Η αντεπίθεση της Μπερνλι που βρήκε και πάλι τα βήματα της!

Μπορεί να μην παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο, να είναι αντιεμπορική στο μάτι του ουδέτερου φιλάθλου, αλλά είναι μία σκληρή ομάδα που παλεύει και ξεπερνά συνεχώς τον εαυτό της. Η Μπέρνλι νίκησε 2-1 την Τότεναμ και επιβεβαίωσε την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα και σιγά σιγά ξαναβρίσκει τα βήματα που την έφεραν τη φετινή σεζόν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις - έστω και στα προκριματικά - για πρώτη φορά από το 1967.   



Η αντεπίθεση της Μπερνλι που βρήκε και πάλι τα βήματα της!

Η Boxing Day του περασμένου Δεκεμβρίου άφησε αρκετές πληγές στους οπαδούς της Μπέρνλι, που είδαν την ομάδα τους να διασύρεται από την Έβερτον με το βαρύ 1-5 στο «Turf Moor» και να μένει στην 18η θέση της βαθμολογίας, έχοντας 12 πόντους ύστερα από 19 αγωνιστικές. Ως επακόλουθο, υπήρξαν για πρώτη φορά αποδοκιμασίες μερίδας φιλάθλων στο πρόσωπο του αρχιτέκτονα της ομάδας, Σον Ντάις. Ο ίδιος δήλωσε τότε: «Δεν είναι κάτι που με απασχολεί. Γνωρίζω τη δουλειά που κάνουμε εδώ και είμαι αρκετά ευχαριστημένος, όχι με τα αποτελέσματα, αλλά με τη γενικότερη δουλειά. Πιστεύω πως οι οπαδοί έχουν δείξει υπομονή και γνωρίζουν το ταξίδι της ομάδας μέσα στα χρόνια. Μερικοί ήρθαν κοντά μας κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας, ίσως έζησαν μόνο επιτυχημένες περιόδους. Όμως τους καταλαβαίνω απόλυτα όταν απογοητεύονται. Όλοι θέλουμε κάτι καλύτερο και πιστεύω πως θα βελτιωθούμε».

Τα όσα συνέβησαν ύστερα από εκείνο το παιχνίδι, επιβεβαίωσαν την αισιοδοξία του 47χρονου τεχνικού. Οι «clarets» μετρούν από εκείνο το βράδυ και έπειτα ένα αήττητο σερί οκτώ αγώνων που αποτελεί ρεκόρ για την ομάδα από το μακρινό 1966. Στο διάστημα αυτό έχουν συγκεντρώσει τους ίδιους βαθμούς με την Μάντσεστερ Σίτι (18), έναν λιγότερο από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και όλα αυτά έχοντας δεχτεί μόλις επτά γκολ. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα προηγούμενα 19 παιχνίδια είχαν δεχτεί 41 τέρματα. Οι επιδόσεις αυτές έχουν φέρει το σύνολο του Ντάις στους 30 βαθμούς και στο +6 από την 18η θέση, στην οποία βρίσκονταν πριν το ξεκίνημα του νέου έτους.

Η νίκη εναντίον της Τότεναμ ήταν η πρώτη εντός έδρας απέναντι σε ομάδα του Big-6 μετά τον Αύγουστο του 2016 και επιβεβαίωσε την περίοδο φόρμας  που διανύουν οι «clarets». Κλειδί σύμφωνα με τον προπονητή της, ήταν η έντονη αποφασιστικότητα και η πνευματική συγκέντρωση που έδειξαν οι παίκτες του παρά την ισοφάριση που δέχτηκαν. Η ομάδα του έχει βελτιωθεί σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες στα τελευταία οκτώ παιχνίδια, δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες και εκμεταλλεύεται το δυνατό της σημείο που είναι τα γκολ από στημένες φάσεις.

