Λόμπες... για όλα τα γούστα! (vids)

Ο Γουέιν Ρούνεϊ το έκανε για δεύτερη φορά στην καριέρα του και πάντοτε τα γκολ από μεγάλη απόσταση, με λόμπα που... ντροπιάζει τον αντίπαλο τερματοφύλακα, είναι από τα κορυφαία highlights σε ένα παιχνίδι. Το england365 απόλαυσε την αναζήτηση ανάλογων περιπτώσεων και παρουσιάζει τις 10 κορυφαίες... λόμπες, για όλα τα γούστα! 



Λόμπες... για όλα τα γούστα! (vids)

‘’Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω κάνει ξανά τόσο καλό σουτ’’, δήλωσε ο Γουέιν Ρούνει μετά το καταπληκτικό γκολ που πέτυχε εναντίον της Γουέστ Χαμ, στη νίκη της Έβερτον με 4-0 την Τετάρτη, και με το οποίο ολοκλήρωσε το χατ-τρικ του στον αγώνα. Για τον πρώην αρχηγό της Εθνικής Αγγλίας αυτό ήταν το πρώτο χατ-τρικ μετά από 6 χρόνια και εκείνο που είχε πετύχει ως παίκτης της Γιουνάιτεντ απέναντι στη Μπόλτον. Με αυτό το γκολ ο Ρούνει έφτασε το Μάικλ Όουεν στην κορυφή της λίστας με τους ‘’΄δήμιους’’ της Γουέστ Χαμ, καθώς μετράει κι αυτός πλέον 14 γκολ εναντίον των ‘’σφυριών’’ σε επίπεδο Πρέμιερ Λιγκ, περισσότερα από κάθε άλλο παίκτη.

Εκτός από όλα τα παραπάνω όμως ο Γουέιν Ρούνει, με αυτό το γκολ, πέτυχε και κάτι άλλο… Εδραίωσε τη θέση του σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ παικτών της Πρέμιερ Λιγκ που αφορά όσους έχουν σκοράρει από το κέντρο του γηπέδου και πίσω.

Και η λέξη «εδραίωση» χρησιμοποιείται διότι είναι η δεύτερη φορά που ο Ρούνει κάνει κάτι τέτοιο, με την πρώτη να είναι ‘’διαβολικά’’ πάλι απέναντι στη Γουεστ Χαμ πριν από 3 χρόνια, πράγμα που τον κατατάσσει πρώτο σε αυτή την περίεργη λίστα. Οι υπόλοιποι αυτής της ιδιαίτερης ‘’συνομοταξίας’’ είναι οι: Ντέιβιντ Μπέκαμ, Τσάμπι Αλόνσο, Λουίς Σουάρες, Τσάρλι Άνταμς, Μέινορ Φιγκερόα και 3(!) τερματοφύλακες. Πρόκειται για τους Πολ Ρόμπινσον, Τιμ Χάουαρντ και Ασμίρ Μπέγκοβιτς, οι οποίοι μαζί με τους Πίτερ Σμάιχελ και Μπραντ Φρίντελ συμπληρώνουν επίσης και την 5άδα των τερματοφυλάκων που έχουν σκοράρει στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ, όντας έτσι ‘’μέλη’’ δύο περίεργων και πολύ ιδιαίτερων κλαμπ παικτών ταυτόχρονα. Πάμε λοιπόν να θυμηθούμε τις 10 φοβερές εμπνεύσεις που κατέληξαν σε γκολ, με σειρά απόστασης από την αντίπαλη εστία.

1)Λουίς Σουάρες

Νόριτς-Λίβερπουλ, 28 Απριλίου 2012

Η καριέρα του Λουίς Σουάρες είναι αναμφισβήτητα γεμάτη από καταπληκτικά γκολ και μεγάλες διακρίσεις. Μία όχι τόσο μεγάλη, αλλά αξιοπρόσεκτη από αυτές, είναι τα 12(!) γκολ που σημείωσε κατά της Νόριτς τη που αγωνίστηκε με τη Λίβερπουλ στην Πρέμιερ Λιγκ. Κι αν τα περισσότερα είναι κάπως κοινότυπα θα έλεγε κανείς, πως αυτό της προτελευταίας του χρονιάς στους ‘’κόκκινους’’, είναι ένα από αυτά που δεν ξεχνιούνται. Μετά από διώξιμο της άμυνας της Λίβερπουλ, και με το σκορ στο 2-0 υπέρ της, ο Σουάρες εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία του Έλιοτ Γουάρντ να ανακόψει τη μπάλα στο χώρο του κέντρου και φέρνοντας τη μπροστά του ‘’κεραυνοβόλησε’’ τον, ανήμπορο να αντιδράσει ,Ράιαν Μπένετ, ολοκληρώνοντας το χατ-τρικ του.

