Φερνάντο Τόρες : Οι τραυματισμοί μας στέρησαν το φόρτε του! (vids)

Ο Φερνάντο Τόρες «κλείνει» σήμερα 35 χρόνια ζωής και είναι ευκαιρία να θυμηθούμε ορισμένα από τα επιτεύγματά του σε Αγγλία και Ισπανία, αλλά και να αναλύσουμε τους λόγους που μας… στέρησαν ακόμη περισσότερες ποδοσφαιρικές αναμνήσεις!  



Φερνάντο Τόρες : Οι τραυματισμοί μας στέρησαν το φόρτε του! (vids)

Γεννημένος στις 20 Μαρτίου του 1984 στη Μαδρίτη… Από μικρός ήταν τρελαμένος με την Ατλέτικο! Ο μικρός Φερνάντο ξεκίνησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα ως τερματοφύλακας (!) χωρίς να κρατήσει για πολύ… Στα 10 του χρόνια κατάφερε να σκοράρει 55 γκολ με τις ακαδημίες της Ράγιο και ήταν ένας από τους τρείς τυχερούς που κέρδισαν δοκιμαστικά για τις ακαδημίες της Ατλέτικο Μαδρίτης! Ο El Nino έκανε το όνειρο του πραγματικότητα και όλα πήρανε το δρόμο τους…

Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα…

Το 2001 ο Φερνάντο Τόρες υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Την ίδια χρονιά στις 27 Μαίου έμελε να κάνει και το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Ατλέτικο απέναντι στη Λεγκανιές!Μία εβδομάδα αργότερα ο Ισπανός σκόραρε και το πρώτο του γκολ με τα «ερυθρόλευκα» ! Στα 19 του ο Τόρες κατάφερε να πάρει το περιβραχιόνιο των «Ροχιμπλάνκος» και να γίνει το βασικό φορ της ομάδας! 

Αγγλικός εμφύλιος για χάρη του!

Το 2003 ο Ρώσος μεγιστάνας  Ρόμαν Αμπράμοβιτς αγόρασε τις μετοχές της Τσέλσι με σκοπό να φτιάξει μια νέα δύναμη στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο! Ο Ρώσος έριξε την πρώτη του προσφορά για τον Φερνάντο Τόρες, ύψους 32εκατομμυρίων ευρώ με την Ατλέτικο να την απορρίπτει χωρίς δεύτερη σκέψη! Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα της Γερμανίας το 2006 ο Τόρες αποκάλυψε πως είχε αρνηθεί να μετακομίσει στην Τσέλσι αλλά και στη Νιουκάστλ. Το επόμενο καλοκαίρι τα αγγλικά μέσα ανέφεραν συνεχώς πως υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από τη Λίβερπουλ, ωστόσο ο πρόεδρος της ομάδας Ενρίκε Κερέζο, αρνήθηκε όλες τις φήμες για τον παίκτη της ομάδας του. Στις 30 Ιουνίου η Ατλέτικο Μαδρίτης ανακοίνωσε την απόκτηση του Ντιέγκο Φορλάν από τη Βιγιαρεάλ , μια μεταγραφή που έδειχνε αποχώρηση του Τόρες από την ομάδα… Έτσι και έγινε λοιπόν! Τέσσερις ημέρες μετά Ατλέτικο και Λίβερπουλ επισημοποίησαν τη μεταγραφή η οποία  έφτανε στα στα 23 εκατομμύρια ευρώ! Η Ατλέτικο τίμησε το δικό της παιδί με μία μεγάλη αποχαιρετιστήρια εκδήλωση… Σε αυτά τα επτά χρόνια ο Φερνάντο Τόρες πραγματοποίησε 214 εμφανίσεις και σκόραρε 84 φορές.

Τα καλύτερα του χρόνια τα πέρασε στο Μέρσεϊσαϊντ!

