Λίβερπουλ - Μαν.Γιουνάιτεντ: Σε τέτοια ματς η κόντρα είναι αιώνια και η φόρμα παροδική!

Ήταν είναι και θα παραμείνει για πάρα πολλά χρόνια, το κορυφαίο παιχνίδι στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Όσους τίτλους και αν παρει η Σιτι και η Τσέλσι όσο βελτιωμένες και αν εμφανιστούν Άρσεναλ και Τοτεναμ οι δύο ομάδες που θα σημαδεύουν με την παρουσία τους διαχρονικά το τι σημαίνει ποδόσφαιρο στην Αγγλία θα είναι η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή το ανάποδο αν θέλετε. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος που όλες αυτές τις μέρες βρέθηκε στην έδρα των “κόκκινων” και πήγε και μέχρι το Ολντ Τράφορντ για να οσμιστεί, πως νιώθουν οι φίλοι των δύο αυτών ομάδων πριν την τεράστια κόντρα.   



Λίβερπουλ - Μαν.Γιουνάιτεντ: Σε τέτοια ματς η κόντρα είναι αιώνια και η φόρμα παροδική!

Ξεκινάω πάνω απ’ όλα με μία ευχή. Το παιχνίδι αυτής της Κυριακής να είναι καλύτερο από τα δύο προηγούμενα, τα οποία έληξαν χωρίς τέρματα και στα οποία καθοριστικό ρόλο έπαιξε η επιθυμία του Μουρίνιο η ομάδα του να μην αφήσει χώρους αδιαφορώντας για το αν θα επιτεθεί φτάνει να μην δεχόταν γκολ. Έτσι μας προέκυψαν δύο κολλητά 0-0 όταν τόσα είχαμε στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων στο Άνφιλντ από το 1972 μέχρι πρόπερσι!

Η Λίβερπουλ δεν έχει νικήσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τον Μάρτιο του 2014. Εκείνο το ματς ήταν μέσα στο Ολντ Τράφορντ και η ομάδα τότε του Μπρένταν Ρότζερς είχε νικήσει με 3-0 αφού έχασε και πέναλτι ο Τζεραρντ. Για να βρει κανείς την τελευταία επικράτηση  στο Άνφιλντ για τους “κόκκινους” πρέπει να πάει στο Σεπτέμβρη του 2013 όταν με κεφαλιά του Στάριτζ, η Λίβερπουλ είχε νικήσει με 1-0. Και μόνο αυτό επεξηγεί πόσο δύσκολος είναι ο ρόλος για την πρωτοπόρο ομάδα του πρωταθλήματος κάθε φορά που αντιμετωπίζει την αιώνια εχθρό της  με την οποία ποτέ δεν ξεμπλέκει εύκολα η Λίβερπουλ ακόμα και στις πολύ μεγάλες μέρες της. 

Αν το δούμε ψυχρά  βρισκόμαστε στη μεγαλύτερη βαθμολογική διάφορα άλλα και αγωνιστική ποιότητα ανάμεσα στις δύο ομάδες σε παιχνίδι που θα διεξαχθεί στο Άνφιλντ τουλάχιστον από το 1990 . Ωστόσο αυτό δεν αρκεί για να λυγίσεις τον αντίπαλο σε επίπεδο ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Γιουνάιτεντ και αυτό ερμηνεύει πλήρως το τι είναι ακριβώς ένα ντέρμπι μεταξύ τους.

Στο Άνφιλντ όλες τις προηγούμενες μέρες καταλάβαινες πως το ματς με τη Νάπολι  ήταν καθοριστικό αλλά δεν μέτραγε μία μπροστά στον σημαντικό στόχο παραμένει το να πάρει το πρωτάθλημα Λίβερπουλ μετά από ανομβρία 29 ετών! Όλες οι κουβέντες γύριζαν και πάλι στο ματς με τη Γιουνάιτεντ και με το ότι η  Λίβερπουλ δεν έχει περιθώριο να παραπατήσει τις επόμενες εβδομάδες μέχρι την αναμέτρηση με την Μάντσεστερ Σίτι στο Etihad. 

Στην άλλη πλευρά του East Lancashire  Road  οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα θέλανε πάρα πολύ να κάνουν μία ακόμη ζημιά στην ομάδα που παραμένει ο βασικός αντίπαλος τους παρά την γιγάντωση της Σίτι. Σε οποιαδήποτε κουβέντα καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι να φύγει αλώβητη από το Άνφιλντ η ομάδα του Μουρίνιο ο οποίος αν πάρει αποτέλεσμα ξανά απέναντι στην ομάδα του Κλοπ  θα καταφέρει να ανασάνει πάρα πολύ σε μία δύσκολη εποχή όπου οι προπονητές αλλάζουν αρκετά εύκολα θέσεις και απολύονται πια με ευκολία. 

Ο παλιός σταρ της Λίβερπουλ και τώρα αναλυτής στην τηλεόραση Τζέιμι Κάραγκερ μου έλεγε την Τρίτη το βράδυ πώς με εμφάνιση ανάλογη του αγώνα εναντίον της Νάπολι, η Λίβερπουλ θα μπορέσει να κερδίσει το ματς φτάνει να είναι πολύ προσεκτικοί στην άμυνα και να μην πέσει στην παγίδα που θα στήσει σίγουρα ο Μουρίνιο προσκαλώντας τους γηπεδούχους στην επίθεση.

Από την άλλη ένας σταρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που δουλεύει πλέον στο ραδιόφωνο της ομάδας αλλά υπήρξε πρωταθλητής Ευρώπης το 1968, ο Πατ Κρέραντ πιστεύει  πως η Γιουνάιτεντ εχει ικανότητα ακόμα και να κερδίσει μέσα στο Άνφιλντ και αυτό θα είναι καταπληκτικό για  την ψυχολογία της ομάδας και μαχαίρι για την Λίβερπουλ που  φέτος είναι αήττητη στο πρωτάθλημα. 

Ποιος από τους δύο παλιούς μεγάλους αμυντικούς θα δικαιωθεί θα το δούμε πολύ σύντομα ωστόσο είναι βέβαιο πως η Λίβερπουλ θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο και την καλή συγκυρία του να υποδέχεται την Γιουνάιτεντ ως πρωτοπόρος της βαθμολογίας μετά από χρόνια αλλά και να βάλει σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο επηρεασμού των αντιπάλων εάν το Άνφιλντ παρότι το ματς είναι νωρίς, έχει  την ατμόσφαιρα της Τρίτης  το βράδυ! 

Το ματς μεταδίδεται από τα κανάλια της Cosmote Sport σε HD Κυριακή στις 18.00.