Ο απολογισμός θα γράψει μόνο κέρδη με Ποτσετίνο...

Η Τότεναμ βρίσκεται στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, πετυχαίνοντας δυο νίκες απέναντι στη Μπορούσια Ντόρτμουντ και μάλιστα δίχως να δεχθεί γκολ. Μπορεί ο τίτλος στην Πρέμιερ να... έκανε πλέον φτερά, όμως, με τον Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, όταν φτάσει η στιγμή του απολογισμού, μόνο θετικό πρόσημο θα μπει από τους εργοδότες του στην αλλαγή επιπέδου του κλαμπ.  



Ο απολογισμός θα γράψει μόνο κέρδη με Ποτσετίνο...

Μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία της, η Τότεναμ βρίσκεται στους «8» της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η αμέσως προηγούμενη ήταν το 2011, όταν τότε είχε ξεπεράσει το εμπόδιο της Μίλαν στη φάση των «16» και μετά έπεσε πάνω στη Ρεάλ Μαδρίτης, από την οποία και αποκλείστηκε.

Από την τρομερή σεζόν 2015-2016 στην Πρέμιερ Λιγκ, όταν η Λέστερ έκανε το μεγάλο «μπαμ» στο... παγκόσμιο ποδόσφαιρο με την κατάκτηση του τίτλου πέρα από κάθε λογική και πετώντας στα σκουπίδια κάθε προγνωστικό στην έναρξη εκείνης της σεζόν, η Τότεναμ έδειξε πως πλέον έχει αλλάξει.

Άλλο επίπεδο, ομάδα ικανή να θεωρηθεί διεκδικήτρια της κορυφής του αγγλικού ποδοσφαίρου και μπορεί να μην έχει επιδείξει την απαραίτητη συνέπεια όταν πλησιάζει πάντοτε η τελική ευθεία – όπως γίνεται και φέτος – όμως δεν παύει ο σύλλογος να φανερώνει τις προθέσεις του κάθε φορά δίχως να ξεκινάει τις ποδοσφαιρικές χρονιές με συμβιβασμούς.

Σε όλο αυτό, έχει παίξει τεράστιο ρόλο ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο. Ο Αργεντινός τεχνικός που έκανε τον κόσμο να παραδεχθεί την ορθολογική του δουλειά στα «σπιρούνια», το κατά περιόδους όμορφο ποδόσφαιρο, την αποτελεσματικότητα, αλλά ιδιαίτερα και την αντοχή σε δύσκολες περιστάσεις, όπως είναι αυτή που διανύει φέτος ο σύλλογος σε αγωνιστικό επίπεδο.

Με τον Αργεντινό στον πάγκο, η Τότεναμ έχει βρεθεί σε έναν τελικό Λιγκ Καπ, τερμάτισε στην υψηλότερη θέση που είχε κατακτήσει από το 1963, τερματίζοντας στο 2ο σκαλί το 2017, κατέγραψε την κορυφαία επίδοσή της στο σκοράρισμα από καταβολής Πρέμιερ Λιγκ ξεπερνώντας τα 73 τέρματα, κατάφερε έπειτα από δυο δεκαετίες να τερματίσει πιο ψηλά από τη μεγάλη της αντίπαλο και συμπολίτισσα Άρσεναλ και όλα αυτά τα πέτυχε με τον Ποτσετίνο στο «τιμόνι».

Φέτος, μπορεί η ομάδα να έχει δεχθεί αρνητική κριτική, μπορεί να έχει δώσει αφορμές για να γίνει αυτό, μπορεί πλέον να μη θεωρείται διεκδικήτρια του τίτλου με τις Σίτι και Λίβερπουλ να παλεύουν ξανά μόνες τους, όμως δεν γίνεται να μη λάβει κανείς υπόψιν του πως ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο παλεύει και θα βγάλει τη σεζόν δίχως μεταγραφές συνεχίζοντας με το ρόστερ που είχε από πέρυσι στα χέρια του, παρά τις παροτρύνσεις που είχε κάνει στη διοίκηση για ενίσχυση.

Η κατασκευή του νέου γηπέδου στη θέση του παλιού «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο γεγονός πως η Τότεναμ έμεινε για δύο μεταγραφικές περιόδους δίχως την παραμικρή προσθήκη στο δυναμικό της (κάτι για το οποίο ετοιμάζεται και η Τσέλσι, αλλά αυτή λόγω της τιμωρίας του εμπάργκο που επιβλήθηκε από τη FIFA).

Παράλληλα, το νέο «σπίτι» της ομάδας δεν έχει ανοίξει παρά το γεγονός πως έφτασε Μάρτιος και αρχικά ήταν να χρησιμοποιηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβρη, αναγκάζοντας να δοθεί παράταση στην φιλοξενία των «σπιρουνιών» στο «Γουέμπλεϊ» και ευχή του Ποτσετίνο είναι να καταφέρει η Τότεναμ να παίξει για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ στο νέο γήπεδο, αν τελικά ευσταθούν οι εκτιμήσεις που θέλουν μέσα στο μήνα να γίνονται επιτέλους τα εγκαίνια.

Για τα επόμενα δύο παιχνίδια, κόντρα σε Σαουθάμπτον και Λίβερπουλ για το πρωτάθλημα, ο κόουτς δεν θα βρίσκεται στον πάγκο λόγω της ποινής που καλείται να εκτίσει έπειτα από το ξέσπασμά του προς τον Μάικ Ντιν μετά την πρόσφατη ήττα στην έδρα της Μπέρνλι. Είχε δηλώσει πως σε τέτοια ματς που οι παίκτες θα έπρεπε να... μασάνε σίδερα, δεν το κάνουν και είναι θέμα νοοτροπίας για την οποία χρειάζονται ακόμα αρκετά χρόνια δουλειάς.

Ο κορμός που μπορεί να στηρίξει την ομάδα στον αγωνιστικό χώρο για τα επόμενα χρόνια υπάρχει, αλλά το θέμα είναι να υπάρξουν και μεταγραφές από το φετινό καλοκαίρι. Η αποπληρωμή του δανείου των 500 εκατομμυρίων που πάρθηκε για την ανέγερση του νέου γηπέδου, ίσως επηρεάσει σημαντικά αυτό το σκοπό και ενδεχομένως και το μέλλον του Αργεντινού στον πάγκο. Παρ' όλα αυτά, μετά και το επιβλητικό πέρασμα στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, αν δεν χαθεί η πρώτη 4άδα στην Πρέμιερ (για την οποία η προσπάθεια συμπεριέλαβε μεγάλο διάστημα δίχως Κέιν και Ντέλε Άλι δίχως... εκτροχιασμό), ο Ποτσετίνο μπορεί να έχει το κεφάλι του απόλυτα ήσυχο...

Κώστας Ζάλιαρης