Το ντεμπούτο με τα κόκκινα χρώματα της Λίβερπουλ έγινε στις 11 Αυγούστου του 2007 κόντρα στην Άστον Βίλα για την Πρέμιερ Λιγκ. Το γκολ δεν άργησε να έρθει και μια εβδομάδα αργότερα σκόραρε για πρώτη φορά με την καινούργια του ομάδα στο 1-1 εναντίον της Τσέλσι! Ένα μήνα μετά ο Ισπανός έκανε και το πρώτο του χατ-τρικ και κάπως έτσι έγινε ο αγαπημένος της κερκίδας! Ο Τόρες κατάφερε να σκοράρει τρείς φορές σε δύο διαδοχικά εντός παιχνίδια κόντρα σε Μίντελσμπρο και Γουέστ Χαμ αντίστοιχα! Ο τελευταίος που είχε καταφέρει κάτι τέτοιο ήταν ο Ρόμπι Φάουλερ! Μερικές εβδομάδες αργότερα έγινε και ο πρώτο παίκτης μετά τον Ρόμπι Φάουλερ (ξανά) που σκοράρει 20 γκολ στο πρωτάθλημα! 29 γκολ είχε συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις ο “El Nino” με τη Λίβερπουλ στην πρώτη του σεζόν,καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Μάικλ Όουεν . Η Τσέλσι τον είχε ξαναβάλει στο μάτι της αλλά οι άνθρωποι της Λίβερπουλ έδειξαν τις διαθέσεις τους απαντώντας πως δε θα έφευγε με καμία τιμή! Στις 14 Μαρτίου του 2009 ο Τόρες πραγματοποίησε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του , σε ένα παιχνίδι εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για την Πρέμιερ Λιγκ στο «Όλντ Τράφορντ»! Η Γιουνάιτεντ προηγήθηκε με πέναλτι του Κριστιάνο Ρονάλντο αλλά αυτό κράτησε μόλις πέντε λεπτά! Ο Φερνάντο Τόρες εκμεταλλεύτηκε ένα τραγικό λάθος του Νεμάνια Βίντις και ισοφάρισε για τους «Ρετζ»! Ο Σέρβος πρέπει να βλέπει ακόμα εφιάλτες από εκείνον τον αγώνα! Ο πανηγυρισμός του Τόρες σε αυτό το παιχνίδι έχει γραφτεί στην ιστορία και από τότε αγαπήθηκε από του φίλαθλους της Λίβερπουλ ακόμα περισσότερο! Ο Ισπανός ύψωσε το χέρι του δείχνοντας πέντε δάχτυλα ,θέλοντας να πικάρει τους οπαδούς της Γιουνάιτεντ , εννοώντας τα πέντε Τσάμπιονς Λιγκ της Λίβερπουλ! Στο τέλος της ίδιας σεζόν ανανέωσε το συμβόλαιο του για ακόμη πέντε χρόνια. Το 2010 ο Φερνάντο Τόρες πέρασε δύο φορές την πόρτα του χειρουργείου εξαιτίας του ταλαιπωρημένου γονάτου , τελειώνοντας τη σεζόν με 22 γκολ… Τελικά τον Ιανουάριο του 2011 ο Τόρες αποχώρησε από τη δεύτερη του αγάπη… Ο Τόρες είχε πραγματοποιήσει 102 εμφανίσεις με τα κόκκινα της Λίβερπουλ και βρήκε 65 φορές δίχτυα!

Δεν σκόραρε αλλά… σήκωσε κούπες!

Την τελευταία μέρα του Ιανουαρίου (2011) λοιπόν ο Τόρες αποκτήθηκε από την Τσέλσι για το τότε ποσό ρεκόρ των 57 εκατομμυρίων ευρώ !  Το ντεμπούτο του έγινε εναντίον της πρώην του ομάδας , της Λίβερπουλ χάνοντας με 1-0… Ο Τόρες δεν ήταν καλά και έδειχνε επηρεασμένος και ταλαιπωρημένος από τις δύο επεμβάσεις στο γόνατο. Τελικά μετά από 3,5 ολόκληρους μήνες ο Ισπανός σκόραρε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Τσέλσι κόντρα στη Γουέστ Χαμ! Το πρώτο του εξάμηνο στα μπλε αποδείχτηκε καταστροφικό αφού σε 18 εμφανίσεις σημείωσε μόλις ένα γκολ! Η επόμενη σεζόν ήταν η καλύτερη του στην ομάδα του Λονδίνου. Η ευκαιρία που έχασε όμως σε κενή εστία εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Όλντ Τράφορντ» θα μείνει χαραγμένη για πάντα… Ένα από τα σημαντικότερα του τέρματα, το πέτυχε τον Απρίλιο του 2012 στο «Καμπ Νόου». Η Τσέλσι είχε κερδίσει στον πρώτο αγώνα με 1-0 και πήγε με αυτό το αποτέλεσμα στην έδρα της Μπαρτσελόνα για να διεκδικήσει το πολυπόθητο εισιτήριο για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ! Ο Τόρες πέρασε στη θέση του Ντιντιέ Ντρογκμπά και στηντελευταία φάση του παιχνιδιού πήρε την μπάλα από το κέντρο, πέρασε τον Βαλντές και «κλείδωσε» τη θέση της Τσέλσι στον τελικό του Μονάχου! Πέντε μέρες αργότερα ο Φερνάντο σκόραρε και το πρώτο του χατ-τρικ με την Τσέλσι σε έναν αγώνα που η ομάδα του «διέσυρε» με 6-1 την ΚΠΡ. 11 γκολ σε 49 εμφανίσεις , ένα FA CUP και το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν ο απολογισμός της χρονιάς ενώ την επόμενη είχε σκοράρει στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ εναντίον της Μπενφίκα βοηθώντας την ομάδα του στην κατάκτηση του τροπαίου! Την επόμενη σεζόν σκόραρε μόλις 8 φορές… Συνολικά είχε 20 γκολ σε 110 εμφανίσεις με τη φανέλα της Τσέλσι.

