Όταν είσαι η Γιουνάιτεντ, δικαιούσαι να ονειρεύεσαι!

Στη Βαρκελώνη είκοσι χρόνια πριν το γκολ του Σόλσκιερ στις καθυστερήσεις ολοκλήρωσε εκείνη την τρομερή ανατροπή για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αρπάζοντας μέσα από τα χέρια της Μπάγερν το τρόπαιο. Τώρα εν έτει 2019 ο προπονητής Σόλσκιερ το πίστεψε και το μετέδωσε στους παίκτες του που ολοκλήρωσαν την εντυπωσιακότερη ανατροπή από εντός έδρας ήττα στα χρόνια του Champions League. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος. 



Όταν είσαι η Γιουνάιτεντ, δικαιούσαι να ονειρεύεσαι!

Έχοντας μεταδώσει δεκάδες παιχνίδια αυτής της διοργάνωσης ομολογώ πως έχω μάθει να μην προτρέχω και να θεωρώ κάτι ως αδύνατο έχοντας καεί στο χυλό συνεπώς φυσάω και το γιαούρτι. 

Ωστόσο, εντελώς ρεαλιστικά, αυτή τη βραδιά στο Παρίσι τι μπορεί να υπήρχε που να σε προδιέθετε για αυτή την ανατροπή; Και όμως το πίστευα γιατί απλά έχω μάθει πως ένα τέτοιο κλαμπ δεν το υποτιμάς και  βλέποντας τον Σόλσκιερ να το λέει κάπου μέσα μου τον πίστεψα! 

Η αλήθεια είναι πάντως πως η Γιουνάιτεντ δεν είχε χάσει απλά στο πρώτο ματς με ένα καθαρό σκορ 0-2 αλλά ήταν ο τρόπος. Η Παρί έδειχνε κλάσεις καλύτερη. Ο Σόλσκιερ σε θέματα  τακτικής προσέγγισης δεν είχε κάνει κάτι λάθος ωστόσο είχε χάσει σημαντικούς παίκτες κλειδιά με τραυματισμό και τον Πογκμπά  τη ρεβάνς. Στις μέρες που μεσολάβησαν έχασε και άλλους σχεδόν μια ολόκληρη ενδεκάδα. Παραδέχτηκε και ο ίδιος πως ήταν δύσκολο αλλά είπε πως όπως τον κέρδισε η Παρί στο Ολντ Τράφορντ μπορούσε και η Γιουνάιτεντ να κάνει το ίδιο στο Παρκ Ντε Πρενς. Η λογική του μέντορα του, του Σερ ¶λεξ σε όλο το μεγαλείο. Κανένα ματς δεν χάθηκε πριν αρχίσει κανείς αγώνας δεν είναι τελειωμένος πριν ολοκληρωθεί καμία μάχη χαμένη πριν τη δώσεις! ¶λλωστε η Γιουνάιτεγτ πήγε πλήρως αποφορτισμένη αφού όλοι την είχαν για αποκλεισμένη! 

Η τακτική προσέγγιση της ρεβάνς υπέροχη. Ατάκες βγαλμένες από τον ίδιο στη συνέντευξη Τύπου που έκανε λόγο για ελπίδα, για ένα γκολ που θα άλλαζε τα πάντα και στο ημίχρονο όπως αποδεικνύεται είπε στους παίκτες το πιο απλό πράγμα του κόσμου: μείνετε στο ματς μέχρι το τελευταίο τέταρτο και μετά όλα γίνονται. 

Το ποδόσφαιρο θα παραμείνει για πολλά  χρόνια το απόλυτο παιχνίδι γιατί είναι αυτό ακριβώς: παιχνίδι! Έχει δόση τύχης και μάλιστα μπόλικη έχει μικρό σκορ και ο καλύτερος στη βραδιά δεν θα κερδίσει πάντα. Επίσης αυτό το άυλο πράγμα που λέμε βάρος φανέλας για ακόμη βραδιά όσο κι αν είναι κλισέ ήρθα στην επιφάνεια. Το δεύτερη ημίχρονο έβλεπες το άγχος τα πρόσωπα των παικτών της Παρί. Αυτό το « ρε λες να μας συνέβη και πάλι» που στοιχειώνει το μυαλό και βάζει χειρόφρενο στα πόδια. 

Η αποδεκατισμένη Γιουνάιτεντ με τα άγνωστα και αμούστακα παιδιά στον πάγκο παρέμεινε στο ματς γιατί ο Λουκάκου έκανε το ματς της χρονιάς ο Σο θύμιζε τον μπακ πριν τον τραυματισμό του, ο Σμόλινγκ και ο Λίντελοφ έπαιξαν για τέσσερις ο Φρεντ ανέβηκε πολύ στο δεύτερο μέρος ο Νταλότ ήρθε από τον πάγκο και ηρέμησε την δεξιά πλευρά που είχε τρικυμία και ο Ράσφορντ πήρε τη μπάλα όταν ζύγιζε 100 κιλά και ήξερε πως φορά το σήμα της Γιουνάιτεντ από παιδί! 

Όλες οι προκρίσεις είναι σημαντικές και ναι ήταν απλά ένα πέρασμα στους οκτώ και οι τίτλος  αλλά μια τέτοια νύχτα μένει στο μυαλό και πάντα δημιουργεί οπαδούς. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που δεν είχε νικήσει εκτός έδρας από το 2011 σε παιχνίδι πρόκρισης στο Τσάμπιονς Λιγκ και  που μετρούσε μια μόλις νίκη, εκείνη την ανατροπή με τον Ολυμπιακό το 2014 στα τελευταία δέκα παιχνίδια της στη φάση των νοκ - άουτ είχε το σθένος να το κάνει  σε μια τέτοια βραδιά του όλα ή τίποτα! 

Ο Σόλσκιερ ουσιαστικά παραμένει αήττητος στον πάγκο και μέσα σε δυόμιση μήνες το συνονθύλευμα που παρέλαβε από τον Μουρίνιο το μετέτρεψε σε αυτή τη μεραρχία κομάντος που είδαμε στο Παρίσι! Με εννιά σερί εκτός έδρας νίκες έχει διαλύσει κάθε ρεκόρ και σήμερα κιόλας θα έπρεπε να έχει υπογράψει νέο συμβόλαιο. Δικαιούται ακόμα και αν τελειώσει πέμπτος στο πρωτάθλημα ή αποκλειστεί στον άλλο γύρο να καθίσει στον πάγκο από την αρχή και να φτιάξει τη δική του ομάδα! Προς το παρόν ως ένας άλλος Ντι  Ματέο οδηγεί τη Γιουνάιτεντ με ένα άστρο να τον οδηγεί από νίκη σε νίκη και ποιος μπορεί να του αντικρούσει σε έναν οπαδό της Γιουνάιτεντ πως την 1η Ιουνίου στη Μαδρίτη αυτή η ομάδα δεν μπορεί να είναι εκεί; Ναι φυσικά έχει τεράστια προβλήματα και φυσικά θα είναι δύσκολο αλλά όταν φοράς τη φανέλα ενός τέτοιου συλλόγου και είσαι ποδοσφαιριστής δικαιούσαι να ονειρεύεσαι! 

Όσο για την Παρί τα λόγια περιττεύουν. Αν ήταν τα χρήματα να αγοράζουν ειδικό βάρος φανέλας θα το είχαν κάνει και άλλοι πριν! Απλά με δεύτερο ιστορικό αποκλεισμό στις πλάτες, θάρρος πως τα φαντάσματα θα τη στοιχειώνουν καιρό!