Αυτογκόλ: Όταν οι ομάδες «προδίδονται» από το ίδιο τους το... αίμα!

Η Φούλαμ είδε δυο δικούς της παίκτες να σκοράρουν εις βάρος της στο σαββατιάτικο παιχνίδι με την Μπέρνλι που κόστισαν την ήττα. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που μια ομάδα πληγώνεται δυο ή και τρεις φορές στο ίδιο παιχνίδι από τους δικούς της πιστούς «υπηρέτες» και το England365 σας παρουσιάζει τις περιπτώσεις αυτές.



Αυτογκόλ: Όταν οι ομάδες «προδίδονται» από το ίδιο τους το... αίμα!

Το να δέχεσαι ένα ή και περισσότερα γκολ από την αντίπαλη ομάδα είναι συνηθισμένο. Το να δέχεσαι ένα αυτογκόλ μία στο τόσο είναι αποδεκτό. Το να δέχεσαι όμως δυο ή και τρία γκολ από τους δικούς σου παίκτες σίγουρα δεν συνάδει με την κανονικότητα του αθλήματος και φτάνει στα όρια της «εσχάτης προδοσίας».

Εκτός από την Φούλαμ στο παιχνίδι του Σαββάτου με την Μπέρνλι άλλες πέντε ομάδες έχουν αντιμετωπίσει παρόμοια«κρούσματα» στην ιστορία της ΠρέμιερΛιγκ. Πρώτη φορά αυτό συνέβη εφτά χρόνια μετά το ξεκίνημά της, την σεζόν 1999-00. Τότε ένας από τους γνώστες του συγκεκριμένου «αντικειμένου» ο Τζέιμι Κάραγκερ είχε σκοράρει στα δίχτυα της Λίβερπουλ βοηθώντας την αιώνια  

εχθρό της. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να αποδράσει από το Άνφιλντ με 2-3. Μιλάμε βέβαια για τον παίκτη που σε 734 συμμετοχές με την Λίβερπουλ, στην οποία πέρασε όλη του την καριέρα,σημείωσε 4 γκολ και 7 αυτογκόλ. Επομένως, μόνο από τα σύννεφα δεν «έπεσαν» οι «Ρεντς» όταν τον είδαν να παραβιάζει δυο φορές τα δίχτυα της ομάδας του στο ίδιο ματς αλλά όσο και να είναι λόγω αντιπάλου πείραξε! 

Στα βήματα του Τζέιμι Κάραγκερ τρία χρόνια αργότερα, ο Μάικλ Πρόκτορ της Σάντερλαντ σημείωσε δύο αυτογκόλ στο ματς με την Τσάρλτον και σε συνδυασμό με ένα ακόμη αυτογκόλ που πέτυχε ο Στίβεν Ράιτ, οι «μαυρόγατες» γνώρισαν την ήττα με 3-1 μέσα στην έδρα τους, με τους φιλάθλους τους να μένουν με την απορία τι θα είχε συμβεί αν οι παίκτες της ομάδας τους σημάδευαν την σωστή εστία με την ίδια επιτυχία και συνέπεια.

Χρειάστηκαν να περάσουν δέκα ολόκληρα χρόνια και να φτάσουμε στην σεζόν 2012-13 για να δούμε τον Τζόναθαν Γουόλτερςνα δίνει προβάδισμα δυο γκολ στην Τσέλσι στην έδρα της ομάδας του Στόουκ, με τους «Πότερς» να δέχονται εν τέλει τέσσερα γκολ. Στο επόμενο πρωτάθλημα ήταν η σειρά της Έβερτον να πιει το «πικρό» ποτήρι δεχόμενη δυο αυτογκόλ από τους Αλκαράθ και Κόουλμαν και χάνοντας 2-0 στο Σαουθάμπτον.

Τρεις σεζόν αργότερα ήρθε και το τελευταίο «θύμα» αυτής της «μάστιγας»,μέχρι την φετινή χρονιά και την Φούλαμ, όταν η Σουόνσι έχασε με 4-0 στο «Λίμπερτι Στέιντιουμ» από την Άρσεναλ με τους Κόρκ και Νόουτον να σημειώνουν από ένα αυτογκόλ διευκολύνοντας το έργο των «κανονιέρηδων».

Με τα δυο αυτογκόλ που δέχτηκε η Φούλαμ στην αναμέτρηση με την Μπέρνλι το Σάββατο έφτασε στην τέταρτη θέση της σχετικής λίστας(1) έχοντας «πληγωθεί» 39 φορές από δικούς της παίκτες από το ξεκίνημα της ιστορίας της Πρέμιερ Λιγκ.

Στους παίκτες, πρώτος στην αντίστοιχα κατηγορία, είναι ο Ρίτσαρντ Νταν (έχει αγωνιστεί σε Έβερτον, Άστον Βίλα, ΚΠΡ και Μάντσεστερ Σίτι) με δέκα, ενώ από τους εν ενεργεία ψηλότερα είναι ο Μάρτιν Σκρτέλ, που αγωνίζεται πια στην Φενέρμπαχτσε με εφτά, ο οποίος μοιράζεται την δεύτερη θέση στην σχετική λίστα με τον πάλαι ποτέ συμπαίκτη του στη  Λίβερπουλ Τζέιμι Κάραγκερ.

Πίνακας με τις ομάδες που έχουν πετύχει τα περισσότερα αυτογκόλ από το 1992-93 που ξεκίνησε η Πρέμιερ Λιγκ:

1.

Έβερτον

49

2.

Άστον Βίλα

45

3.

Άρσεναλ

40

4.

Φούλαμ

39

5.

Λίβερπουλ

39

6.

Σάντερλαντ

39

7.

Μάντσεστερ Σίτι

37

8.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

37

9.

Σαουθάμπτον

36

10.

Γουέστ Χαμ

35


Σωτήρης Μυκονίου