Το... λιοντάρι της Πρέμιερ Λιγκ έκανε #10YearChallenge

«Βομβαρδισμό» από αναρτήσεις στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε το trend #10YearChallenge, που αναδείχθηκε από διάφορους celebrities ανά τον κόσμο. Με τη σειρά του το... λιοντάρι στο λογότυπο του αγγλικού πρωταθλήματος αποδέχθηκε την πρόκληση και αποκαλύφθηκαν τρανταχτές διαφορές. Ποιες ομάδες του πρωταθλήματος στο Νησί παραμένουν την τρέχουσα δεκαετία «άγριες», αποφασιστικές και ανταγωνιστικές, σαν τα… πραγματικά λιοντάρια στην Υποσαχάρια Αφρική και την Ασία, και ποιες πάλι κινδυνεύουν σαν… εκείνα στη βορειοδυτική Ινδία;  



Το... λιοντάρι της Πρέμιερ Λιγκ έκανε #10YearChallenge

«Αφού παινιέται σαν λιοντάρι, γιατί γαβγίζει σαν σκυλί», αναφέρει η γνωστή παροιμία, αλλά για το «λιοντάρι» της Πρέμιερ Λιγκ που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα, τα «bragging rights» είναι κατοχυρωμένα. Το αγγλικό πρωτάθλημα είναι το πιο ανταγωνιστικό και απρόβλεπτο του πλανήτη. Λίβερπουλ εναντίον Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εναντίον Τσέλσι το 2009, Λίβερπουλ εναντίον Μάντσεστερ Σίτι εναντίον Τότεναμ το 2019!

Το 40% των ομάδων είναι διαφορετικό

2009 vs 2019. Το επικείμενο «challenge» είχε ως σκοπό να δείξει ο κάθε χρήστης στα social media πως άλλαξε εμφανισιακά την τελευταία δεκαετία. Στο θέμα των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ άλλες υπέστησαν… «λίφτινγκ» και ανανεώθηκαν, ενώ άλλες «γέρασαν» πρόωρα! Ιστορικές ομάδες, όπως οι Μπλάκμπερν, Σάντερλαντ, Μπόλτον, Μίντλεσπρο, Γουίγκαν, Άστον Βίλα, Χαλ και Πόρτσμουθ δεν αγωνίζονται σήμερα στην Πρέμιερ Λιγκ. 

Από την άλλη, από κει που δεν υπήρχε στην α’ κατηγορία η Λέστερ το 2009, σήμερα συναντιέται στην πρώτη επτάδα, έχοντας προσθέσει, φυσικά, στην τροπαιοθήκη της το επικό πρωτάθλημα επί Κλαούντιο Ρανιέρι. Μαζί με τις αλεπούδες «ανέβηκαν» οι Γουότφορντ, Γουλβς, Κάρντιφ, Μπέρνλι, Κρίσταλ Πάλας, Μπράιτον, Μπόρνμουθ και Χάντερσφλιντ.

Η φετινή Πρέμιερ Λιγκ είναι σχεδόν διαφορετική – με εξαίρεση τα παραδοσιακά ντέρμπι - σε σύγκριση με εκείνη του 2009, αφού ο φίλαθλος κόσμος θα παρακολουθήσει 304 διαφορετικά παιχνίδια από τα 380 συνολικά που διεξάγονται σε μια αγωνιστική σεζόν(ποσοστό 80%). Η αλλαγή είναι ριζική και αποδεικνύεται ξανά ότι εάν μια ομάδα δεν είναι άρτια δομημένη και καλοδουλεμένη, είναι πολύ πιθανό να βρεθεί στην κατηγορία της Τσάμπιονσιπ.

Η Λίβερπουλ πρόλαβε να κρύψει την «ασχήμια» της

(2009: 47 βαθμούς – 2η θέση / 2019: 57 βαθμούς – 1η θέση)

Τα τέλη των δεκαετιών του 21ου αιώνα βρίσκουν τη Λίβερπουλ πιο κοντά από ποτέ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η συγκεκριμένη είδηση δεν αποτελεί προϊόν τύχης, αλλά στρατηγικής, διότι οι «Κόκκινοι» προχώρησαν σε αδιάκοπες προσπάθειες για το κτίσιμο «κορμού» στην ομάδα. 

Το καλοκαίρι του 2008 ο Ράφαελ Μπενίτεθ δεν «ανοίχτηκε» οικονομικά και απέκτησε τον Ρόμπιν Κιν από τη Τότεναμ που σημείωσε εκείνη την περίοδο 5 γκολ στο πρωτάθλημα σε 19 συμμετοχές και τον φθηνό, Άντρεα Ντοσένα από την Ουντινέζε. Τη  μεταγραφική περίοδο του 2018 αυξήθηκε μεν το μπάτζετ (πάνω από 130 εκ. αγγλικές λίρες), αλλά οι ισορροπίες στο ρόστερ παρέμειναν ακέραιες. Η διοίκηση των «Κόκκινων» προχώρησε στην πιο ακριβή μεταγραφή τερματοφύλακα στην ιστορία, του Άλισον Μπέκερ, απέκτησαν σε τιμή ευκαιρίας τον Σερντάν Σακίρι και εκπλήρωσαν την επιθυμία του Γιούργκεν Κλοπ να φέρει στο Άνφιλντ τον Ναμπί Κεϊτά.