Απόσταση:41 μέτρα

2) Γουέιν Ρούνει

Γουέστ Χαμ- Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 22 Μαρτίου 2014

Ίσως κάποιοι πουν ότι το συγκεκριμένο σουτ έγινε περίπου 10 μέτρα μετά τη σέντρα αλλά η πρόθεση του Ρούνει να εκτελέσει άμεσα, μετά το διώξιμο του Άσλει Γιανγκ και το λάθος τη λάθος εκτίμηση του Τόμκινς, ήταν εμφανής και μάλλον θα το έκανε ακόμα κι αν βρισκόταν 10 ή 15 μέτρα πιο πίσω. Με ένα φοβερό σουτ, έδωσε στη μπάλα πολύ ύψος πιάνοντας ‘’στον ύπνο’’ τον τερματοφύλακα της Γουέστ Χαμ, Άντριαν, ο οποίος έχασε και το βηματισμό προσπαθώντας να παρακολουθήσει την πορεία της και προσγειώθηκε φαρδύς πλατύς στο έδαφος, βλέποντας τη να καταλήγει στο βάθος της εστίας του αφού πρώτα έσκασε ακριβώς πάνω στη γραμμή του τέρματος του.

Απόσταση:44 μέτρα

3)Ντέιβιντ Μπέκαμ

Γουίμπλεντον-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 17 Αυγούστου 1996

Σύμφωνα με το Γκάρι Νέβιλ, το γκολ που ‘’εκτόξευσε’’ το ‘’Φαινόμενο Μπέκαμ’’ ήταν προσχεδιασμένο, καθώς όπως έχει δηλώσει ο παλιός αρχηγός της Γιουνάιτεντ ‘’Τον έβλεπα κάθε μέρα να το δουλεύει στην προπόνηση. Έπαιρνε μια μπάλα και σημάδευε την εστία από το κέντρο του γηπέδου’’. Φυσικά η παραπάνω ‘’αποκάλυψη’’ δε στερεί ούτε στο ελάχιστο την ομορφιά που διακατέχει αυτό το γκολ. Με τη Γιουνάιτεντ να προηγείται ήδη 2-0 στο ‘’Σέλχαστ Παρκ’’ ο Μπράιαν Μακλαίρ πάσαρε τη μπάλα στο Μπέκαμ και αυτός σήκωσε το κεφάλι, και αφού είδε εκτός θέσης το Νιλ Σάλιβαν, έστειλε, με μία απίστευτη λόμπα, τη μπάλα στα δύχτυα της Γουίμπλεντον. ‘’Δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι παρόμοιο’’ δήλωνε αργότερα ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, εκφράζοντας πιθανώς και την άποψη όσων ήταν στο γήπεδο εκείνο το απόγευμα.

Απόσταση:54 μέτρα

4)Μέινορ Φιγκερόα

Στόουκ Σίτυ- Γουίγκαν, 12 Δεκεμβρίου 2009

Μόλις 3 εβδομάδες μετά τη συντριβή της με 9-1(!) από την Τότεναμ στο ‘’Γουάιτ Χαρτ Λέιν’’ η Γουίγκαν αντιμετώπιζε εκτός έδρας τη Στόουκ, στοχεύοντας να βάλει ένα τέλος στο κακό σερί που είχε εκτός έδρας μέχρι εκείνη τη στιγμή. Λίγο μετά την έναρξη του 2ου ημιχρόνου και όντας πίσω στο σκορ με 0-1, η Γουίγκαν κέρδισε ένα φάουλ λίγα μέτρα πίσω από το κέντρο του γηπέδου. Ο διεθνής με τις Ονδούρες, αριστερός μπακ, Μέινορ Φιγκερόα εκτέλεσε γρήγορα και δυνατά, ξαφνιάζοντας συμπαίκτες και αντιπάλους, και στέλνοντας τη μπάλα πάνω από τον τερματοφύλακα της Στόουκ, Τόμας Σόρενσεν, και στο ‘’γάμα’’ της εστίας, πετυχαίνοντας το γκολ της χρονιάς όπως αναδείχτηκε αργότερα από την εκπομπή ‘’Match of the Day’’.

Απόσταση:55 μέτρα

5)Γουέιν Ρούνει

Έβερτον-Γουέστ Χαμ, 29 Νοεμβρίου 2017

Η δήλωση και μόνο του Ρούνει μετά το ματς αρκεί για να καταλάβει ο καθένας τι συνέβη σε αυτή την περίπτωση. Ο σταρ της Έβερτον σούταρε άμεσα και με τη σιγουριά ότι η μπάλα θα κατέληγε εκεί που έπρεπε, ολοκληρώνοντας μεγαλειωδώς το χατ-τρικ του. Το ύφος του Χαρτ, όταν μετά το λάθος του κατάλαβε σε ποιον πήγε η μπάλα, σε συνδυασμό με τα απελπισμένα άλματα του Γουίνστον Ρέιντ και του Σεικού Κουγιατέ, ο οποίος μάλιστα τέντωσε και το χέρι σε μια ύσταστη προσπάθεια να αποτρέψει το αναπόφευκτο, απλά έδωσαν μια ποιητική ομορφιά σε ένα γκολ που σίγουρα βάζει υποψηφιότητα για καλύτερο της χρονιάς.

