Σέφιλντ FC: H αρχαιότερη ποδοσφαιρική ομάδα του πλανήτη!

Τα 161 χρόνια ιστορίας της κλείνει σήμερα (24/10) η Σέφιλντ FC, που με καμάρι μπορεί να υποστηρίζει πως αποτελεί τον αρχαιότερο ποδοσφαιρικό σύλλογο ανά τον κόσμο!



Σέφιλντ FC: H αρχαιότερη ποδοσφαιρική ομάδα του πλανήτη!

Αποτέλεσε σημαντική πόλη της Αγγλίας κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης, τον 18ο και 19ο αιώνα. Δεν θεωρούνταν τυχαία πόλη του χάλυβα και του ατσαλιού άλλωστε. Σήμερα, έχει γύρω στις 650.000 πληθυσμό, φημίζεται για το πράσινο που διαθέτει, τα πάρκα της, ενώ αποτελεί τμήμα της κομητείας του Γιόρκσαϊρ. Ποδοσφαιρικά όμως, έχει και την τιμή να λέει πως από εκεί προέρχεται ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος της χώρας αλλά και γενικότερου του κόσμου, η Sheffield FC, η οποία σήμερα, στις 24 Οκτωβρίου, κλείνει 161 χρόνια ζωής!

Παρά το γεγονός ότι η ομάδα της Σέφιλντ FC ιδρύθηκε επίσημα στις 24 Οκτωβρίου του 1857, στην ομώνυμη πόλη, από τον δικηγόρο Ναθανιήλ Κρέσκουικ μαζί με τον Γουίλιαμ Προστ, τα θεμέλια του συλλόγου άρχισαν να μπαίνουν από το 1855, όταν οι παίκτες της ομάδας κρίκετ του Σέφιλντ άρχιζαν να διοργανώνουν και ποδοσφαιρικούς αγώνες!

Σχετική εικόνα

Αρχικά, τα παιχνίδια παίζονται από τα μέλη του συλλόγου που χωρίζονταν σε «επαγγελματίες εναντίον διαφόρων» ή - όσο και αν φαίνεται παράξενο - σε «ελεύθερους εναντίον παντρεμένων»!

Οι κανόνες των «μαχών» ονομάστηκαν «Sheffield Rules» και ανάμεσα σε αυτούς δεν υπήρχε το οφσάιντ ή το πέναλτι.  Μεταξύ άλλων οι εστίες δεν «καλύπτονταν»  από οριζόντια δοκάρια (σ.σ. στη θέση τους συνήθως τοποθετούνταν κορδέλες) και φυσικά ούτε λόγος για ύπαρξη διαιτητή…

Αποτέλεσμα εικόνας για oldest football club in the world

Από το 1860 και μετά, το αντίπαλο δέος της Σέφιλντ εμφανίζεται, για να προσδώσει νέο ποδοσφαιρικό ενδιαφέρον στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και να καθιερωθεί έτσι το πρώτο πραγματικό ντέρμπι της Αγγλίας, το «ντέρμπι του Σέφιλντ» (ή «The Rules Derby», όπως έγινε γνωστό στο Νησί)!

Η 26η Δεκεμβρίου του 1860 αποτελεί και την μέρα όπου αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά η Sheffield FC με την Χάλαμ (Hallam FC)  στο «Sandygate Road», που βρήκε εντέλει νικήτρια την πρώτη με σκορ 2-0.

Σχετική εικόνα

Mε την πάροδο των χρόνων και με τις ποδοσφαιρικές ομάδες να αυξάνονται κατακόρυφα κατά μήκους της χώρας, τα φιλικά με άλλους συλλόγους αυξήθηκαν, ενώ σταδιακά μπήκαν οι βάσεις για να πάει το άθλημα σε επόμενο επίπεδο. Μέχρι και το 1885 το ποδόσφαιρο παρέμενε ερασιτεχνικό και όταν τον Ιούλιο του συγκεκριμένου έτους «φορέθηκε» ο… μανδύας του επαγγελματισμού, η Σέφιλντ παρέμεινε πιστή στις αρχές της, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά και μόνο ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές.

Ο σύλλογος έχει τα παρατσούκλια «The Club» (Ο Σύλλογος) και «The Ancients» (Οι Αρχαίοι), ενώ η εμφάνισή της αποτελείται από κόκκινη-καφέ φανέλα και μαύρο σορτσάκι.

Φυσικά, η Σέφιλντ FC δεν έχει καμία σχέση με τις έτερες ομάδες της πόλης, με τις οποίες συχνά αρκετός κόσμος τις μπερδεύει. Την Σέφιλντ Γουένσντεϊ δηλαδή αλλά και την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, που αμφότερες αγωνίζονται φέτος στην Τσάμπιονσιπ.

Σήμερα, εν έτει 2018, η Σέφιλντ αγωνίζεται στην στην Α΄ κατηγορία (νότιος όμιλος) της Northern Premier League. Οι εντός έδρας αναμετρήσεις της διεξάγονται στο «Coach & Horses Ground» του Ντρόνφιλντ με χωρητικότητα που ξεπερνά για λίγο τις δύο χιλιάδες θέσεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για sheffield fc first football club

Μπορεί σπανίως να απασχολεί την Αγγλία ή και γενικότερα τον κόσμο παγκοσμίως για τα ποδοσφαιρικά της καμώματα, αλλά κάθε χρόνο, η 24η Οκτώβρη θα αποτελεί πάντα τη δική της, ξεχωριστή μέρα, ως μια υπενθύμιση κυρίως προς τους... ρομαντικούς, για το πώς ξεκίνησαν όλα, σε μια «γωνιά» της βόρειας Αγγλίας, 161 χρόνια πριν, με την βαθύτερη ελπίδα των φίλων της πως κάποια μέρα, η δική τους ομάδα, το δικό τους καμάρι, να λάμψει εκ νέου, χωρίς να κυριαρχεί μόνο στα ιστορικά κιτάπια του ποδοσφαίρου της Αγγλίας...

Χρήστος Γραβιάς