Σημαντικό μερίδιο στην πορεία της Μπέρνλι διαδραματίζουν οι δύο επιθετικοί της, Γουντ και Μπαρνς, η συνεργασία των οποίων εξελίσσεται ιδανικά. Οι δύο άσοι πέτυχαν από ένα γκολ έκαστος απέναντι στα «Σπιρούνια», έχουν σκοράρει 11 γκολ μαζί στα τελευταία οκτώ παιχνίδια και οδηγούν την ομάδα τους σε ασφαλή μονοπάτια. Όπως είπε ο πολυτιμότερος της αναμέτρησης, Άσλεϊ Μπαρνς, μετά το τέλος του παιχνιδιού: «Γνωρίζουμε ο ένας το παιχνίδι του άλλου και έχουμε εξαιρετικές σχέσεις τόσο εντός όσο και εκτός του αγωνιστικού χώρου. Θέλουμε να βοηθήσουμε την ομάδα να απομακρυνθεί από την επικίνδυνη ζώνη και να κοιτάξουμε προς τα πάνω στη βαθμολογία».

Το μεγαλύτερο όπλο της Μπέρνλι σε αυτή την μάχη είναι η ομοιογένειά της. Η περσινή επιτυχημένη χρονιά που συνδυάστηκε με την υψηλότερη θέση της ιστορίας της (7η) από το 1974, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν ελάχιστες αλλαγές στο ρόστερ. Το καλοκαίρι  αποκτήθηκαν μόλις τρεις ποδοσφαιριστές, ο Γκίμπσον, ο Βίντρα και ο πολύπειρος Χαρτ. Σε αυτούς προστέθηκε ο Κράουτς τον Γενάρη. Ο Ντάις έχει καταλήξει σε μία σταθερή ενδεκάδα ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται από την προηγούμενη σεζόν μαζί και αυτό βγαίνει με την πάροδο του χρόνου στο χορτάρι. Αποφασιστικής σημασίας ήταν και η αλλαγή του σχηματισμού από το 5-3-2 στο 4-4-2. Η διάταξη με τους τρεις κεντρικούς αμυντικούς πιο πολύ μπέρδεψε παρά βοήθησε και η επιστροφή στο καθιερωμένο σύστημα της ομάδας, επανέφερε την αμυντική ισορροπία.

H προσπάθεια των «clarets» αποκτά μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς το περιορισμένο ροτέισον, τη «σφικτή» πολιτική της διοίκησης στις μεταγραφές και την μακροχρόνια απώλεια λόγω τραυματισμού έμπειρων παικτών, όπως ο Λένον και ο Ντεφούρ. Ο Άγγλος τεχνικός υπολόγιζε ως βασικούς στην αρχή της χρονιάς τους δύο ποδοσφαιριστές, αλλά κατάφερε να καλύψει το κενό τους εκ των έσω, με τον 19χρονο ΜακΝιλ και τον Γουέστγουντ. Εξαιρετικές εμφανίσεις πραγματοποιεί και ο πολύπειρος Χίτον που πήρε γάντια βασικού για πρώτη φορά φέτος στο παιχνίδι της 20ης αγωνιστικής με την Γουέστ Χαμ και από τότε η ομάδα του παραμένει αήττητη.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι επανήλθε η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Σον Ντάις, ο οποίος δείχνει να οδηγεί για άλλη μια φορά την Μπέρνλι στο σωστό δρόμο. Ο Άγγλος τεχνικός έχει καταφέρει να αφυπνίσει τους παίκτες του, να τους κάνει να ανακτήσουν την κλονισμένη τους αυτοπεποίθηση και έχει να δώσει πολλά ακόμα στην ομάδα που λατρεύει. Αυτός είναι και ο λόγος που ανανέωσε πέρσι το συμβόλαιό του μέχρι το 2022 και αρνήθηκε προτάσεις από ομάδες με υψηλότερες βλέψεις. Στόχος του είναι να διατηρήσει την Μπέρνλι για τρίτη διαδοχική σεζόν στην Premier League και να την οδηγήσει σε μεγαλύτερες επιτυχίες. Το γεγονός πως αρκετές παμπ έχουν το όνομά του και γκράφιτι κοσμούν κεντρικά σημεία της πόλης, αποδεικνύουν ότι τα συναισθήματα είναι αμφίδρομα.

Κωνσταντίνος Χριστόπουλος