Η Τσέλσι και το απίστευτο ρεκόρ των δανεισμών

Ένα απίθανο ρεκόρ σημειώνει η Τσέλσι με την λίστα των δανεικών της να ανέρχεται στα 28 πρόσωπα. Πρόκειται μάλιστα για έναν τέτοιο αριθμό που θα έλεγε κανείς πως όχι μόνο ξεπερνά το επιτρεπτό όριο αποστολής των ομάδων που έλαβαν μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο το φετινό καλοκαίρι, αλλά φαντάζει απόλυτα ιδανικός για να επανδρώσει το ρόστερ μιας ολόκληρης ομάδας της Πρέμιερ Λιγκ. 



Η Τσέλσι και το απίστευτο ρεκόρ των δανεισμών

Το england365 σας παρουσιάζει τους δανεικούς των μπλε που έπειτα από την δοκιμή τους μέσα από το σύστημα δανεισμού της ομάδας κατάφεραν να αναδειχθούν «value for money», καθώς και εκείνους που ελπίζουν ακόμα πως με τις εμφανίσεις τους θα καταφέρουν να αποδείξουν πως αξίζει να φορέσουν την πολυπόθητη μπλε φανέλα.

Το πιο πρόσφατο όνομα που έχει προστεθεί στην λίστα, είναι αυτό του Βικτoριέν Ανγκμπάν, του μέσου της Ακτής Ελεφαντοστού που αποκτήθηκε το 2015 και όπως όλα δείχνουν κατευθύνεται προς την έξοδο του «Στάμφορντ Μπριτζ». Ο Ανγκμπάν στα 21 του χρόνια δεν έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα να αγωνιστεί με την φανέλα της Τσέλσι, καθώς από τη στιγμή που υπογράφηκε  και έκτοτε αποστέλλεται κάθε σεζόν στην Λιγκ 2. 

Το επόμενο πρόσωπο του καταλόγου των δανεικών ανήκει στον ταλαντούχο 19χρονο Τζέικομπ Μάντοξ που υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την Τσέλσι το 2015 από την Μπρίστολ Σίτι. Ο νεαρός μέσος λίγες ημέρες πριν ενημερώθηκε από την ομάδα για την συμμετοχή του με την Τσέλτεναμ Τάουν στην Λιγκ 2 Αγγλίας με την μορφή ενός εποχικού δανεισμού. 

Ο Ζοάο Ροντρίγκεζ επίσης ετοιμάζεται να αγωνιστεί στην Τενερίφη την ερχόμενη σεζόν, συμπληρώνοντας την δέκατη μετάβαση του ως δανεικού σε διαφορετικό σύλλογο από το 2013 όταν και εισήλθε στην λονδρέζικη ομάδα.

Ο δρόμος των μεταβιβάσεων της Τσέλσι φαίνεται να είναι αρκετά μακρύς αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός πως 38 συνολικά παίκτες απεστάλησαν με τη μορφή δανεισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη κατά την διάρκεια της σεζόν 2017-2018. Ωστόσο μέσα από την συγκεκριμένη ψυχοφθόρα διαδικασία αναδείχθηκαν και ορισμένοι παίκτες-διαμάντια που διέπρεψαν με τις εμφανίσεις τους μακριά από το Στάμφορντ Μπριτζ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα δεν είναι άλλο από αυτό του Ρούμπεν Λόφτους-Τσικ που αναμφίβολα φωτίζει με την παρουσία του το «Σέλχαρστ Παρκ». Ο Άγγλος άσος που αναδείχθηκε μέσα από το τμήμα ακαδημιών των «Μπλε», πραγματοποίησε 24 συμμετοχές στην Πρέμιερ Λιγκ ως δανεικός στην Κρίσταλ Πάλας κατά τη σεζόν που μας πέρασε, κερδίζοντας έτσι επάξια μια θέση στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο του Γκάρεθ Σάουθγκειτ. Το μέλλον του βέβαια παραμένει αβέβαιο, με τον ίδιο να αναζητά περισσότερα παιχνίδια και συμμετοχές. 