Ένα πέρασμα που θέλει να ξεχάσει…

Τον Αύγουστο του 2014 πήγε στη Μίλαν ως δανεικός για δύο χρόνια. Τελικά έμεινε μόλις έξι μήνες καταφέρνοντας να σκοράρει μία φορά…

Το μεγάλο comeback!

Τον Ιανουάριο του 2015 ο Τόρες επέστρεψε στη μεγάλη του αγάπη την Ατλέτικο! Η παρουσίαση του έγινε στο «Βιθέντε Καλδερόν» μπροστά σε 45.000 οπαδούς της ομάδας! Στις 15 Ιανουαρίου αγωνίστηκε κόντρα στη μισητή αντίπαλο στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» καταφέρνοντας να σκοράρει δύο φορές και να δώσει την πρόκριση στην Ατλέτικο για τα προημιτελικά του κυπέλλου της Ισπανίας. Το Φεβρουάριου του 2016 σκόραρε το 100ο γκολ με τη φανέλα των «Ροχιμπλάνκος» ενώ ένα μήνα αργότερα συμπλήρωσε τις 300 συμμετοχές! Τον Απρίλιο του 2018 κατέκτησε και το Γιουρόπα Λιγκ με την ομάδα της καρδιάς του. Στον τελευταίο αγώνα εναντίον της Έιμπαρ σημείωσε δύο τέρματα κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο το «κεφάλαιο» Ατλέτικο Μαδρίτης...

Το τελευταίο «ταξίδι»…

Από το καλοκαίρι του 2018 ο Φερνάντο Τόρες αγωνίζεται στην Ιαπωνική ομάδα Σάγκαν Τόσου για το τελευταίο του «χαρτζιλίκι»… 

Συμμετείχε στη χρυσή εποχή της Ισπανίας!

Το 2008 η Ισπανία στα γήπεδα της Ελβετίας και της Αυστρίας κατέκτησε το Euro με τον Τόρες να σημειώνει και το μοναδικό γκολ του τελικού εναντίον των Γερμανών! Δύο χρόνια αργότερα οι Ισπανοί σήκωσαν και το Μουντιάλ που διοργάνωσε η Νότια Αφρική σε ένα δραματικό τελικό κόντρα στην Ολλανδία , με τον Αντρές Ινιέστα να σκοράρει στο 26ολεπτό της παράτασης! Το 2012 η La Rojaέκανε το back-to-back στα Euro και επικράτησαν των Ιταλών στον τελικό με 4-0! Ο Τόρες μπήκε στο 75ο λεπτό, πρόλαβε να σκοράρει (μόλις ο δεύτερος που καταφέρνει να σκοράρει σε δύο τελικούς Euro) μια φορά αλλά να μοιράσει και μια ασίστ στο Χουάν Μάτα. Μαζί του πήρε και το χρυσό παπούτσι της διοργάνωσης!Το 2013 στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών ο Τόρες πρόσθεσε άλλα δύο ρεκόρ στην καριέρα του. Έγινε ο πρώτο παίκτης που σκοράρει τέσσερις φορές σε ένα παιχνίδι αλλά και ο πρώτος που πετυχαίνει δύο χατ-τρικ στο θεσμό , καταφέρνοντας να κερδίσει το χρυσό παπούτσι. Με το εθνόσημο ο El Nino σκόραρε 38 φορές σε 110 εμφανίσεις και είναι ο 3ος σκόρερ στην ιστορία της χώρας. 

Ανδρέας Σουλάι