Championship: Επτά κρίσιμες αγωνιστικές για την άνοδο

Το πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα στο κόσμο μας προσφέρει και φέτος θέαμα, αγωνία και ανατροπές. Με επτά αγωνιστικές να απομένουν, η μάχη της Championship για την άνοδο έχει ανάψει για τα καλά.   



Championship: Επτά κρίσιμες αγωνιστικές για την άνοδο

Νόριτς και Λιντς, Λιντς και Νόριτς. Ίσως οι δύο πιο σταθερές ομάδες της σεζόν εναλλάσσονται στην κορυφή του πρωταθλήματος εδώ και καιρό και από ότι φαίνεται θα είναι και αυτές που θα πάρουν το απευθείας εισιτήριο για τα σαλόνια της Premier League.

Φυσικά, ο ανταγωνισμός φέτος σε σχέση με πέρσι είναι αρκετά μεγαλύτερος, καθώς την περασμένη σεζόν Γούλβς και Φούλαμ είχαν μακράν τις καλύτερες και πιο ακριβές ομάδες. Η δεύτερη Λιντς με την τέταρτη Γουέστ Μπρομ έχουν έξι βαθμούς διαφορά ενώ στο κυνήγι των πλέι-οφς βρίσκονται τουλάχιστον επτά ομάδες καθώς η πέμπτη με την ενδέκατη ομάδα έχουν μόλις πέντε βαθμούς διαφορά.

Η Νόριτς από την αρχή έδειξε πως θα είναι φαβορί για την άνοδο με το ουσιαστικό και ορθόδοξο παιχνίδι της. Παρότι δεν έχει το καλύτερο και πιο ακριβό ρόστερ της κατηγορίας, η ομάδα του Ντάνιελ Φαρκ σε 39 αγώνες έχει 81 βαθμούς όντας πρωτοπόρος, με την καλύτερη άμυνα και την καλύτερη διαφορά τερμάτων στο πρωτάθλημα. Ο 42χρονος Γερμανός τεχνικός είναι νεοσύστατος στο ευρύ κοινό, καθώς τα “καναρίνια” είναι η πρώτη επαγγελματική ομάδα που αναλαμβάνει. Μέχρι πρότινος ήταν για έξι σερί χρόνια προπονητής της δεύτερης ομάδας της Ντόρτμουντ στην Regionalliga όπου την τελευταία τους σεζόν την έφτασε στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος.

Ο Φαρκ και η Νόριτς τερμάτισαν στην 14η θέση την πρώτη τους κοινή σεζόν, με τον Γερμανό προπονητή να φέρνει αρκετούς ποδοσφαιριστές από την χώρα του. Τζίμερμαν, Στίπερμαν και Λάιτνερ είναι τρεις παίκτες που προσαρμόστηκαν γρήγορα στο σκληρό και δύσκολο πρωτάθλημα της Championship ενώ φέτος πήρε στην ομάδα ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του γερμανικού ποδοσφαίρου και πρώην παίκτη του, τον Φέλιξ Πάσλακ. Έβαλε στο πλάνο τους Πούκι, Μακλίν και Τετέι και έφτιαξε ένα σύνολο που παίζει το πιο ουσιώδες ποδόσφαιρο της κατηγορίας.

Ο παίκτης-κλειδί της ομάδας όμως δεν είναι άλλος από τον Φινλανδό Τεέμου Πούκι. Ο 29χρονος επιθετικός έχει σκοράρει 24 τέρματα όντας ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος ενώ οι 10 ασίστ που έχει μοιράσει έχουν φανεί υπερπολύτιμες στην ομάδα του Φαρκ. Τέλος, στους επτά εναπομείναντες αγώνες, τα “καναρίνια” παίζουν τέσσερα ματς στην έδρα τους, όλα με ομάδες που βρίσκονται κάτω από την έκτη θέση ενώ από τα τρία παιχνίδια που θα παίξουν εκτός, μόνο η Άστον Βίλα μπορεί να τους τρομάζει. Όπως είναι λογικό, η Νόριτς φαντάζει φαβορί για την πρωτιά.

Από την άλλη η Λιντς είναι μαζί με τη Νότιγχαμ Φόρεστ οι πιο ιστορικές ομάδες της κατηγορίας. Η Λιντς όμως είναι αυτή που βρίσκεται στην δεύτερη θέση με 76 βαθμούς παίζοντας ένα ιδιαίτερα όμορφο ποδόσφαιρο για τα δεδομένα της Championship. Φυσικά, μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει ο Μαρσιέλο Μπιέλσα. Ο ιδιόρρυθμος και πανέξυπνος Αργεντινός, ανέλαβε το καλοκαίρι την Λιντς με έναν και μόνο σκοπό, να ανεβάσει την ομάδα στην Premier League. Τα “παγόνια” έχουν να αγωνιστούν στην κορυφαία κατηγορία από το 2004 ενώ πέρασαν και τρία χρόνια στη League One αντιμετωπίζοντας και οικονομικά προβλήματα.

Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει για την ομάδα του Elland Road και φαίνεται πως δύσκολα θα χάσει την άνοδο ακόμα και αν χρειαστεί να προβιβαστεί μέσω των πλέι-οφς. Πέρα από τον Μπιέλσα, η Λιντς έχει ένα σύνολο εξαιρετικών ποδοσφαιριστών με μερικούς από αυτούς να κάνουν τη διαφορά. Οι Κέμαρ Ρούφ και Πάμπλο Ερνάντεζ είναι οι καλύτεροι παίκτες της ομάδας, με τον Άγγλο επιθετικό να έχει 14 γκολ ενώ ο Ισπανός 33χρονος μέσος έχει ως τώρα 12 γκολ και 11 ασίστ, όντας ο ένας από τους τρεις στην κατηγορία που έχει “double-double”. Μπάρι Ντάγκλας, Εζγκιάν Αλιόσκι και Πόντους Γιάνσον συμπληρώνουν τους άλλους δύο δημιουργώντας ένα ικανότατο σύνολο.

Η συνέχεια για τη Λιντς είναι επίσης στα “μέτρα” της, με τον πιο δύσκολο αγώνα της να τον δίνει εντός έδρας με την Άστον Βίλα την προτελευταία αγωνιστική ενώ και το ματς με την Σέφιλντ Γουένστνει στο Elland Road θα κρίνει πολλά.

Από εκεί και πέρα οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 3-6 θα παλέψουν στα πλέι-οφς για ένα πολύτιμο εισιτήριο. Η παράδοση λέει πως η ομάδα που θα τερματίσει στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος στην τρίτη θέση, θα είναι και αυτή που μέσω των πλέι-οφς θα πάρει την άνοδο καθώς τα τελευταία 14 χρόνια έχουν υπάρξει επτά άνοδοι.

Όπως φαίνεται, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Γουέστ Μπρομ θα “πολεμήσουν” μέχρι τέλους για την τρίτη θέση. Αυτή τη στιγμή σε 39 αγώνες έχουν 74 και 70 βαθμούς αντίστοιχα και δεν φαίνεται να κινδυνεύουν από τις ομάδες που βρίσκονται πίσω τους.

Η ομάδα του Σέφιλντ έχει κάνει μια υπέρβαση φέτος καθώς με ένα ρόστερ σαφώς λιγότερο ποιοτικό σε σχέση με άλλες ομάδες της κατηγορίας έχει καταφέρει να βρίσκεται σε “υψηλές πτήσεις”. Την διαφορά για την ομάδα τους Γουάιλντερ, την κάνεις ο καλύτερος Άγγλος σκόρερ του 21ου αιώνα, Μπίλι Σαρπ. Ο 33χρονος επιθετικός φαίνεται αποφασισμένος να οδηγήσει την ομάδα του στην Premier σκοράροντας 23 γκολ σε 35 εμφανίσεις.

Το πρόγραμμα της ομάδας δεν είναι βατό καθώς τα τέσσερα από τα τρία παιχνίδια που ακολουθούν τα δίνει σε δύσκολες έδρες όπως αυτές της Στόουκ, της Χαλ αλλά και της Πρέστον.

Η Γουέστ Μπρομ στον αντίποδα, έχει την ποιότητα, το know how αλλά και το.. πρόγραμμα για να προσπεράσει την Σέφιλντ. Ο Κινέζος ιδιοκτήτης της ομάδας, έδιωξε πριν ένα μήνα τον προπονητή Ντάρεν Μουρ μετά από μια ισοπαλία με την Ίπσουιτς καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την βαθμολογική θέση της ομάδας σε σχέση με το ρόστερ της. Ο νέος τεχνικός Τζέιμς Σαν έχει τρεις σερί νίκες και θέλει να κρατήσει την ομάδα σε αυτό τον ρυθμό ενώ το πρόγραμμα που ακολουθεί είναι στα “μέτρα” της Μπρομ.

Ντουάιτ Γκέιλ και Τζέι Ροντρίγκεζ είναι αυτοί που κάνουν τη διαφορά για την Γουέστ Μπρομ καθώς έχουν πετύχει μαζί 36 γκολ ενώ οι Ντόουσον και Λίβερμορ προσθέτουν εμπειρία στο σύνολο του Σαν.

Από εκεί και κάτω γίνεται ένας χαμός, με επτά ομάδες να έχουν βάσιμες ελπίδες για τα πλέι-οφς. Μπρίστολ, Άστον Βίλα, Ντέρμπι, Μίντλεσμπρο, Νότιγχαμ, Πρέστον και Σέφιλντ Γουένστνει κυμαίνονται στις θέσεις 5-11 με μόνη διαφορά την Ντέρμπι του Λάμπαρντ που έχει ένα ματς λιγότερο.

Η Άστον Βίλα έχει πέντε σερί νίκες και έχει ανέβει αισθητά τις τελευταίες αγωνιστικές αλλά έχει πολύ δύσκολο πρόγραμμα καθώς παίζει και με τις δύο πρωτοπόρες ενώ η Μίντλεσμπρο έχει πέντε σερί ήττες και έχει βυθιστεί στην όγδοη θέση. Επίσης, Μπρίστολ Σίτι και Ντέρμπι βρίσκονται σε εξαιρετική φόρμα με τις δύο ομάδες να έχουν παρόμοιο βατό πρόγραμμα ενώ τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος διασταυρώνουν και τα ξίφη τους που μάλλον θα κρίνει ποιος από τους δύο θα μπει στην εξάδα.

Σε κάθε περίπτωση η Championship για ακόμα μια χρονιά μας αποδεικνύει πόσο δύσκολο και αμφίρροπο πρωτάθλημα είναι και αναμένουμε ακόμα περισσότερες ανατροπές και συγκινήσεις στα εναπομείναντα παιχνίδια.

Θάνος Κονταξής