League 1: 13 ομάδες στη μάχη για την παραμονή, 6 για την άνοδο!

Οκτώ αγωνιστικές πριν το τέλος, 13 ομάδες απέχουν μόλις εννιά βαθμούς μεταξύ τους, συμπληρώνοντας το παζλ ενός απολύτως θολωμένου τοπίου σε ό,τι αφορά την υπόθεση παραμονής στην κατηγορία. Παρομοίως, το τελευταίο εισιτήριο για τα πλέι-οφς διεκδικείται από έξι μνηστήρες.



League 1: 13 ομάδες στη μάχη για την παραμονή, 6 για την άνοδο!

Μοιάζει απίστευτο, είναι όμως πέρα για πέρα αληθινό. Πράγματι η League 1, η τρίτη τη τάξει κατηγορία στο αγγλικό ποδόσφαιρο, προσφέρει κατά καιρούς πολύ ανταγωνιστικό θέαμα, τόσο στην κορυφή, όσο και στον πυθμένα της βαθμολογίας. Μιλάμε φυσικά για ένα πρωτάθλημα που αποτελείται από 24 ομάδες, εκ των οποίων δύο ανεβαίνουν απευθείας στην Championship, τέσσερις παίρνουν μέρος στα πλέι-οφς για να διεκδικήσουν το τελευταίο εισιτήριο της ανόδου, και τέλος, άλλες τέσσερις υποβιβάζονται. 

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι το πλήθος των ομάδων δημιουργεί τεράστιες ανακατατάξεις από βδομάδα σε βδομάδα. Την Κυριακή, μετά και το πέρας της 38ης αγωνιστικής για τις περισσότερες ομάδες πλην λίγων εξαιρέσεων, το ταμπλό ανέδειξε μια σπάνια μάχη μεταξύ δεκατριών ομάδων, με στόχο την αποφυγή των τεσσάρων θέσεων που οδηγούν στη League 2 και μία ακόμη μεταξύ έξι ομάδων για την έκτη θέση, που κατοχυρώνει θέση στα πλέι-οφς ανόδου. 

Τα προγνωστικά και οι ομοφωνίες Τύπου από το σημερινό κουπόνι

Σε ό,τι αφορά τη μάχη παραμονής, η μία άκρη της αλυσίδας είναι η Πλίμουθ, η οποία βρίσκεται, με ένα εκπληκτικό ντεμαράζ θετικών αποτελεσμάτων στο δεύτερο γύρο, όπως μας συνηθίζει άλλωστε τα τελευταία χρόνια, στη 12η θέση με 45 πόντους, αλλά πάραυτα μόλις τρεις πάνω από την επικίνδυνη ζώνη (!). Ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας είναι η Μπράντφορντ Σίτι, που έχει 36 βαθμούς και ο δρόμος που απαιτείται να διανύσει για τη σωτηρία μοιάζει από δύσβατος έως... άβατος. Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για προγνωστικά, μια και για κάθε ματς ισχύει το ποδοσφαιρικό κλισέ "όλα τα αποτελέσματα είναι ανοιχτά". Στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα, ορθάνοιχτα, ειδικά τις τελευταίες αγωνιστικές, όταν το κίνητρο μεγαλώνει όσο ποτέ άλλοτε.

Ακριβώς μια θέση και πέντε πόντους πάνω από την Πλίμουθ, ξεκινάει ο "πόλεμος" για τα... μάτια της Championship. H Μπέρτον, έχοντας 50 βαθμούς στην 11η θέση, ατενίζει την περίοπτη θέση της Ντονκάστερ, που έχει συγκομιδή 57 βαθμών και ένα ματς λιγότερο. Ακόμη, Κόβεντρι (56 π.), Πιτέρμπορο (55 π.), Μπλάκπουλ (53 π.) και Φλίτγουντ (52 π.)εποφθαλμιούν την έκτη θέση, εφόσον βλέπουν τη Ντονκάστερ να αγνοεί τη νίκη στα τελευταία έξι παιχνίδια. H ομάδα του Γκραντ Μακάν, αρχής γενομένης από την ήττα για το FA Cup από την Κρίσταλ Πάλας με 2-0 εντός έδρας, σκορ άδικο με βάση την πολύ καλή εικόνα της Ντονκάστερ, κάνει μια παρατεταμένη κοιλιά, η οποία ίσως κοστίσει στην τελική ευθεία για την έκτη θέση. 

Μονομαχία μέχρι τελικής πτώσεως θα είναι και αυτή ανάμεσα σε Μπάρνσλεϊ και Σάντερλαντ, δυο πρώην ομάδες Championship, που πέρσι ίδιο καιρό πάλευαν να αποφύγουν τον υποβιβασμό. Πλέον, ανταγωνίζονται με έπαθλο την δεύτερη θέση και την απευθείας άνοδο, γλιτώνοντας το "μπλέξιμο" των πλει-οφς. Αυτή την ώρα, η Μπάρνσλεϊ με 75 πόντους έχει το αμυδρό προβάδισμα, που όμως μπορεί να χαθεί εν ριπή οφθαλμού, αν η Σάντερλαντ πάρει το διπλό στο ματς που εκκρεμεί με την Άκρινγκτον για την 21η αγωνιστική στις 31 του μηνός.

Διομηδης Σιλιβερδης