Ο Πεπ πιστεύει στο project και θέλει να κάνει την Σίτι πρωταθλήτρια Ευρώπης!

Διάβασα προσεκτικά το θέμα που προέκυψε από την Ιταλία σχετικά με τον Πεπ και τη Γιουβέντους και έχω να πω πως δεν πιστεύω πως υπάρχει περίπτωση να φύγει τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2020 από την Μάντσεστερ Σίτι. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Ο Πεπ πιστεύει στο project και θέλει να κάνει την Σίτι πρωταθλήτρια Ευρώπης!

Είναι δεδομένο και το ξέρουν στο Μάντσεστερ πως ο Γκουαρντιόλα δεν πρόκειται να μείνει πολλά χρόνια στον πάγκο της Σίτι, αφού άλλωστε αυτό κάνει στην καριέρα του και προσπαθεί ο ίδιος να ανανεώνεται αλλά και ταυτόχρονα να κυνηγάει καινούργιους στόχους. Ωστόσο πιστεύω πως ξέρει ότι έχει ακόμα την μεγάλη πρόκληση μπροστά του να μεταβάλει δηλαδή τη Σίτι και σε ευρωπαϊκή δύναμη, κατακτώντας το Champions League.

Κακά τα ψέμματα αυτό που έχει πετύχει με την κατάκτηση του περσινού πρωταθλήματος με 100 πόντους και αυτό που πάει να πετύχει φέτος, να διατηρήσει δηλαδή τον τίτλο και πάλι σχεδόν με τον ίδιο αριθμό βαθμών και έχοντας πολύ μεγαλύτερη πίεση από την Λίβερπουλ, έχει ήδη δημιουργήσει αίσθηση. Οι «πολίτες» στα χέρια του μεγαλώνουν και έχουν μεταβληθεί σε μια ομάδα που κυνηγάει τα πάντα και παίζει ταυτόχρονα υπέροχο ποδόσφαιρο. Μέχρι τον πρόσφατο τελικό του Λιγκ Καπ απέναντι στην Τσέλσι, η Μάντσεστερ Σίτι δεν είχε διατηρήσει ποτέ κάποιο τρόπαιο για σερί σεζόν στην κατοχή της! Αν το πετύχει και με το πρωτάθλημα, και επαναλαμβάνω με μία πολύ μεγαλύτερη πίεση σε βαθμό δυσκολίας από την περσινή σεζόν, τότε η ιστορία θα τον έχει καταγράψει στο πάνθεον των ελαχίστων προπονητών που στην Αγγλία πήραν συνεχή πρωταθλήματα!

Θα έχει πετύχει κάτι που εμβληματικές φυσιογνωμίες δεν έκαναν ποτέ στην καριέρα τους, όπως ο Μπιλ Σάνκλι, ο Μπράιαν Κλαφ, ο Μπιλ Νίκολσον, ο Ντον Ρέβι, ο Τζο Μέρσερ, ο Χάρι Κάτερικ, ο Χάουαρντ Κένταλ ο Τζο Φάγκαν και ο Σερ Κένι Νταλγκλίς, ενώ πιο πρόσφατα τα τελευταία είκοσι χρόνια ο Αρσεν Βενγκέρ, ο Κάρλο Αντσελότι ο Αντονιο Κόντε! Αν κάποιος δει το ποια ονόματα δεν το κατόρθωσαν αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολο είναι στην Αγγλία να πάρεις συνεχόμενα πρωταθλήματα και από τους εν ζωή προπονητές μόνο ο Μουρίνιο και φυσικά ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον το έχουν πετύχει!

Πιο παλιά στον 20ο αιώνα το είχαν πραγματοποιήσει ο Μπομπ Πέισλι με τη Λίβερπουλ, ο Σερ Ματ Μπάσμπι με τη Γιουνάιτεντ, ο Σταν Κάλις με τη Γουλβς και φυσικά ο τεράστιος Χέρμπερτ Τσάπμαν (που το έκανε με δυο ομαδες μάλιστα) με τη Χάντερσφιλντ στη δεκαετία του '20 και την Άρσεναλ στη δεκαετία του '30. Και μόνο αυτή η λίστα, κάνει τεράστια την πιθανή επιτυχία του Γκουαρντιόλα να ξαναπάρει πρωτάθλημα αν το πετύχει και μάλιστα όχι με μία παραδοσιακή δύναμη του αγγλικού ποδοσφαίρου αλλά τη Μάντσεστερ Σίτι που τώρα μεγαλώνει μέσα στη δεκαετία του 2010. Η παρουσία, λοιπόν, του Γκουαρντιόλα στην Μάντσεστερ Σίτι δεν πρόκειται ποτέ να θεωρηθεί αποτυχημένη ακόμα κι αν δεν κατακτήσει οτιδήποτε άλλο τα επόμενα χρόνια. Σε αντίθεση δηλαδή με την Μπάγερν όπου πάντα κρινόταν σε σχέση με την Ευρώπη. Εδώ όμως νιώθει ότι έχει μία ομάδα που την έχει φτιάξει ο ίδιος να παίζει τόσο ωραίο ποδόσφαιρο, που μπορεί να τον φτάσει και πάλι στην κορυφή της Ευρώπης.

Θεωρώ λοιπόν πολύ δύσκολο τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2020 να τον «τραβήξει» κάποια άλλη πρόταση και να αφήσεις την μέση το project που έχει φτιάξει και που στόχο έχει να φέρει τη Σίτι στον τελικό του Champions League. Αν ενδιάμεσα το καταφέρει, δηλαδή για παράδειγμα αν πάει φέτος στη Μαδρίτη με την Μάντσεστερ Σίτι και κατάκτηση του τροπαίου τότε δεν αποκλείω το να φύγει αλλά πριν δοκιμάσει και εξαντλήσει τις πιθανότητες να συμβεί αυτό, θεωρώ αδύνατο να τον προσελκύσουν οι σειρήνες της Γιουβέντους ή οποιασδήποτε άλλης ομάδας.