Μονόδρομος για Σάντερλαντ η στήριξη στους νέους!

Η πίστη στο όνειρο κάποια στιγμή το κάνει πραγματικότητα. Όπως σε κάθε δυσάρεστη ιστορία έτσι και στα ποδοσφαιρικά σενάρια, που δεν έχουν το αναμενόμενο happy end, υπάρχει μια ακτίνα φωτός, ένα μικρό παραθυράκι, μια χαραμάδα που σε κρατά ζωντανό. Μια αντίστοιχη περίπτωση είναι και αυτή της Σάντερλαντ. Πως η ομάδα που υποβιβάστηκε, ως τελευταία, στη League One μπορεί να ατενίζει το μέλλον της με αισιοδοξία;



Μονόδρομος για Σάντερλαντ η στήριξη στους νέους!

Η Σάντερλαντ βιώνει το «από τα σαλόνια στα αλώνια» και έχοντας πάρει την κάτω βόλτα, υποβιβάστηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από τη Β' στη Γ' κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος. Κι' όμως οι «μαυρόγατες» μπορούν να δουν άσπρη μέρα, αφού μοιάζει να σιγομουρμουρίζουν, κάνοντας κτήμα τους, πως καλός ο παλιός, αλλά τελικά ο νέος είναι ωραίος.

Στην τελευταία αγωνιστική της Τσάμπιονσιπ, η Σάντερλαντ υποδέχτηκε τους πρωταθλητές της Γουλβς, στην αποχαιρετιστήρια παράστασή της στο «Στάδιο του Φωτός». Οι βίοι των δύο ομάδων πέρα ως πέρα αντίθετοι, με τους «λύκους» να βρυχώνται την άνοδό τους στην Πρέμιερ Λιγκ και τις «μαυρόγατες» να είναι αναγκασμένοι να υποστούν τη... γρουσουζιά τους. Παρόλα αυτά, οι γηπεδούχοι επικράτησαν με 3-0, αποχαιρετώντας με ψηλά το κεφάλι, όμως στο αποτέλεσμα της αναμέτρησης ουδείς εστίασε. Η Σάντερλαντ αποφάσισε να δεχτεί τη μοίρα της, ρίχνοντας στη μάχη «νέο αίμα». Παιδιά από τις ακαδημίες του συλλόγου, που κατά πως φαίνεται θα «κουβαλήσουν» την ομάδα τις επόμενες χρονιές, έχοντας ως στόχο να την επαναφέρουν στην αίγλη της κορυφαίας κατηγορίας. Πιο συγκεκριμένα οι Λιούκ Μολίνο (20), Ζοέλ Ασόρο (19), Ίθαν Ρόμπσον (21), Ντένβερ Χιούμ (21), Έλιοτ Έμπλετον (19) και ο 16χρονος Μπαλί Μουμπά, έδωσαν ελπίδες πως η νέα γενιά είναι εδώ πιο έτοιμη από ποτέ, να βγάλει εις πέρας τη δύσκολη αποστολή. Ένα πρώτο δείγμα άξιος θετικό, αφού έκαναν τη Σάντερλαντ τη μοναδική ομάδα εφέτος που δεν ηττάται από τη Γουλβς, δίνοντας ηχηρό μήνυμα για το μέλλον.

Όταν τα επινίκια γιορτάζονται με... cheeseburgers

Ο παίκτης που «συγκέντρωσε» τα περισσότερα φλας και όχι άδικα, ήταν ο 16χρονος Μπαλί Μουμπά, που έγινε ο νεότερος παίκτης της Τσάμπιονσιπ, ενώ παράλληλα η διάκρισή του έμελλε να είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστή.

Στο 87' του παιχνιδιού ο κόουτς Κρις Κόλμαν κάλεσε τον Άγγλο πιτσιρικά να βγάλει τη φόρμα προθέρμανσης για να εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο. «Δεν μπορούσα να σταματήσω να χαμογελάω», παραδέχτηκε ο νεαρός αμυντικός, που κατά την είσοδό του έγινε ο πρώτος παίκτης της Σάντερλαντ που έχει γεννηθεί στη νέα χιλιετία, παίρνοντας τη θέση του αρχηγού Τζον Ο'Σει. Ο έμπειρος οπισθοφύλακας χάρισε στον Μουμπά το ντεμπούτο που θα θυμάται σε όλη του ζωή, δίνοντάς του το περιβραχιόνιο, ως τιμής ένεκεν, χαρίζοντάς του παράλληλα ένα πατρικό φιλί στο κεφάλι. Μια κίνηση σα βάπτισμα, σα διαδοχή προς τη νέα γενιά, με τον 16χρονο να γίνεται ο νεότερος αρχηγός του συλλόγου.

«Είναι μια ευλογία για εμένα. Έγινε τόσο γρήγορα, αλλά είμαι ευγνώμων», έλεγε τρισευτυχισμένος ο Μουμπά, μετά το τέλος του ματς. Μια προσωπική διάκριση, ένα άλμα στην καριέρα του, που έχει συνηθίσει μέσα στη σεζόν, αφού μέσα στη χρονιά κατόρθωσε από την U-18 να προωθηθεί στην U-23, με το καλύτερο να του το κρατούν για το τέλος στην αντρική ομάδα.

Ο, γεννημένος τον Οκτώβριο του 2001 στο Σάουθ Σιλντς, Άγγλος πιτσιρικάς δεν παύει όμως να είναι ένας έφηβος, έχοντας όλες τις ανάλογες συνήθειες. Για να αποχωρίσει από το γήπεδο πήρε τηλέφωνο τον μπαμπά του, ενώ τη χαρά του τη μοιράστηκε μαζί με τους φίλους του στα McDonald's πίνοντας κόκα-κόλες και τρώγοντας μπέργκερς. Εξάλλου, έχει και διάβασμα, με τις εξετάσεις στο Harton Technology College να είναι προ των πυλών και τον Μουμπά να είναι αναγκασμένος να συνδυάσει τις προπονήσεις με το βιβλίο ανοιχτό.

Μια αγνή πτυχή και συγχρόνως ρομαντική πλευρά του ποδοσφαίρου, που παραμένει ζωντανή, χάρη στα νεαρά παιδιά, όπως ο Μπαλί. Είναι το πάθος του, τα όνειρά του και οι βλέψεις για το μέλλον, η τρέλα που ηρεμεί με μια μπάλα στα πόδια. Τα «σπλάχνα» της Σάντερλαντ έτοιμα να ωριμάσουν προ της ώρας τους, για χάρη της ομάδας που τους έμαθε να περπατούν πάνω σε παπούτσια με τάπες, κάνοντας το «Στάδιο του Φωτός» να ξανά...φωτίσει πολύ σύντομα.

Έλενα Χαριτάκη