Εάν, λοιπόν, η Λίβερπουλ είχε πρόσωπο και έβγαζε μια «σέλφι» το 2009 και το 2019, θα παρουσίαζε ένα πλατύ χαμόγελο (κι ας χάθηκε ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ πέρυσι στο Κίεβο). Οποιαδήποτε άλλη χρονιά ανάμεσα σε αυτό το διάστημα, θα αποτυπωνόταν στον φακό λύπη και φόβος για το «αύριο». Διότι ανησύχησαν στο Μέρσεϊσαϊντ από το διαφαινόμενο, τότε, «κραχ» του 2010 και μετέπειτα, την ώρα που η ομάδα τερμάτιζε από έκτη μέχρι και όγδοη.

Μάντσεστερ ναι, Γιουνάιτεντ όχι!

(2009: 47 βαθμούς – 1η θέση με αγώνα λιγότερο / 2019: 41 βαθμούς – 6η θέση)

Ίσως, τη μεγαλύτερη πτωτική πορεία κατέγραψε αυτή τη δεκαετία η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. «Γέρασε»… σαν τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, που αποσύρθηκε το 2013 από την προπονητική σε ηλικία 71 ετών. 

Το 2009 βρίσκει τους «Κόκκινους Διαβόλους» στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με 47 βαθμούς και ανάμεσα στα φαβορί για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ (ηττήθηκε στον τελικό με 2-0 από την Μπαρτσελόνα). Δέκα χρόνια αργότερα, ο σύλλογος δύσκολα θα πείσει κάποιον ότι μπορεί να γνωρίσει την ευρωπαϊκή καταξίωση στο ανώτερο επίπεδο. Όντας στο -16 από την πρωτοπόρο Λίβερπουλ και με τον Σόλσκιερ στην τεχνική ηγεσία, αναζητείται ακόμα η χρυσή συνταγή για την ολική επαναφορά.

Μέσα σε μια δεκαετία το ονειρικό ρόστερ των «μπέμπηδων», ειδικότερα μετά την απόσυρση του Φέργκιουσον, το διαδέχθηκε μια «φουρνιά » από ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που δεν μπόρεσαν να συγκροτήσουν ομάδα με υψηλές βλέψεις. Από την άλλη, Σκόουλς δεν κυκλοφορεί κάθε μέρα, όπως και Γκιγκς, ή Ρούνεϊ. Το «κερασάκι» προστέθηκε από τον Μουρίνιο που έβαλε «φωτιά» στα αποδυτήρια του Ολντ Τράφορντ.

Μάντσεστερ Σίτι: Από «Mini Cooper»… έγινε «Bentley»

(2009: 25 βαθμούς – 11η θέση / 2019: 53 βαθμούς – 2η θέση)

Η χρυσή δεκαετία της Μάντσεστερ Σίτι. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Οι πολίτες παρουσιάζουν άνοδο άνω του 150% στη συγκομιδή βαθμών στον πίνακα της Πρέμιερ Λιγκ τις σεζόν 2008-2009 και 2018-2019. Έφθασαν μέχρι και στο σημείο να θεωρούνται πρώτο φαβορί για την πρώτη θέση του πρωταθλήματος τις μέρες του Αυγούστου.

Ο Σεϊκ Μανσούρ πήρε τα «κλειδιά» της ομάδας το 2008 και μέσα σε μια δεκαετία η Σίτι εξελίχθηκε σε πρώτη δύναμη στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Η αρχή έγινε με μια μεταγραφή που έκανε αίσθηση στο «Νησί», τον Ρομπίνιο, ο οποίος αποχώρησε κακήν κακώς από τη Ρεάλ Μαδρίτης για να ανοίξει ο δρόμος και να αποκτηθεί από τη «βασίλισσα» ο Κριστιάνο Ρονάλντο.Στη συνέχεια ακολούθησαν αφίξεις παικτών μεγάλου βεληνεκούς στην ομάδα του Έτιχαντ, όπως οι Τέβες, Αγκουέρο, Σίλβα, Λάμπαρντ και Ντε Μπρινέ.

Σύμφωνα με έρευνα της KPMG η Μάντσεστερ Σίτι κάνει «θραύση» το 2019 στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, αφού η αξία του ρόστερ που διαθέτει, ανέρχεται στο 1 δις. ευρώ !

