Το Βέλγιο θέλει να ξορκίσει την κατάρα της τρίτης θέσης!

Μπορεί να επικράτησε στον τελικό της... παρηγοριάς, με αντίπαλο την Αγγλία, όμως η τρίτη θέση ενδέχεται να αποβεί μοιραία στο Βέλγιο αν πιστέψουμε στις παραδόσεις.

Advertisement
Το Βέλγιο θέλει να ξορκίσει την κατάρα της τρίτης θέσης!

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ μπορεί να μην έφυγε με άδεια χέρια από τη Ρωσία, όμως καλείται να «σπάσει» μια περίεργη κατάρα των Παγκοσμίων Κυπέλλων, μετά από την επιτυχία της τρίτης θέσης. 

Από το 1966 οι ευρωπαϊκές ομάδες που τερματίζουν ως τρίτες στο Μουντιάλ, είθισται να μην προκρίνονται στην τελική φάση του επόμενου Euro. Η μοναδική ομάδα που έχει καταφέρει να τη γλιτώσει και μάλιστα δις είναι η Γερμανία, τις χρονιές 1970 και 2010. 

Όλες οι υπόλοιπες φιναλίστ, ως τρίτες, την πάτησαν και πιο αναλυτικά η κακοδαιμονία ξεκίνησε το 1966 από την Πορτογαλία. Την κατάρα αποκόμισε η Πολωνία και μάλιστα δύο φορές, το 1974 και 1982, όπως και η Γαλλία τέσσερα χρόνια αργότερα. Η διάκριση στην Παγκόσμια διοργάνωση βγήκε ξινή και στους Ιταλούς το 1990, όπως και στους Σουηδούς το 1994. Η τωρινή φιναλίστ Κροατία το 1998 κατέλαβε την τρίτη θέση, όμως στον επόμενο ευρωπαϊκό θεσμό ήταν απούσα, παρομοίως με την Τουρκία μια τετραετία μετά. Οι Γερμανοί την πάτησαν το 2006, παίρνοντας μάθημα για τα επόμενα χρόνια, ενώ οι Ολλανδοί του 2014 νιώθουν ακόμη στο «πετσί» τους τι εστί αποχή. 

Εν έτει 2018, οι Βέλγιο ήταν οι νικητές του μικρού τελικού, αδιαφορώντας πιθανότατα για την κακή παράδοση που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν. Μένει να φανεί, αν οι «κόκκινοι διάβολοι» θα ξορκίσουν το κακό ή θα πέσουν στην παγίδα όπως οι υπόλοιποι. Εξαιρέσεις πάντως υπάρχουν και θα ήθελαν να γίνουν η δεύτερη ομάδα, μετά τη Γερμανία, που προκρίνεται σε τελική φάση Euro και δεν της βγαίνει ξινή η τρίτη θέση στο Μουντιάλ. 

Έλενα Χαριτάκη