Όσα σκέφτηκαν στη Γιουνάιτεντ για την πρόσληψη Σόλσκιερ...

Το england365.gr μπαίνει στο μυαλό των ανθρώπων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και προσπαθεί να εξηγήσει τους λόγους της πρόσληψης του Νορβηγού προπονητή μέχρι και το φινάλε της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.  



Όσα σκέφτηκαν στη Γιουνάιτεντ για την πρόσληψη Σόλσκιερ...

Η καθυστέρηση των εξελίξεων, η ενασχόληση με τους Ποτσετίνο, Ζιντάν και οποιονδήποτε άλλο για τον οποίο κυκλοφόρησε φήμη και η συνέχιση της πορείας της ομάδας μέχρι νεοτέρας με άνθρωπο που δεν θα ήξερε αν κάθε επόμενο πρωί θα συνέχιζε ή όχι στον πάγκο, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για το κλαμπ, μόνο κακό θα έκανε τώρα στη Γιουνάιτεντ.

Οι άνθρωποι της ομάδας φαίνεται ότι σκέφτηκαν άμεσα και έδρασαν ταχύτατα για την κάλυψη του κενού του Ζοσέ Μουρίνιο, έχοντας αποφασίσει για την απομάκρυνσή του, όταν πλέον δεν υπήρχε γυρισμός μετά και την ήττα με κάτω τα χέρια από τη Λίβερπουλ, στο ντέρμπι της περασμένης Κυριακής.

Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, από τη στιγμή που για τους επόμενους μήνες δεν έχει αγωνιστικές υποχρεώσεις, όντας ενεργός κόουτς της Μόλντε, αποτέλεσε εφικτή λύση. Η επιθυμία του άλλοτε ποδοσφαιριστή της ομάδας, εκ των τεράστιων πρωταγωνιστών της επικής ανατροπής του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ το 1999 στη Βαρκελώνη και πρωταθλητής Αγγλίας με τον σύλλογο 6 φορές, επωμίστηκε το βάρος και θα βρεθεί στην άκρη του πάγκου στο «Ολντ Τράφορντ».

Είναι από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας των «κόκκινων διαβόλων». Δεν χωράει η παραμικρή αμφιβολία. Ούτως ή άλλως σαν φυσιογνωμία είναι από τα ευγενικά και ντροπαλά παιδιά, το επιβεβαιώνουν άπαντες, ακόμα και οι άνθρωποι της Κάρντιφ από την οποία πέρασε το 2014 για περίπου εννέα μήνες, εκεί που η παρουσία του ήταν αποτυχημένη και σημειώθηκε ο υποβιβασμός της ουαλικής ομάδας στην Τσάμπιονσιπ.

Λόγω της σχέσης του με τους οπαδούς, θ' απολαύσει σίγουρα χρόνο για να βρει σταθερά πατήματα, να τα βρει με τους ποδοσφαιριστές, να τους εξηγήσει ότι δεν έχει προσληφθεί για να γραφτεί μια μικρή ωραία ιστοριούλα για εκείνον ως παλαίμαχος που απολαμβάνει εκτίμηση, αλλά για να βοηθήσει τον σύλλογο να κάνει βήματα μπροστά κι έπειτα να πετύχει... ό.τι μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το καλοκαίρι.

Η επιλογή που έκανε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει μεγάλη δόση ρομαντισμού, αλλά και λογική η οποία προέκυψε από το ... εγχείρημα του 2014, όταν με μπροστάρη τον Ράιαν Γκιγκς και βοηθούς τους Φιλ Νέβιλ, Νίκι Μπατ και Πολ Σκόουλς, η ομάδα ορθοπόδησε σε μια τελείως καταστροφική αγωνιστική περίοδο υπό τις οδηγίες του Ντέιβιντ Μόγιες.

«Είμαι μια ευκαιρία που έπρεπε οπωσδήποτε ν' αρπάξω» δήλωσε ο Σόλσκιερ για την τεράστια εξέλιξη στην καριέρα του, ενώ, σε κουβέντα που είχε με επικεφαλής συνδέσμου οπαδών της Γιουνάιτεντ να θυμάται πως «πίσω στο 2011 σε μια συνομιλία μας, όταν τον ρωτήσαμε αν θα επέστρεφε ποτέ στην ομάδα ως προπονητής, είχε πει “δεν θα έλεγα ποτέ όχι στην ομάδα, όποτε κι αν μου πρόσφεραν τη δουλειά. Δεν θα μπορούσα ποτέ να πω όχι».

Σε θητεία κάτι περισσότερο από 8 μήνες στην Κάρντιφ, με περίπου πέντε μήνες παρουσίας στην Πρέμιερ Λιγκ μέχρι να υποβιβαστούν οι «bluebirds», ο Νορβηγός νυν κόουτς του συλλόγου του Μάντσεστερ απέτυχε, αλλά πήρε σημαντικά μαθήματα. Όχι μόνο για τις σκέψεις του επί του αγωνιστικού, αλλά και για εκείνες που θα έπρεπε να τον πεισμώσουν ως άνθρωπο και επαγγελματία ακούγοντας πως δεν είχε σχέδιο για το μέλλον.

Every loss is a lesson λέει το ρητό και αυτό το μάθημα καλείται ν' αποδείξει ο Σόλσκιερ ότι το έχει μάθει καλά. Οφείλει, άλλωστε, να δείξει πως δεν έχει μείνει απλά στα δύο πρωταθλήματα με τη Μόλντε το 2011 και το 2012 και πως δικαίως τον περιμένουν πίσω στη νορβηγική ομάδα γιατί κάτι αξίζει, όχι γιατί είχε... εκλάμψεις ποιοτικής καθοδήγησης από τον πάγκο.

Κώστας Ζάλιαρης