2006: Ο Ρούνεϊ επανέλαβε την ανοησία του Μπέκαμ αλλά τον «σκέπασε» ο Κριστιάνο

Οι σημαντικότερες στιγμές της Εθνικής των Άγγλων στα γήπεδα της Γερμανίας έμοιαζαν βγαλμένες από το παρελθόν.  Γουέιν Ρούνεϊ και… Κριστιάνο Ρονάλντο στους ρόλους που υποδύθηκε το 1998 αλλά και το 2002 ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και φυσικά η διαδικασία των πέναλτι που ήρθε για μια ακόμη φορά να γκρεμίσει τα όνειρα των «τριών λιονταριών» για διάκριση…



2006: Ο Ρούνεϊ επανέλαβε την ανοησία του Μπέκαμ αλλά τον «σκέπασε» ο Κριστιάνο

Ο Σβεν Γκόραν Έρικσον έχει στα χέρια του ένα από τα καλύτερα ρόστερ που έχει εκπροσωπήσει ποτέ το Νησί σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός πως σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος έχει δώσει στην αποστολή τον τίτλο της «Golden Generation»…  Λογικό από τη στιγμή που ο Σουηδός τεχνικός διαθέτει ποδοσφαιριστές εγνωσμένης αξίας σε κάθε θέση!

Για τη στελέχωση της άμυνας υπάρχουν οι Ρίο Φέρντιναντ, Τζον Τέρι, Τζέιμι Κάραχερ, Σολ Κάμπελ, Γκάρι Νέβιλ και Άσλεϊ Κόουλ. Η μεσαία γραμμή ξεκινά από τους Ντέιβιντ Μπέκαμ, Στίβεν Τζέραρντ, Φρανκ Λάμπαρντ και τελειώνει στους Τζο Κόουλ, Όουεν Χάργκριβς και Μάικλ Κάρικ ενώ για την επίθεση δίνουν το παρών ο-πολύ-ψηλός Πίτερ Κράουτς και οι… περιορισμένου αναστήματος Μάικλ Όουεν και Γουέιν Ρούνεϊ, με τον τελευταίο να πραγματοποιεί βέβαια αγώνα δρόμου για να προλάβει τη διοργάνωση!

Ο άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τραυματίστηκε στις 29 Απριλίου εκείνης της χρονιάς, όταν σε αναμέτρηση του «Στάμφορντ Μπριτζ» απέναντι στην Τσέλσι για το πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ ο Πάουλο Φερέιρα του δημιούργησε στο 82ο λεπτό της συνάντησης ζημιά στο μετατάρσιο! Η ήττα των «κόκκινων διαβόλων» με σκορ 3-0 πέρασε σε δεύτερη μοίρα, ο Φερέιρα άνοιγε-χωρίς να το ξέρει- τον κύκλο της Αγγλοπορτογαλικής κόντρας που θα κράταγε μέχρι το… φθινόπωρο και σύσσωμη η Αγγλία περιέρχεται σε μια κατάσταση «déjà vu», αναβιώνοντας μαζί με τον Ρούνεϊ τις αγωνίες που είχαν προκύψει από την περιπέτεια του Ντέιβιντ Μπέκαμ τέσσερα χρόνια νωρίτερα…

Αγγλία-Παραγουάη 1-0

Ο 21χρονος επιθετικός, προλαβαίνει τελικά το τραίνο της πρώτης του συμμετοχής σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Έστω κι αν δεν κατάφερε να δώσει το παρών στην πρεμιέρα απέναντι στην Παραγουάη, όπου η ομάδα του Έρικσον μάζεψε τους πρώτους τρεις βαθμούς επικρατώντας με το αυτογκόλ του Κάρλος Γκαμάρα, αφού ο άλλοτε κεντρικός αμυντικός της ΑΕΚ αλλοίωσε με το κεφάλι του την πορεία που είχε πάρει η μπάλα από εκτέλεση φάουλ του Μπέκαμ.

Αγγλία-Τρίνινταντ & Τομπάκο 2-0

Το εισιτήριο για τους «16» σφραγίστηκε στη δεύτερη αγωνιστική απέναντι στο συγκρότημα του Τρίνινταντ & Τομπάκο! Πρωτοεμφανιζόμενη σε Μουντιάλ, η παρέα του Ντουάιτ Γιορκ αποδείχθηκε σκληρό καρύδι, το οποίο κατάφερε να «σπάσει» ο Πίτερ Κράουτς στο 83ο λεπτό πετυχαίνοντας το πιο… troll τέρμα στην ιστορία της διοργάνωσης! Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ σεντράρει στο δεύτερο δοκάρι και ο δίμετρος φορ θέλοντας να αποκτήσει πλεονέκτημα για την κεφαλιά -λες και δεν του έφτανε η διαφορά ύψους- τραβάει από τα… ράστα τον Μπρεντ Σάντσο και ανοίγει το σκορ, επτά λεπτά πριν ο Στίβεν Τζέραρντ διαμορφώσει το τελικό 2-0!

Το λες και… έμπνευση!

