Η «διπρόσωπη» Άρσεναλ του Ουνάι Έμερι

Μπορεί η Άρσεναλ το καλοκαίρι να χώρισε τους δρόμους της μετά από 22 συναπτά έτη με τον προπονητή της Αρσέν Βενγκέρ, συνεχίζοντας την πορεία της και το νέο έτος υπό τις οδηγίες του Ουνάι Έμερι και μπορεί οι διαφορές ακόμα να μην είναι αισθητές τουλάχιστον στους βαθμούς αλλά φαίνονται αγωνιστικά. Ποια είναι όμως πραγματικά η μέχρι τώρα εικόνα της ομάδας στα χέρια του Ισπανού τεχνικού;



Η «διπρόσωπη» Άρσεναλ του Ουνάι Έμερι

Ο Ουνάι Έμερι έχει αναμφίβολα κατακτήσει τις καρδιές πολλών υποστηρικτών των «κανονιέρηδων», κυρίως λόγω του χαρακτήρα του αλλά και του επιθετικού ποδοσφαίρου που παρουσιάζει. Το στοίχημα για τον 47χρονο ευφυή λάτρη της τακτικής πειθαρχίας προπονητή, υπήρξε από την αρχή ξεκάθαρο. Κλήθηκε να μπει στα αποδυτήρια του Emirates για να «καθαρίσει» την ομάδα από τις κακές συνήθειες του παρελθόντος. Να αποτινάξει από πάνω της κάθε στοιχείο έλλειψης κινήτρου και συγκέντρωσης, άγχους και παθητικότητας και να μεταμορφώσει τον σύλλογο του Βόρειου Λονδίνου σε πιο σκληρό και αδίστακτο.

Στην πραγματικότητα, ύστερα από το ασταθές ξεκίνημα στην αρχής της σεζόν (σημειώνοντας δυο ήττες στα δυο πρώτα παιχνίδια), η Άρσεναλ κατάφερε να βρει τα πατήματα της στη συνέχεια του Πρωταθλήματος, κερδίζοντας επτά σερί παιχνίδια. Έφτασε μάλιστα αήττητη μέχρι και την 14η αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ.Σε αυτό το χρονικό σημείο βέβαια, το λονδρέζικο κλαμπ βρίσκεται στην πέμπτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, απέχοντας 13 βαθμούς από την πρωτοπόρο Λίβερπουλ.

Η νίκη της με 4-1 επί της Φούλαμ μπορεί να την επέστρεψε στα θετικά αποτελέσματα, επανέφερε ωστόσο στο προσκήνιο το ζήτημα της αδύναμης άμυνας των «gunners». Αυτό ήταν άλλωστε και το στοιχείο που την άφησε εκτεθειμένη για ακόμη μια φορά και στην συντριπτική ήττα της με 5-1 το Σάββατο στο Άνφιλντ. Ένα γεγονός που φαίνεται να χαρακτηρίζει κατά κόρον την εποχή Έμερι, με την ομάδα του να έχει δεχτεί 30 γκολ στις 20 πρώτες αναμετρήσεις, στατιστικό που την κατατάσσει στην χειρότερη εικόνα της στη διάρκεια των σεζόν 2009-2018.

Όσον αφορά τον ρυθμό του σκοραρίσματος φέτος η Άρσεναλ σημείωσε 2,1 γκολ ανά παιχνίδι, πολύ πιο πάνω δηλαδή από το 1,85 ανά αγώνα της προηγούμενης σεζόν. Αυτό το στοιχείο γίνεται ωστόσο ακόμη πιο εντυπωσιακό αν υπολογίσει κανείς πως οι «κανονιέρηδες» θα έπρεπε να σκοράρουν μόλις 1,45 τέρματα, με βάση το δεδομένο πως δημιουργούν πολύ λιγότερες πιθανότητες από το κανονικό για να βρουν δίχτυα. Σε αντιπαράθεση μάλιστα με την εποχή Βενγκέρ στον πάγκο του συλλόγου, οι Λονδρέζοι κατέγραψαν 0,1 γκολ ανά παιχνίδι, ποσοστό δηλαδή πολύ λιγότερο από το φυσιολογικά αναμενόμενο. Έτσι λοιπόν οδηγούμαστε εύκολα στο συνολικό συμπέρασμα πως η Άρσεναλ του Έμερι είναι φανερά βελτιωμένη στο τελείωμα των φάσεων, βρίσκοντας εύκολα τα δίχτυα της αντίπαλης εστίας, απεναντίας βέβαια υστερούν κατά πολύ στην δημιουργία ευκαιριών, ενώ δέχονται και αρκετά τέρματα εξαιτίας της προβληματικής αμυντικής τους λειτουργίας.

Πέρα από κάθε στατιστική ανάλυση μόνο ο χρόνος είναι ικανός να καταδείξει το εάν ο Ουνάι Έμερι είναι καλύτερο αφεντικό από τον επιφανή Γάλλο προκάτοχο του, το μόνο σίγουρο είναι πως άμεσα θα πρέπει να γίνουν αλλαγές και βελτιώσεις σε ολόκληρο το αγωνιστικό κομμάτι.

Κωνσταντίνα Θεοδώρου