Μετά από ένα άκρως επιτυχημένο εξάμηνο στη Νιουκάστλ Γιουνάιτεντ, ο Κένεντι ήταν στόχος αρκετών ομάδων σε Αγγλία και Ευρώπη, ενώ υπήρχε πιθανότητα να επιστρέψει και στην Τσέλσι ώστε να πάρει χρόνο συμμετοχής. Τελικά όμως η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ, με τη σύμφωνη γνώμη του ίδιου του παίκτη, κατάφερε να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες του μέσω δανεισμού για ακόμη έναν χρόνο.

Ένας ακόμη παίκτης από τις ακαδημίες της Τσέλσι, ο πρωταθλητής Κόσμου με την U17 της Αγγλίας, Τζόναθαν Πάνζο, αποτελεί το νέο απόκτημα των Μονεγάσκων που παρουσιάζονται να τα έχουν βρει σε όλα με τους λονδρέζους. Έτσι, ο δυναμικός στόπερ που είχε καταλυτική παρουσία στην πρωταθλήτρια Εθνική Παίδων των Άγγλων στο Μουντιάλ της Ινδίας θα μετακομίσει στο Πριγκιπάτο, όπου τον περιμένουν οι επίσης υπερταλαντούχοι 17χρονοι Γκέμπελς και Πελέγκρι που αποκτήθηκαν από την Μονακό μέσα στο 2018.

Ο Τάμι Έιμπραχαμ επίσης παρουσίασε μια εκπληκτική σεζόν σημειώνοντας 22 γκολ για την Μπρίστολ Σίτι, γράφοντας με αυτό τον τρόπο ρεκόρ τερμάτων για έναν έφηβο παίκτη στο πρωτάθλημα. 

Τέλος, δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί και ο Μισί Μπατσουαγί που απέδειξε περίτρανα την ποιότητα του σημειώνοντας πέντε γκολ στα τρία πρώτα παιχνίδια με την είσοδο του στην Μπορούσια. 

Πολλοί υπήρξαν ωστόσο και οι επικριτές του συστήματος δανεισμού των Μπλε, την εποπτεία του οποίου και έχουν αναλάβει ο πρώην αμυντικός Πάουλο Φερέιρα και ο Έντι Νιούτον. Συγκεκριμένα, ο Λούκας Πιαζόν έχοντας σταλεί πέντε φορές ως δανεικός από το 2016 όταν και υπογράφτηκε, επέκρινε το σύστημα αναφέροντας: «Δεν έχει νόημα να συνεχίζουμε να δανείζουμε όλη την ώρα. Δεν ήταν καλό για οποιονδήποτε παίκτη με βάση την εμπειρία μου. Δεν το θεωρώ πλέον θετικό στα 22 μου χρόνια να βρίσκομαι σε διαφορετικό σημείο κάθε χρόνο. Είναι δύσκολο να βρεις θέση σε μια ήδη έτοιμη ομάδα που έχει τους δικούς της παίκτες και τον δικό της χώρο. Προσπαθείς να κάνεις το καλύτερο, να βρεις μια θέση στην ομάδα, λίγα λεπτά στο γήπεδο, να σκοράρεις και να δημιουργήσεις γκολ. Αυτό είναι το μόνο που μπορείς να κάνεις».

Την μοναδική φωτεινή εξαίρεση στην «κατάρα» των δανεικών της Τσέλσι που τους θέλει να μην επιστρέφουν στο Δυτικό Λονδίνο, αποτελεί ο Αντρέας Κρίστενσεν. Ύστερα από δυο χρόνια στην Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ, ο Αντόνιο Κόντε είδε στο πρόσωπο του νεαρού Δανού το ιδανικό σέντερ μπακ για την ενίσχυση της Τσέλσι και έτσι ο ταλαντούχος αμυντικός κατάφερε να κερδίσει παρά το νεαρό της ηλικίας του αρκετό χρόνο συμμετοχής με την φανέλα του βασικού. 

Κωνσταντίνα Θεοδώρου