Η παρουσία στον όμιλο ολοκληρώνεται με την πρώτη θέση και το ισόπαλο αποτέλεσμα (2-2) απέναντι στους Σουηδούς, οι οποίοι «έκλεψαν» το βαθμό στο τελευταίο λεπτό της συνάντησης με τον Χένρικ Λάρσον. Την γκολάρα του Τζο Κόουλ (34’) ισοφάρισε ο Μάρκους Άλμπεκ (51’) ενώ στο 85ο λεπτό ο Τζέραρντ είχε δώσει εκ νέου προβάδισμα με καρφωτή κεφαλιά.

Αγγλία-Σουηδία 2-2

Το εμπόδιο του Εκουαδόρ στους «16» ξεπεράστηκε με την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ντέιβιντ Μπέκαμ στη συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού. Ο αρχηγός των «λιονταριών» έγινε με αυτό το γκολ ο μοναδικός Άγγλος ποδοσφαιριστής που κατάφερε να σκοράρει σε τρία διαφορετικά Παγκόσμια Κύπελλα (1998, 2002, 2006)!

Αγγλία-Εκουαδόρ 1-0

Και φτάνουμε στην προημιτελική φάση. Αντίπαλος η Πορτογαλία και οι μνήμες των Άγγλων από τον αποκλεισμό στην ίδια φάση του Euro 2004 ακόμη νωπές! H αναμέτρηση της Λισαβόνας είχε ολοκληρωθεί με σκορ 1-1 στην κανονική διάρκεια (Όουεν 3’, Πόστιγκα 83’) και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι έχοντας πετύχει ακόμη ένα τέρμα στην παράταση, αφού το ασημένιο γκολ του Ρουί Κόστα ισοφαρίστηκε στο 115’ από τον Φρανκ Λάμπαρτ. Τη ρωσική ρουλέτα έκρινε ο τερματοφύλακας Ρικάρντο, ευστοχώντας στο τελευταίο χτύπημα…

Αγγλία-Πορτογαλία 0-0 (1-3 pens.)

Παρόμοια λοιπόν η ιστορία και στο Γκελσενκίρχεν, μόνο που η συγκεκριμένη «παρτίδα» θύμισε πολύ και τον αποκλεισμό του 1998 από την Αργεντινή! Στη θέση του Μπέκαμ ήρθε ο Γουέιν Ρούνεϊ να χάσει την ψυχραιμία του και να κλωτσήσει τον Καρβάλιο, αφήνοντας την ομάδα του Έρικσον με δέκα παίκτες στο 62ο λεπτό! Και ο βρετανικός Τύπος βρήκε και πάλι το φταίχτη στο νούμερο 7 της Γιουνάιτεντ!

Υπεύθυνος για τον αποκλεισμό ήταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο καθώς έτρεξε πρώτος να διαμαρτυρηθεί στον Οράσιο Μαρτσέλο Ελισόντο για την αντιαθλητική ενέργεια του συμπαίκτη του στο Μάντσεστερ ενώ με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο σχολιάστηκε η πονηρή ματιά του προς τον πορτογαλικό πάγκο αμέσως μετά την… επίτευξη του στόχου.

Kαι βέβαια η αναγνωριστική… κουτουλιά στον Ρούνεϊ λίγο πριν την έναρξη του ματς! Οι δύο ομάδες ολοκλήρωσαν χωρίς σκορ την κανονική διάρκεια αλλά και τον extra χρόνο με την κατάληξη περιλαμβάνει έναν από τους έξι αποκλεισμούς της Αγγλίας σε καλοκαιρινή διοργνάνωση δια της διαδικασίας των πέναλτι (σ.σ. τρεις σε Μουντιάλ και τρεις σε Euro), αφού οι Λάμπαρτ, Τζέραρντ και Κάραχερ δεν τα κατάφεραν από την άσπρη βούλα (1-3)…

Επιμέλεια: Ιωάννης Τζιουμακλής

 

Οι 14 συμμετοχές της Αγγλίας σε Μουντιάλ:

1950: Αγγλία και… δημοσιογραφία, πήγαν περίπατο!

1954: Το μήνυμα ελήφθη πριν την έναρξη του Μουντιάλ…

1958: Υπό τη σκιά της τραγωδίας του Μονάχου

1962: Ο Γκαρίντσα έγραψε τον επίλογο της εποχής Γουιντερμπότομ

1966: Η Αγγλία στο θρόνο του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου!

1970: Η εκθρόνιση πέρασε από το… στομάχι του Μπανκς

1982: Επέστρεψε μετά από δώδεκα χρόνια και αποκλείστηκε... αήττητη!

1986: Η ιστορία γράφτηκε δια χειρός Μαραντόνα...

1990: Με επίλογο τα δάκρυα του «Gazza»

1998: Η αποκάλυψη Όουεν και ο «ανόητος» Μπέκαμ

2002: Η εκδίκηση του ηγετικού Μπέκαμ και το... ασύλληπτο του Ροναλντίνιο

2006: Ο Ρούνεϊ επανέλαβε την ανοησία του Μπέκαμ αλλά τον «σκέπασε» ο Κριστιάνο

2010: Ο αποτυχημένος Καπέλο και το ακυρωθέν του Λάμπαρντ

2014: Η χειρότερη Αγγλία σε τελική φάση Μουντιάλ…