Moυρίνιο-Ρανιέρι: Από τα… «μαχαίρια», φίλοι με αμοιβαίο σεβασμό

Zoσέ Μουρίνιο και Κλαούντιο Ρανιέρι ετοιμάζονται να τα… πουν σήμερα, μετά από 1,5 χρόνο περίπου, εντός γηπέδου, στην αναμέτρηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Φούλαμ (8/12, 17:00). Ως δυο καλοί φίλοι, θα έχουν πολλά να θυμηθούν, όντας και οι δυο – για διαφορετικούς λόγους – από τους πλέον ξεχωριστούς προπονητές στο Νησί. Η μεταξύ τους σχέση πάντως δεν ήταν το ίδιο… ρόδινη και στις αρχές της…



Moυρίνιο-Ρανιέρι: Από τα… «μαχαίρια», φίλοι με αμοιβαίο σεβασμό

Στα όσα χρόνια βρίσκεται στην Αγγλία και την Πρέμιερ Λιγκ, ο Ζοσέ Μουρίνιο έχει προλάβει να χτίσει μερικές… αξιοθαύμαστες κόντρες, που κάθε άλλο παρά αδιάφορα άφηναν τα αγγλικά ΜΜΕ. Αρσέν Βενγκέρ, Ράφα Μπενίτεθ, Αντόνιο Κόντε έχουν αποτελέσει μεγάλοι «στόχοι», ενώ και ο Κλαούντιο Ρανιέρι, είτε ηθελημένα είτε όχι, δεν κατάφερε να… αποφύγει την κατά μέτωπο επίθεση.

Oι δυο τους άλλωστε αποτέλεσαν τους δυο πρώτους προπονητές επί εποχής Αμπράμοβιτς στην Τσέλσι. Ο μεν Ρανιέρι, ευρισκόμενος εκεί από το 2000 και για τέσσερα χρόνια, χωρίς όμως να πανηγυρίσει τον πολυπόθητο τίτλο. Ο δε Μουρίνιο, κατακτώντας τον με τη... μια, στην παρθενική του χρονιά στο Νησί, χαρίζοντας το πρώτο πρωτάθλημα στους «μπλε» μετά από 50 χρόνια! Αναπόφευκτα, η μεταξύ τους σύγκριση δεν μπορούσε να μην ξεκινήσει…

«Δεν είμαι σαν τον Μουρίνιο. Δεν χρειάζεται να κερδίσω παιχνίδια για να είμαι σίγουρος για τον εαυτό μου», είχε σχολιάσει για τον Πορτογάλο συναδερφό του το 2008 ο Ρανιέρι, με την… απάντηση του «Special One» να μην αργεί: «Υποθέτω πως είναι σωστός με αυτά που λέει. Εγώ είμαι πολύ απαιτητικός με τον εαυτό μου και χρειάζεται να κερδίσω πράγματα, γι’ αυτό και έχω κερδίσει τόσα πολλά τρόπαια στην καριέρα μου».

Και όταν… ξεκινάει ο Ζοσέ, μπορεί να γίνει «χείμαρρος» κόντρα στον εκάστοτε αντίπαλο του, κάνοντας λόγο τόσο για την ηλικία του Ιταλού τεχνικού όσο και για την συγκομιδή τίτλων του ως κόουτς, ακόμα και για τα… αγγλικά του: «Ο Ρανιέρι απ’ την άλλη έχει τη νοοτροπία κάποιου που δεν του είναι απαραίτητο να κερδίζει. Είναι σχεδόν 70 χρονών, έχει κερδίσει ένα Σούπερ Καπ και κάποιο άλλο μικρό τρόπαιο και είναι πολύ μεγάλος ώστε να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του.

Μελετούσα ιταλικά πέντε ώρες την ημέρα για πολλές ώρες, με στόχο να μπορώ να συνεννοούμαι με παίκτες, media και φιλάθλους. Ο Ρανιέρι ήταν στην Αγγλία πέντε χρόνια και ακόμα δυσκολεύεται να πει ’καλημέρα’ και ‘καλησπέρα’».

Η κόντρα… πήγε σε άλλο επίπεδο από το 2008 και μετά, όταν ο Μουρίνιο ανέλαβε τα ηνία της Ίντερ, ενώ ο Κλαούντιο Ρανιέρι ήταν τεχνικός της Ρόμα. Υπό τις οδηγίες του «Special One», οι «νερατζούρι» έφτασαν σε δυο σερί κατακτήσεις τίτλων, και στο δρόμο για το τρεμπλ του 2010, Ίντερ και Ρόμα θα τίθεντο τον Μάιο του 2010 αντιμέτωπες για τον τελικό του Κόπα Ιτάλια.

