Τι είδανε τα μάτια μας: Στα ημιτελικά του UCL η Τότεναμ, αν και έχασε 4-3 από την Σίτι!

Να τρίβεις τα μάτια σου και να μην το πιστεύεις! Σε ένα ματς-ορισμό της ποδοσφαιρικής πανδαισίας, η Τότεναμ κατάφερε να πάρει τεράστια πρόκριση στην έδρα της Μάντσεστερ Σίτι, αν και γνώρισε την ήττα με σκορ 4-3! Ήταν το γκολ του πρώτου αγώνα που έδωσε το εισιτήριο για τους «4» του Champions League στην ομάδα του Μαουρίσιο Ποτσετίνο, που ανέτρεψε τα δεδομένα, βρέθηκε να χάνει, αλλά σκόραρε το «χρυσό» γκολ με τον Φερνάντο Γιορέντε ένα τέταρτο πριν το φινάλε (3-2 στο ημίχρονο).



Τι είδανε τα μάτια μας: Στα ημιτελικά του UCL η Τότεναμ, αν και έχασε 4-3 από την Σίτι!

Τι να πρωτοπείς για τα πρώτα 22 αγωνιστικά λεπτά του ματς -που για την ακρίβεια δεν είχαν καν συμπληρωθεί με την βούλα. Σαν να... έπαιζαν πόλο οι δύο πλευρές, με την Μάντσεστερ Σίτι να εκμεταλλεύεται την δαιμονιώδη φόρμα του Ραχίμ Στέρλινγκ και να ανοίγει το σκορ στο 4ο λεπτό, σημάδι για πολλούς πως έρχεται... κόλαση για τους φιλοξενούμενους. Ωραία ανάπτυξη της μπάλας, ιδανική μεταβίβαση από τον Κέβιν Ντε Μπρόινε στον Άγγλο εξτρέμ και 1-0 για τους ποδοσφαιριστές του Πεπ Γκουαρδιόλα, οι οποίοι πιάστηκαν κοιμώμενοι στην συνέχεια.

Η προώθηση των φιλοξενούμενων ήρθε από τα αριστερά και είχε για τελικό αποδέκτη τον Σον Χέουνγκ-Μιν, που ισοφάρισε σε 1-1 νικώντας τον Έντερσον (νέο λάθος για τον Βραζιλιάνο) από το ύψος του πέναλτι, για να πάρει σειρά ένα ακόμη πιο όμορφο γκολ του Νοτιοκορεάτη, που στο 10’ δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον αντίπαλο κίπερ με ένα τρομερό πλασέ στην αντίθετη γωνία.

Κι εκεί που οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί και είναι σειρά της Σίτι να ανέβει τον Γολγοθά, χρειάστηκαν δέκα λεπτά για νέα ανατροπή σκηνικού. Η νέα αντεπίθεση στον αγώνα ξεκίνησε δευτερόλεπτα αργότερα, με τον Μπερνάρντο να βρίσκεται αφύλακτος δεξιά της περιοχής και να τελειώνει την φάση με αρκετή τύχη μπροστά στον Ούγκο Γιορίς και να κάνει το 2-2 (11’). Στέρλινγκ, Ντε Μπρόινε και Μπερνάρντο ήταν εκ νέου πρωταγωνιστές, με τον Πορτογάλο να εκτελεί γρήγορα φάουλ που κέρδισε η Σίτι, να περνάει έξυπνα στον χώρο στον Βέλγο και εκείνος να πιστώνεται ακόμη μία ασίστ από τον Στέρλινγκ που βρέθηκε στην πορεία της μπάλας για να της δώσει πορεία προς τα δίχτυα.

Το ματς συνέχιζε να έχει μια άγρια ομορφιά, με την Τότεναμ να εισπράττει από την Σίτι μόνο άγχος και αυτό να της επιτρέπει να ψάξει ξανά το γκολ και να μην προσπαθήσει να περιορίσει τους γηπεδούχους από το να πετύχουν αυτό που θα τους έδινε σκορ πρόκρισης. Στην πορεία έσφιξαν τα πράγματα, με τον Σον να χάνει την τελευταία πολύ καλή ευκαιρία του ημιχρόνου.

Μετά την επιστροφή από τα αποδυτήρια ήταν πλέον πιο ξεκάθαρη η πρόθεση των Spurs να μην δεχθούν άλλο τέρμα, με το 4-2-3-1 του Ποτσετίνο να αποδίδει καρπούς όσον αφορά την πίεση στον άξονα, στον οποίο επί της ουσίας εγκλώβισε τους «πολίτες», που παρόλα αυτά έβρισκαν λύσεις σε κάποιες περιπτώσεις για να βγουν μπροστά. Στην πιο μεγάλη από αυτές ο σιωπηλός Σέρχιο Αγουέρο βρέθηκε σε σημείο βολής και δεν θα μπορούσε παρά να εκτελέσει τον Γιορίς, όπως και έκανε (59’).

Το γκολ δεν άλλαξε την διάθεση της Σίτι, αλλά ήταν η Τότεναμ αυτή που σκόραρε το επόμενο γκολ της αναμέτρησης, με κόρνερ να καταλήγει στον Φερνάντο Γιορέντε (είχε μπει αλλαγή στο ημίχρονο) και από τον μηρό του Ισπανού στα δίχτυα του Έντερσον σε μια αρκετά τυχερή φάση για τον πρώτο. Αγχώθηκαν όλοι όταν «έπεσε» VAR για να φανεί εάν υπήρξε χέρι στην φάση, αλλά ορθώς το γκολ καταλογίστηκε κανονικά (73’). Κάτι τέτοιο δεν έγινε, ωστόσο, στο τέλος, όταν ο Στέρλινγκ «χρέωσε» την ασίστ στον Αγουέρο κάνοντας... προσωρινά το 5-3. Το «Etihad»... πήρε φωτιά, αλλά η φάση γύρισε πίσω για οφσάιντ στην εξέλιξή της (συγκεκριμένα στον Αγουέρο), και κάπου εκεί τελείωσαν όλα.

Οι αντιδράσεις των δύο πλευρών τα έλεγαν όλα στο φινάλε, με τους Λονδρέζους να ξεσπάνε σε ουρλιαχτά για την σπουδαία πρόκριση και τους συντελεστές της Σίτι να μην μπορούν να πιστέψουν ότι έμειναν εκτός με τέτοιο τρόπο.

Αντίπαλος για την Τότεναμ στους «4» θα είναι ο φετινός εκπληκτικός Άγιαξ και σε περίπτωση πρόκρισης απέναντί της θα βρει μία εκ των Λίβερπουλ και Μπαρτσελόνα.

Οι συνθέσεις: Μάντσεστερ Σίτι: Έντερσον, Γουόκερ, Κομπανί, Λαπόρτ, Μεντί (84' Σανέ), Ντε Μπρόινε, Γκιουντογκάν, Σίλβα (63' Φερναντίνιο), Μπερνάρντο, Στέρλινγκ, Αγουέρο

Τότεναμ: Γιορίς, Τρίπιερ, Αλντερβάιρελντ, Βερτόνχεν, Ρόουζ (90' Σάντσες), Σισοκό (41' Γιορέντε), Γουανιάμα, Ντέλε, Έρικσεν, Λούκας (82' Ντέιβις), Σον

Γιώργος Σιάφας