R.I.P. Τίκι Τάκα: Να ζήσουμε να το θυμόμαστε...

Η ληξιαρχική πράξη θανάτου του Τίκι τάκα ήρθε στη Μόσχα σε αυτό το βροχερό απόγευμα με την Ισπανία να αποχαιρετά το Μουντιάλ χάνοντας στα πέναλτι για τρίτη φορά σε τέσσερις περιπτώσεις σε Μουντιάλ. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



R.I.P. Τίκι Τάκα: Να ζήσουμε να το θυμόμαστε...

Η προσπάθεια του Ιέρο να διαχειριστεί μια ομάδα όπου για να αντέξει το πρέσινγκ χρειαζόταν έμπειρους και τεχνίτες όπως ο Σίλβα ο Ινιέστα ο Ίσκο και ο Μπουσκέτς πιο πίσω δεν λειτούργησε γιατί ουσιαστικά δημιούργησε μια ομάδα χωρίς ιδέες που έπαιζε μόνο παράλληλο ποδόσφαιρο!

Οι ίδιοι παίκτες που στις ομάδες τους αντέχουν το πρέσινγκ των αντιπάλων ήρθαν κουρασμένοι και κορεσμένοι και με εξαίρεση το ματς με την Πορτογαλία φάνηκαν πως δεν μπορούσαν να έχουν ιδέες και εμπνεύσεις.

Με 80%κατοχη μπάλας και δεν μπορούσαν να βγάλουν μια κάθετη μπαλιά ή να φτιάξουν ευκαιρίες! Βαρετή ομάδα χωρίς ικανότητα να παράγει ποδόσφαιρο γιατί ο Τσάβι εδώ δεν υπάρχει, ο Ινιέστα μεγάλωσε ο Σίλβα είναι σκιά του εαυτού του, ο Κόκε δεν είναι ίδιου επιπέδου. Ο Ίσκο κινήθηκε σε ρηχά νερά και η αλλαγή προπονητή πριν το τουρνουά τελικά επηρέασε αφού όλη η ισορροπία που είχε φέρει ο Λοπετέγι στα αποδυτήρια εξαφανίστηκε.... 

Στοίχισαν ακόμα η κάκιστη παρουσία του Ντε Χέα που δεν έπιασε ούτε ένα σημαντικό σουτ στη διοργάνωση, το κεντρικό δίδυμο Πικέ και Ράμος έκλεισε τη πορεία του και τα άκρα δεν έδωσαν βάθος στο παιχνίδι των Φούριας Ρόχας. 

Φυσικά η Ισπανία θα επιστρέψει, ίσως και στο επόμενο Euro γιατί και παίκτες έχει και την ικανότητα να δημιουργήσει μία νέα ομάδα που ωστόσο θα βασίζεται σε καινούργιες ιδέες και όχι γαντζωμένη στο παρελθόν! Το τικι τάκα πλέον αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα και η Ρωσία με αυτό τον αποκλεισμό το  τοποθέτησε οριστικά στο χρονοντούλαπο! Σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή αλλά όπως όλα στη ζωή έκλεισε το κύκλο του....