Αργεντινή- Νιγηρία 1994: Το τελευταίο ματς του Μαραντόνα και τα 1500 γκολ σε Μουντιάλ

Η Αργεντινή και η Νιγηρία θα αναμετρηθούν για ακόμα μία φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο απόψε το βράδυ, για την τρίτη αγωνιστική των ομίλων, που θα κρίνει και την πρόκριση στους 16 της διοργάνωσης, με τους δύο αντιπάλους να έχουν μια ιδιαίτερη σχέση στον θεσμό.



Αργεντινή- Νιγηρία 1994:  Το τελευταίο ματς του Μαραντόνα και τα 1500  γκολ σε Μουντιάλ

Η σημερινή μεταξύ τους κόντρα θα είναι συνολικά η πέμπτη φορά που θα συναντηθούν οι δύο χώρες σε Μουντιάλ, με την Αργεντινή να έχει το απόλυτο στις νίκες. Η Νιγηρία έχει προκριθεί συνολικά έξι φορές στην τελική φάση και μόνο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 δεν κληρώθηκε να αγωνιστεί κόντρα στην Αργεντινή στην φάση των ομίλων. Ξεκινώντας αντίστροφα, το 2014 η «αλμπισελέστε» είχε κερδίσει 3-2, το 2010 και το 2002 με 1-0 και στην πρώτη τους αναμέτρηση, το 1994 με 2-1.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο που είχε διοργανωθεί στα γήπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών, το 1994, οι δύο ομάδες είχαν κληρωθεί στον ίδιο όμιλο με την Βουλγαρία και την Ελλάδα, η οποία έκανε την παρθενική της εμφάνιση σε τελική φάση, με το αποτέλεσμα να είναι αποκαρδιωτικό, έχοντας 3 ήττες σε ισάριθμους αγώνες και παθητικό 10 τερμάτων. Την πρώτη της εμφάνιση σε Μουντιάλ έκανε και η Νιγηρία στην συγκεκριμένη διοργάνωση, και η αναμέτρησή της κόντρα στην Αργεντινή για την δεύτερη αγωνιστική έμελλε να είναι και σημαδιακή. 

Το παιχνίδι που έγινε στο Foxborough Stadium της Βοστώνης, ήταν η τελευταία συμμετοχή του Ντιέγκο Μαραντόνα με την φανέλα της πατρίδας του, καθώς μετά από αυτό το ματς βρέθηκε ντοπαρισμένος και τιμωρήθηκε από την FIFA με αποκλεισμό. Ο σπουδαίος «Ντιεγκίτο» ολοκλήρωσε κάπως έτσι, άδοξα, την καριέρα του με το εθνόσημο, έχοντας σκοράρει 34 γκολ σε 91 συμμετοχές.

Η επικράτηση της Αργεντινής με 2-1 δεν ήταν καθόλου εύκολη, με την Νιγηρία να προηγείται με γκολ του Σαμσόν Σιασιά στο 8’, όμως τα γκολ του Κλαούντιο Κανίγια στο 21’ και στο 28’ έδωσαν τη νίκη στην ομάδα του Άλφιο Μπαζίλε. Το γκολ της ισοφάρισης μάλιστα, που πέτυχε ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός, ήταν το γκολ νούμερο 1500 στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

 

 

 Βασίλης Πλακογιάννης