Μασάει... σίδερα ο Λούκας Τορέιρα

Ακόμα μια εκπληκτική εμφάνιση στο χώρο του κέντρου για την Άρσεναλ από τον Λούκας Τορέιρα, βραβείο Man of the Match στη νίκη (2-1) επί της Μπόρνμουθ και τοengland365.gr ασχολείται με το... «σκυλί» που καταπίνει χιλιόμετρα και αντιπάλους για τους «κανονιέρηδες».



Μασάει... σίδερα ο Λούκας Τορέιρα

«Αν ο Τορέιρα ήταν λίγο ψηλότερος,θα κόστιζε ήδη 100 εκατομμύρια και θα ήταν ανάμεσα στους καλύτερους μέσους του κόσμου». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον πρώην προπονητή του Ουρουγουανού στην Σαμπντόρια, Μάρκο Τζιαμπάολο, πριν ακόμα ο παίκτης πάρει μεταγραφή για την Άρσεναλ.

Ο Τορέιρα το αποδεικνύει τώρα αυτό στο Βόρειο Λονδίνο ακόμα και χωρίς το ύψος που του λείπει, καθώς αποτελεί βασικό γρανάζι στην «μηχανή» του Ουνάι Έμερι και αρχίζει και καθιερώνεται στην συνείδηση των φιλάθλων στο Νησί ως ένας από τους καλύτερους μέσους του πρωταθλήματος.

Τα πράγματα ξεκίνησαν όμως λίγο διαφορετικά για τον 22χρονο παίκτη. Όταν σε ηλικία 19 ετών πήγε από το Μοντεβιδέο στην Ιταλία για να αγωνιστεί στην Πεσκάρα, ο τότε προπονητής του, Μάσιμο Όντο θα έκανε μια αλλαγή που θα ήταν κομβική για την καριέρα του Τορέιρα.

Άρχικα ο βραχύσωμος παίκτης αγωνιζόταν ως εξτρέμ, με τον Όντο να βλέπει όμως πως δεν του πηγαίνει αυτός ο ρόλος και να τον γυρνάει σαν αμυντικό μέσο, θεωρώντας πως τα χαρακτηριστικά που είχε ταίριαζαν περισσότερο με αυτή τη θέση.Ε λοιπόν, είχε απόλυτο δίκιο.

Ο Τορέιρα μέσα σε δύο χρόνια είχε μάθει για τα καλά αυτή την θέση, αφού μετά την μεταπήδηση του στην Σαμπντόρια, στην δεύτερη χρονιά του στην Γένοβα ήταν ο παίκτης με τα περισσότερα επιτυχημένα τάκλιν (198) και κλεψίματα μπάλας (158) στο ιταλικό πρωτάθλημα.

Την συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Κύπελο της Ρωσίας με την Ουρουγουάη ακολούθησε η μεταγραφή στην Άρσεναλ. Οι Λονδρέζοι πλήρωσαν 26,4 εκατομμύρια λίρες στη Σαμπντόρια για να κάνουν τον παίκτη δικό τους.

Το ξεκίνημα της χρονιάς πάντως δεν ήταν εύκολο για τον Ουρουγουανό καθώς στα πρώτα πέντε ματς πέρασε με αλλαγή από τον πάγκο. Πράγμα λογικό βέβαια,επειδή προερχόταν από ένα πρωτάθλημα όπου ο ρυθμός και η ένταση του παιχνιδιού είναι σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με το αγγλικό και θα του έπαιρνε λίγο καιρό μέχρι να συνηθίσει.

Πρώτο παιχνίδι που ξεκίνησε βασικός στο πρωτάθλημα, ήταν το νικηφόρο 2-0 με την Έβερτον στο Έμιρεϊτς για την 6η αγωνιστική. Αυτό ήταν. Μέχρι και το ματς με τη Μπόρνμουθ, το μεσημέρι της Κυριακής, ήταν βασικός σε όλα τα ματς που ακολούθησαν στην Πρέμιερ Λιγκ και ήταν μέσα στους διακριθέντες για την ομάδα του, με τον τρόπο που αγωνίζεται.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Άρσεναλ χωρίς εκείνον μέσα στο γήπεδο έχει σκοράρει εννέα γκολ ενώ έχει δεχθεί 10. Αντίθετα, όταν ο Τορέιρα βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο οι Λονδρέζοι έχουν πετύχει 24 γκολ και έχουν δεχθεί έξι. Επιπλέον,ο Τορέιρα είναι υπομονετικός στο παιχνίδι και έχει γρήγορες αντιδράσεις, πράγμα που του επιτρέπει να κερδίζει τις λεγόμενες δεύτερες μπάλες. Άλλωστε, είναι ο παίκτης που είχε τις περισσότερες ανακτήσεις μπάλας στη Serie A, την περασμένη χρονιά, έχοντας 296 που σημαίνει 5,66 κλεψίματα μπάλας ανά 90 λεπτά παιχνιδιού.

Είναι καλός και με την μπάλα στα πόδια, αφού με ποσοστό επιτυχίας 89,5% στις πάσες βοηθάει στην κατοχή και στην δημιουργία παιχνιδιού.

Ακόμα ένα θετικό με τον Ουρουγουανό είναι πως με τον τρόπο που αγωνίζεται βοηθάει και τους συμπαίκτες του. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή του παρτενέρ του στο χώρο του κέντρου, Γκρανίτ Τζάκα.

Ο Ελβετός μπορεί να ξεδιπλώσει καλύτερα τις επιθετικές του αρετές αφού ξέρει πως με τον Τορέιρα να φυλάει τον χώρο πίσω μπορεί να δημιουργήσει πιο εύκολα παιχνίδι, γνωρίζοντας πως δεν θα βρεθεί εκτεθειμένος.

Με λίγα λόγια ο Λούκας Τορέιρα τα κάνει όλα και συμφέρει.

Τρέχει, πιέζει, κόβει, μαρκάρει, δημιουργεί παιχνίδι. Αυτό αναδεικνύεται ιδανικά σε μία δήλωση που έκανε ο ίδιος: «Το πιο σημαντικό για μένα είναι να φέρνω ισορροπία στην ομάδα, να βοηθάω τους αμυντικούς και να υποστηρίζω τους μέσους. Επίσης,προσπαθώ να βοηθάω και τους επιθετικούς».

Πάθος, ψυχή, θάρρος, τρέλα, αυταπάρνηση είναι μερικά ακόμα από τα χαρακτηριστικά που έχει. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να μην τα διαθέτει, άλλωστε, ως γνήσιος Λατίνος που είναι και μάλιστα Ουρουγουανός;

Όλα αυτά αποτυπώνονται σε μία φάση που έγινε στον αγώνα της Άρσεναλ με την Βόρσκλα για το Εuropa League, όταν πάνω στην ένταση της στιγμής και την τρέλα να μην χάσει την κατοχή της μπάλας έκανε τάκλιν... με το κεφάλι όντας πεσμένος στο έδαφος, μήπως και καταφέρει να σταματήσει τον αντίπαλό του.

Οποιοσδήποτε άλλος θα είχε παρατήσει την φάση. Όχι, όμως, ο Λούκας Τορέιρα αφού πρόκειται για ένα «σκυλί που δαγκώνει» μέσα στο γήπεδο και που δεν θα αφήσει καμία «μάχη»...

Βασίλης Ταμπραντζής