Σαλάχ: Στην κορυφή της πυραμίδας μέσα από τον πιο δύσβατο δρόμο!

Από τη θέση του αριστερού μπακ, το κλάμα για την απόδοσή του και το χαρτί της στρατολόγησης μέχρι την αμφισβήτηση και τη δεύτερη ευκαιρία στην Αγγλία βρέθηκε στη κορυφή της πυραμιδας του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Αν ήταν ταινία το ποδοσφαιρικό φιλμ του Μοχάμεντ Σαλάχ, του κορυφαίου Αφρικανού ποδοσφαιριστή για το 2017, θα έσπαγε ταμεία...  



Σαλάχ: Στην κορυφή της πυραμίδας μέσα από τον πιο δύσβατο δρόμο!
Η Αλ Μοκαουλούν ήταν η αφετηρία της ποδοσφαιρικής καριέρας του Σαλάχ. Μια καριέρα που πέρασε από 40 κύματα, «δοκιμάστηκε» και εν τέλει πέτυχε. Ξεκίνησε να αγωνίζεται ως αριστερός οπισθοφύλακας, για να φτάσει η μέρα που βουρκωμένος θα ζητούσε από τον προπονητή του να αλλάξει θέση. Η ποδοσφαιρική τραγωδία της Αιγύπτου το 2012 ήταν το πρώτο «χτύπημα» για τον Σαλάχ, που έμελε να εξελιχθεί σε ευκαιρία αναγνώρισης. Στο φιλικό με τη Βασιλεία, ο Αιγύπτιος σκόραρε δις σε ένα ημίχρονο, με την πρόταση και τη μετακόμιση στην Ελβετία να έρχεται ως φυσικό επακόλουθο. .
 
Το βύσμα, η Ιταλία και η δικαίωση
 
«Ο Μέσι των Πυραμίδων», όπως τον αποκαλούσαν στην πατρίδα του, μετά από μία διετία πήγε στην Τσέλσι. Ήταν η καλύτερη στιγμή για να αναπτυξει το ταλέντο του, υπό το αυστηρό βλέμμα του Ζοσέ Μουρίνιο τότε. Το δεύτερο «χτύπημα» δεν άργησε να έρθει, με την Αίγυπτο να του στέλνει τη... λυπητερή, καλώντας τον να υπηρετήσει τη «μαμά πατρίδα». Αυτή τη φορά όμως, ο Αλλαχ δεν αγαπούσε μόνο τον κλέφτη, αλλά και το... νοικοκύρη. Μέσω του πρωθυπουργού της χώρας, ο Σαλάχ πήρε απαλλαγή, κάτι που όμως δεν τον κράτησε στην Αγγλία. Ευτυχώς, δεν αναγκάστηκε να βιώσει ποδοσφαιρική απραξία.
 
Δόθηκε δανεικός στη Φιορεντίνα, φορώντας το «74» στην πλάτη, προς τιμήν των νεκρών του Πορτ Σάιντ και  πραγματοποίησε ένα γεμάτο εξάμηνο. Οι «βιόλα» τον ήθελαν, εκείνος όμως προτίμησε τη Ρόμα κι έτσι ο νέος δανεισμός του στους «τζιαλορόσι» ήρθε το καλοκαίρι του 2015.
 
Στην ομάδα της πρωτεύουσας ήταν κομβικός και καθοριστικός για την πορεία της, ενώ αναδείχθηκε και παίκτης της σεζόν. Η Ιταλία αποτέλεσε το σκαλοπάτι που έψαχνε για να επιστρέψει στην Πρέμιερ Λιγκ, αυτή τη φορά για λογαριασμό της Λίβερπουλ. Οι «κόκκινοι» έβαλαν για τα καλά το χέρι στην τσέπη, κάνοντας ρεκόρ μεταγραφής για τα... πόδια του Σαλάχ, δαπανώντας 42 εκατομμύρια.
 
Από το «χέρι» Λίβερπουλ και Εθνική Αιγύπτου
 
Στην Αγγλία ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, πετώντας κυριολεκτικά φωτιές, κάνοντας τον Κλοπ να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση. Έχοντας, μέχρι στιγμής 19 γκολ και 4 ασίστ σε 23 παιχνίδια για όλες τις διοργανώσεις, είναι ο πρώτος σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ.
 
Στις αρχές του Οκτωβρίου, φορώντας τη φανέλα της Εθνικής Αιγύπτου, ο Σαλάχ με το λυτρωτικό πέναλντι στο 90 συν 5 έστειλε τους «Φαραώ» σε τελική φάση Μουντιάλ αποδεικνύοντας τον ηγετικό του ρόλο πλέον. Για 3η φορά στην ιστορία του το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Αιγύπτου θα συμμετάσχει σε Παγκόσμιο Κύπελλο, με την τελευταία φορά να είναι πριν 28 ολόκληρα χρόνια στην Ιταλία το 1990 τότε που σταρ της ομάδας ήταν ενας γνώριμος απο τα ελληνικά γήπεδα ο Μαγκντί Ντολμπά του ΠΑΟΚ.
 
To be continued
 
Ο Μοχάμεντ Σαλάχ αναδείχθηκε ο κορυφαίος Αφρικανός ποδοσφαιριστής για το 2017, ως φυσικό επακόλουθο, εισπράττοντας με ιδανικό τρόπο ανταμοιβή για τις εμφανίσεις του. Έγινε ο πρώτος Αιγύπτιος παίκτης μετά από 9 χρόνια που αναγνωρίζεται, με τον Μοχάμεντ Αμπουτρίκα να είναι ο τελευταίος συμπατριώτης του το 2008, που πήρε αυτό το «αξίωμα».Ταυτοχρονα ο πρώτος που φορά τη φανελα της Λίβερπουλ τη στιγμή που αναδεικνύεται κορυφαιος, μετά τον Ντιουφ της Σενεγάλης το 2002. 
Ο Σαλάχ επέστρεψε στην Αγγλία δριμύτερος και αποφασισμένος όσο ποτέ, πως αξίζει να βρίσκεται στην ελίτ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Με το επικείμενο Μουντιάλ να πλησιάζει, ο Αιγύπτιος έχει ήδη ανεβάσει κατακόρυφα τις «μετοχές» του, περιμένοντας να αρπάξει και αυτή την ευκαιρία. Με μοναδικό αντίπαλο το ομοίωμά του στον καθρέφτη υποστηρίζει πως «Λατρεύω να παίζωPlaystation, αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι ο Σαλάχ στο videogame είναι πολύ πιο δυνατός από εμένα. Πρέπει να τον φτάσω»,δηλώνει πεισματικά και ασυμβίβαστα... Δίνει έτσι μια γεύση για τη δική του συνέχεια.
 

 
Έλενα Χαριτάκη