Ο Μπιέλσα είναι... ποδοσφαιράνθρωπος από τους λίγους (vid)

Ήθελε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, προγραμμάτισε έκτακτη συνέντευξη Τύπου και εκεί, έδειξε σε όλους ότι όχι μόνο δεν είναι... κατάσκοπος που θέλει το κακό του ποδοσφαίρου, αλλά είναι ίσως από τους ελάχιστους στο χώρο που δουλεύει τόσο πολύ με σεβασμό και πάθος για το άθλημα...  



Ο Μπιέλσα είναι... ποδοσφαιράνθρωπος από τους λίγους (vid)

Ο κόουτς της Λιντς, μέσα σε 70 λεπτά, έκανε δημοσιογράφους και οπαδούς ν' αρχίσουν να σκέφτονται πολύ διαφορετικά για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ποδόσφαιρο και όσα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες και τις τραβηγμένες κουρτίνες στα γραφεία των προπονητών και των επιτελείων τους στις εγκαταστάσεις των κλαμπ.

Η υπόθεση SpyGate εξ αρχής είχε προξενήσει τεράστια εντύπωση, ο Φρανκ Λάμπαρντ ήταν τρομερά εκνευρισμένος έπειτα από την παραδοχή πως ο άνθρωπος που εθεάθη με τα κυάλια στην προπόνηση της Ντέρμπι την περασμένη Πέμπτη, παραμονή του αγώνα με τα «παγώνια» στο «Έλαντ Ρόουντ» ήταν σταλμένος από τον Μπιέλσα, ωστόσο, ο Αργεντινός τεχνικός θέλησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Ένα PowerPoint με απίστευτες λεπτομέρειες για κάθε αντίπαλο της Λιντς, με στοιχεία που δεν θα μπορούσε να φτάσει το μυαλό των περισσότερων προπονητών στην Ευρώπη, με 4 ώρες ανάλυση κάθε παιχνιδιού κάθε ομάδας που πρόκειται ν' αντιμετωπίσει στο γήπεδο το σύνολο του Μπιέλσα, κάνουν την... κατασκοπεία και την παρακολούθηση μιας προπόνησης, σχεδόν κάτι άχρηστο.

Fail to prepare, prepare to fail λέει ένα ρητό και αυτό αντικατοπτρίζεται στον απόλυτο βαθμό στη νοοτροπία του κόουτς των «παγωνιών» που κάνει προετοιμασία σε βαθμό που φτάνει και ξεπερνάει την υπερβολή, όμως τον βοηθάει να πετύχει τους στόχους του και να έχει αυτή τη στιγμή τη Λιντς στις θέσεις της ανόδου στην Πρέμιερ Λιγκ.

Ναι, έχει παρακολουθήσει προπόνηση από καθεμιά από τις αντιπάλους των «παγωνιών» στο φετινό πρωτάθλημα της Τσάμπιονσιπ. Ναι, κάνει κάτι που δεν αποτελεί παράβαση κανόνων, όμως είναι ασυνήθιστο και ίσως ενοχλεί ορισμένους, όπως συνέβη με τον Φρανκ Λάμπαρντ στη Ντέρμπι Κάουντι. Παρ' όλα αυτά, τι θα ήταν μια απλή... κατασκοπεία δίχως την τρομερή δουλειά που έχει κάνει ο Μπιέλσα και το επιτελείο του ώστε να συλλέξουν τα απαραίτητα στοιχεία για τον κάθε αντίπαλό τους; Όταν αναφέρει ότι χρειάζεται 4 ώρες για την παρακολούθηση και ανάλυση του κάθε προηγούμενου αγώνα της ομάδας που πρόκειται να κοντράρει η Λιντς, τότε φαντάζεται κανείς πόσες ώρες έχουν περάσει ο Αργεντινός και οι συνεργάτες του για να τοποθετήσουν τον σύλλογο στην κορυφή της βαθμολογίας και στο +4 από τους διώκτες του.

«Αισθάνομαι ηλίθιος που έπρεπε να σας τα δείξω και να σας τα εξηγήσω όλα αυτά...» είπε και αποχώρησε από την αίθουσα, έπειτα από 70 λεπτά που ήταν... εμπειρία ζωής για όσους τα παρακολούθησαν.

 

 

Κώστας Ζάλιαρης