλος από τον Ραχίμ Στέρλινγκ. Ήδη σχεδόν από τα Χριστούγεννα θυμάμαι σε μία μετάδοση να αναφέρω πως είναι με διαφορά ο καλύτερος Άγγλος παίκτης της χρονιάς και πως έχει ωριμάσει πολύ αλλά αυτό που θα μετρήσει πολύ περισσότερο γιατί η αλήθεια είναι πως συνεχίζει να κάνει εκπληκτικά πράγματα, είναι το πως διαχειρίστηκε τις ρατσιστικές επιθέσεις που του έχουν γίνει μέσα στη χρονιά σε διάφορα γήπεδα. Ο τρόπος που αντέδρασε, πολύ ψύχραιμα και μετρημένα αλλά και αρκετά δηκτικά στα social media τον έχουν ανεβάσει πολύ στην υπόληψη των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών και συναδέλφων του σε οποιαδήποτε ομάδα.

Ο μόνος που μπορεί να τον απειλήσει έχω την αίσθηση είναι ο Ολλανδός αμυντικός της Λίβερπουλ Φαν Ντάικ. Ο αυτοκρατορικός τρόπος με τον οποίο αγωνίζεται, η σιγουριά που αποπνέει και η διαφορά που έχει κάνει από την ώρα που φόρεσε την φανέλα της Λίβερπουλ πριν από ένα χρόνο και κάτι τον έχουν αναγάγει στον σημαντικότερο ποδοσφαιριστή για την ομάδα του Κλοπ αν και υπάρχει έντονος συναγωνισμός με το πόσο καλά παίζει ο Σαντιό Μανέ στην φετινή χρονιά.

Χωρίς υπερβολή όμως κάποιος μπορεί να ισχυριστεί πως χωρίς τον Φαν Ντάικ η Λίβερπουλ δεν θα ήταν πέρσι στον τελικό του Champions League ούτε φέτος θα ήταν σε θέση να διεκδικήσει την παρουσία της και πάλι στην ίδια διοργάνωση στο φινάλε της Μαδρίτης. Και ούτε φυσικά θα ήταν μέσα στη μάχη του τίτλου στα τέλη Απριλίου!

Ομολογώ και  πιθανώς δεν ήμουν ο μόνος που θεωρούσε πολλά τα λεφτά που δόθηκαν πέρσι για έναν αμυντικό που κόστιζε τα μισά πριν τραυματιστεί, ωστόσο η αγορά υπαγόρευσε το να ανέβει τόσο πολύ η τομή του και σε τελική ανάλυση αποδεικνύεται μονο στο γήπεδο όπως δεκάδες φορές έχουμε πει ότι τελικά ότι πληρώσεις παίρνεις!

Ένας ακόμα που έχει κάνει μεγάλη σεζόν είναι ο Μπερνάρντο Σίλβα για την Μάντσεστερ Σίτι, που πλέον μπορεί να θεωρηθεί ο ξεκάθαρος διαδόχους του συνονόματού του Νταβίντ Σίλβα  που για χρόνια δεσπόζει στην μεσαία γραμμή των πρωταθλητών Αγγλίας. Ωστόσο είναι τόσο καθοριστική η συμβολή του Στέρλινγκ και αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά σε αυτή την ομάδα που νομίζω πως εάν θα είναι παίκτης της Σίτι αυτός που θα αναδειχθεί κορυφαίος της χρονιάς τότε δεν θα είναι άλλος από τον νεαρό Άγγλο. 

Τον Μάιο θα έχουμε το επόμενο βραβείο αυτό των δημοσιογράφων και εκεί είμαι βέβαιος πως θα επηρεαστεί η τελική απόφαση από το ποιος θα έχει πάρει το πρωτάθλημα. Εάν είναι η Σιτι βέβαιο είναι πως θα είναι ο Στέρλινγκ. Εάν είναι όμως η Λίβερπουλ, έχοντας σπάσει την αναμονή των 29 ετών δεν θα υπάρχει καμία περίπτωση να μην ψηφιστεί Ολλανδός από τους αθλητικούς συντάκτες ως ο κορυφαίος για το 2018- 2019.... 

Παρακολουθούμε πάντως μια σπάνια χρονιά στην οποία δύο τρομερές ομάδες, όπως είπε χθες και ο προπονητής της Κάρντιφ, Νιλ Γουόρνοκ, παλεύουν για ένα πρωτάθλημα στο οποίο όποιος και να μείνει δεύτερος θα είναι άδικο. Η τελευταία φορά που είδαμε τέτοια μάχη για τον τίτλο ακριβώς 20 χρόνια πίσω ήταν όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του σερ Άλεξ πάλεψε για το τρεμπλ και τα κατάφερε απέναντι στην εξαιρετική ομάδα που είχε φτιάξει ο Βενγκέρ στην Άρσεναλ. 

Ωστόσο  η μεγάλη διαφορά είναι πως και οι δύο εκείνες ομάδες ειχαν τα περιθώρια να κάνουν ήττες και λάθη, σε αντίθεση με τις δύο τωρινές και ειδικά την Λίβερπουλ που έχει χάσει μόλις ένα ματς και αυτό από την Μάντσεστερ Σίτι σε ολόκληρη τη σεζόν. Τότε επίσης το 1999 δεν υπήρχαν δύο ακόμα  αγγλικές ομάδες στα ημιτελικά του Europa League εκείνης της εποχής, ούτε άλλη μία ομάδα της πρώτης τετράδας στα ημιτελικά του Champions League. 

Τότε οι ομάδες μετά την 10η θέση είχαν σπανία ακριβώς ποδοσφαιριστές και βασιζόταν κυρίως σε Άγγλους Ιρλανδούς και Σκωτσέζους ενώ τώρα λόγω των χρημάτων που παίρνουν ακόμα και οι τελευταίες ομάδες, τα ρόστερ είναι γεμάτα ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Ομάδα σαν την Μάντσεστερ Σίτι με τέτοια σταθερότητα που έχει κάνει 100 βαθμούς την μια χρονιά και να τους ξανά πλησιάζει την άλλη δεν έχει εμφανιστεί ξανά στο αγγλικό πρωτάθλημα.

Από την άλλη και η Λίβερπουλ παρουσιάζει απίθανη σταθερότητα μέσα στη σεζόν και με τέτοια ποιότητα που  ήδη την έχει οδηγήσει σε ρεκόρ βαθμών στην ιστορία της στην εποχή της premier league και απομένουν ακόμα τρία παιχνίδια!

Είμαστε πολύ τυχεροί που παρακολουθούμε ένα τέτοιο πρωτάθλημα και παραμένει αίσθηση πως το κλειδί είναι το ματς της μεγάλης Τετάρτης ανάμεσα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πληγωμένη με την πιο βαριά ήττα από την Έβερτον από το 1980 κόντρα στην Μάντσεστερ Σίτι που αν νικήσει στο Ολντ Τράφορντ, δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει αυτό το πρωτάθλημα!