Νικητής αναδείχθηκε ο Πορτογάλος και η ομάδα του (1-0), που δεν δίστασε να σχολιάσει άκρως επικριτικά για την απόφαση του Ρανιέρι να δει με τους παίκτες του, πριν τον τελικό, την ταινία «Gladiator» ώστε να τους… πορώσει και να τους βάλει σε πολεμικό κλίμα πριν το κρίσιμο αυτό ματς: «Παρακολούθησα έξι ματς της Ρόμα για να βρω τις αδυναμίες τους, ξοδεύοντας ώρες στον υπολογιστή για να βλέπω προγράμματα για τη δουλειά μου. Φυσικά, είναι πιο έυκολο απλά να δεις μια ταινία, αλλά ο Ρανιέρι έχει ξεχάσει πως οι παίκτες του είναι πρωταθλητές, όχι παιδιά…»

Η «απάντηση» του Ιταλού ωστόσο, ήρθε με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο, την άνοιξη του 2016. Μετά το αποτυχημένο πέρασμα του από την εθνική Ελλάδος, η πρόκληση της Λέστερ, αρχικά η σωτηρία της και εν ακολούθως η κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ, συνιστά αν μη τι άλλο μια τρομερή ιστορία, το απόλυτο ποδοσφαιρικό παραμύθι, ένα θαύμα που οφείλεται και στον Ρανιέρι, στο πώς διαχειρίστηκε άψογα την πίεση αλλά και το πώς ανέβασε ψυχολογικά τους παίκτες του.

Γεγονός που έκανε τον νυν τεχνικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να παραδεχθεί δημοσίως την αξία του κατορθώματος του Ρανιέρι, καθώς και να δείξει έμπρακτα την υποστήριξη του, όταν εκείνος πλήρωσε το μάρμαρο για την κακή πορεία των «αλεπούδων» τον Φλεβάρη του 2017: «Ότι πέτυχε ήταν μεγαλύτεροι από όλους τους τίτλους που πήρα με την Τσέλσι και σε πενήντα χρόνια από τώρα, οι φίλοι της Λέστερ θα το γνωρίζουν ακόμα. Από τη δική μου εμπειρία, υπάρχουν δυο πράγματα που ο Κλαούντιο πρέπει να ξέρει. Το πρώτο είναι ότι κανένας δεν διαγράφει την ιστορία. Και ότι επίσης κανένας δεν ξεχνά.

Είναι ένας μικρός φόρος τιμής από εμένα προς τον άνθρωπο που έγραψε την πιο όμορφη ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ», σχολίασε για εκείνον ο Πορτογάλος τεχνικός, όταν στη συνέντευξη Τύπου ενός αγώνα της Γιουνάιτεντ εμφανίστηκε στη φόρμα του με τα αρχικά του Κλαούντιο Ρανιέρι.

Ο αμοιβαίος σεβασμός, η αναγνώριση και η εκάστοτε στήριξη, είναι σαφώς στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους μεγάλους άνδρες, τους σπουδαίους προπονητές, και παρά τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ τους τόσα χρόνια, τόσο ο Special One, ως άνθρωπος που αγαπά το ποδόσφαιρο, δε γινόταν να μην αναγνωρίσει πράγματα στα οποία υπήρξε έως και υπερβολικός απέναντι στον Ιταλό.

Εκείνος, με τη σειρά του, έριξε… νερό στο κρασί του, και με την επιστροφή του πια στη Γηραιά Αλβιώνα, αυτή τη φορά στον πάγκο της Φούλαμ, είχε μόνο καλά λόγια να πει για τον 58χρονο Πορτογάλο: «Ήταν ο πρώτος που μου έστειλε μήνυμα για να με καλωσορίσει πίσω. Είναι ένας πολύ καλός φίλος. Μου είπε: ‘Καλώς ήρθες, εύχομαι τα καλύτερα’. Μιλήσαμε για τα πάντα. Είναι φανταστικός άνθρωπος. Τον ξέρω εδώ και πολύ καιρό, όταν ήρθε στην Τσέλσι και την Ίντερ. Αποτελεί εξαίρετο προπονητή».

Όσο για το σημερινό παιχνίδι; Δυο φίλοι… από τα παλιά θα τα ξαναπούν, με τον Ζοσέ φυσικά να κάνει τα πάντα ώστε η ομάδα του να πάρει τη νίκη, και τον Κλαούντιο να θέλει να δώσει λίγη… μαγεία στο ρόστερ των «κότατζερς», ώστε να αποφύγει τον υποβιβασμό στο τέλος της χρονιάς. Το πόσο δύσκολο έργο όμως έχει το ξέρει, και πάντα πλέον φροντίζει να πει μια καλή κουβέντα για τον φίλο Ζοσέ: «Πιστεύω πως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ γίνεται όλο και καλύτερη. Θα είναι δύσκολα τα πράγματα για μας. Χρειάζεται εκ μέρους μας μια εξαιρετική εμφάνιση. Θα είναι δύσκολο, αλλά τίποτα δεν είναι απίθανο».

Xρήστος Γραβιάς