Η Άρσεναλ… σαν δύο κόλλες χαρτί Α4

(2009: 41 βαθμούς – 5η θέση / 2019: 41 βαθμούς – 5ηθέση)

Είναι απίστευτο κι όμως, αληθινό. Οι «κανονιέρηδες» έχουν την ίδια συγκομιδή βαθμών τις δυο αγωνιστικές περιόδους που εξετάζονται στο «challenge». Με την ολοκλήρωση της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της σεζόν 2008-2009 η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ βρισκόταν στην πέμπτη θέση με 41 βαθμούς και ρεκόρ 12-5-5 (Ν-Ι-Η). Πού βρίσκεται δέκα χρόνια μετά η αρμάδα του Ουνάι Έμερι; Στην πέμπτη θέση με συγκομιδή 41 βαθμών… έχοντας 12 νίκες, 5 ισοπαλίες και 5 ήττες! 

Τι κι αν αποχαιρέτησε ο Βενγκέρ τους φίλους των κανονιέρηδων μετά από 22 ολόκληρα χρόνια, ο Ράμσεϊ παραμένει «επτασφράγιστος» στη θέση του στην ομάδα. Το 2009 ο Ουαλός μεσοεπιθετικός βίωσε το μεταβατικό στάδιο που πέρασαν οι Λονδρέζοι, της διαμόρφωσης μιας νέας ισχυρής ομάδας μετά την αποσύνθεση εκείνης που έφθασε το 2005 στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Μπαρτσελόνα. Φέτος, αγωνίζεται σε μια ομάδα «κράμα» Βενγκέρ – Έμερι που δεν καρποφορεί, όπως θα περίμεναν οι φίλαθλοι λόγω της έλευσης ενός νέου προπονητή.

Κι αν κάποιοι θεωρούσαν «καρμικό» τον αριθμό «4» για την Άρσεναλ, ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος να μετατραπεί σε «5». Οι απαιτήσεις στη σύγχρονη Πρέμιερ Λιγκ μεγάλωσαν και η Άρσεναλ έμεινε αγωνιστικά στάσιμη. Όπως δήλωσε πριν από μερικές μέρες ο Ουνάι Έμερι, «η πρόκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη υπόθεση για εμάς».

Από τη γκαρσονιέρα… στο ρετιρέ η Τότεναμ

(2009: 21 βαθμούς – 16η θέση / 2019: 48 βαθμούς / 3ηθέση)

Με το μαγικό ραβδί του ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο μεταμόρφωσε σε ανύποπτο χρόνο την Τότεναμ σε… ομάδα «χρυσορυχείο». Δεν αποτελεί ψέμα το γεγονός ότι η Ρεάλ Μαδρίτης τροφοδοτήθηκε από την ομάδα του Λονδίνου με δύο παίκτες που έκαναν τη διαφορά, για να φθάσει στο ιστορικό ευρωπαϊκό «three peat». Τον Μπέιλ και τον Μόντριτς που είναι και ο τελευταίος νικητής της «Χρυσής Μπάλας». Επιπλέον, έπαιξε σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό της νέας Εθνικής Αγγλίας που έφθασε μέχρι τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας (Ρόουζ, Τρίπιερ, Γουόκερ, Άλι, Ντάιερ, Κέιν).

Ταυτόχρονα, οι διοικούντες της λονδρέζικης ομάδας έτρεξαν τις διαδικασίες για το χτίσιμο του νέου τους γηπέδου αξίας 970 εκ. ευρώ δημιουργώντας παράλληλα ένα σύνολο που παίζει αξιοζήλευτο ποδόσφαιρο, πάντοτε υπό την υπογραφή του 46χρονου Αργεντινού προπονητή.

Μπορεί η Τότεναμ να μην κατέκτησε κάποιον τίτλο (ακόμη) όλο αυτό το διάστημα, αλλά τράβηξε πάνω της τα βλέμματα ολόκληρου του ποδοσφαιρικού πλανήτη.

Απέραντο… Μπλε: It’s Chelsea’s decade!

(2009: 45 βαθμούς - 3η θέση / 2019: 47 βαθμούς – 4ηθέση)

Τηρουμένων των αναλογιών η τρέχουσα δεκαετία ανήκει στη Τσέλσι. Κατέκτησε τα τρία από τα έξι πρωταθλήματα της ιστορίας της, ένα Τσάμπιονς Λιγκ το 2012 και ένα Γιουρόπα Λιγκ το 2013.

Εάν η Τσέλσι είχε τελειώσει προηγουμένως με επιτυχία… το Λύκειο και τις εγχώριες σπουδές της, τη δεκαετία που πέρασε, πήρε και το μεταπτυχιακό της στο εξωτερικό!  

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς άλλαξε το «ρου» της ιστορίας των «Μπλε», οι οποίοι δείχνουν χαρακτηριστική συνέπεια κάθε χρόνο στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας. Μια παράδοση που φαίνεται ότι μεταλαμπάδευτηκε από το Βόρειο Λονδίνο και την Άρσεναλ στο Δυτικό!

Νότης Καμπέρης