Απόσταση:56 μέτρα

6)Τσάμπι Αλόνσο

Λίβερπουλ-Νιούκαστλ, 20 Σεπτεμβρίου 2006

Ο Ισπανός μέσος ήταν ήδη ‘’σεσημασμένος’’,καθώς τον Ιανουάριο του 2006 είχε πετύχει γκολ από απόσταση 70 (!) μέτρων στο ματς κυπέλλου της Λίβερπουλ με τη Λούτον, οπότε μάλλον ο τερματοφύλακας της Νιούκαστλ , Στιβ Χάρπερ, θα έπρεπε να είναι πιο ψυλλιασμένος. Ο Αλόνσο αφού έκλεψε τη μπάλα στο χώρο του κέντρου, την έφερε στο δεξί του πόδι και εξαπέλυσε ένα φοβερό σουτ που ξάφνιασε το Χάρπερ που γλίστρησε, και τον έκανε κυριολεκτικά να συρθεί προσπαθώντας να φτάσει τη μπάλα, αλλά μάταια. ‘’ Εκείνη τη στιγμή ήθελα να του βάλω τις φωνές που δεν πάσαρε στο Τζέραρντ ο οποίος είχε ήδη κάνει κίνηση’’ δήλωσε αργότερα ο Ράφα Μπενίτεθ, ο οποίος ωστόσο παραδέχτηκε ότι ‘’ Ο Τσάμπι δοκιμάζει αυτά τα σουτ στις προπονήσεις όλη την ώρα’’.

Απόσταση:58 μέτρα

7)Τσάρλι Άνταμ

Τσέλσι-Στόουκ Σίτυ, 4 Απριλίου 2015

Έχοντας σκοράρει ξανά από ανάλογη απόσταση ενάντια στην Άκρινγκτον το 2009, όταν αγωνιζόταν ακόμα για τη δεύτερη ομάδα της Μπλάκπουλ, ο Άνταμ δεν είχε λόγο να μην το δοκιμάσει ξανά 6 χρόνια μετά, αυτή τη φορά στο υψηλότερο επίπεδο και με αντίπαλο την Τσέλσι. Με τη Στόουκ να βρίσκεται πίσω στο σκορ μετά από μόλις 9 λεπτά αγώνα, ο διεθνής με τη Σκωτία, μέσος πήρε τη μπάλα από το Γουόλτερς μεταξύ του κέντρου και της μεγάλης περιοχής της ομάδας του, και αφού την έστρωσε μπροστά του εξαπέλυσε ένα φοβερό σουτ προς το κέντρο της εστίας. Ο Κουρτουά μάταια προσπάθησε να διώξει τη μπάλα που πέρασε από πάνω του, αν και τη βρήκε ελαφρώς με τα δάχτυλα, και αυτή κατέληξε στο βάθος της εστίας, δίνοντας το ρεκόρ του γκολ που επιτεύχθηκε από την πιο μακρινή απόσταση, από παίκτη που δεν είναι τερματοφύλακας, στον Τσάρλι Άνταμ.

Απόσταση:60 μέτρα

8)Πολ Ρόμπινσον

Τότεναμ-Γουότφορντ, 17 Φεβρουαρίου 2007

Η τύχη και το λάθος του αντιπάλου είναι βασικοί παράγοντες για να πετύχει γκολ ένας τερματοφύλακας, ειδικά αν αυτό επιτυγχάνεται από απόσταση 73 μέτρων… Με το σκορ στο 1-0 υπέρ της ομάδας του, ο Ρόμπινσον επιχείρησε περισσότερο να ‘’γεμίσει’’ προς την αντίπαλη περιοχή, εκτελώντας ένα φάουλ έξω από τη δική του περιοχή. Η μπάλα έσκασε στο έδαφος ανάμεσα στους αμυντικούς και πέρασε πάνω από το Φόστερ, του οποίου η εκτίμηση ήταν τουλάχιστον κακή, καταλήγοντας στα δίχτυα.

Απόσταση:73 μέτρα

9)Τιμ Χάουαρντ

Έβερτον-Μπόλτον,4 Ιανουαρίου 2012

Ο Τιμ Χάουαρντ δεν θα μπορούσε, πιθανώς, να βρει καλύτερο τρόπο να γιορτάσει τη 250η συμμετοχή του με την Έβερτον, από το να ανοίξει το σκορ σε ένα ματς. Ο τερματοφύλακας των ‘’ζαχαρωτών’’ έδιωξε τη μπάλα μετά από ανεπαίσθητη πίεση που δέχθηκε από παίκτη της Μπόλτον και ο αέρας έκανε τα υπόλοιπα. Η μπάλα αφού ταξίδεψε πάνω από όλο σχεδόν το γήπεδο, έσκασε στο ημικύκλιο της αντίπαλης περιοχής για να πάρει ξανά απότομα ύψος και να προσγειωθεί οριστικά στην εστία του άτυχου Άνταμ Μπόγκνταν, που πραγματοποιούσε μόλις την 5η του εμφάνιση στην Πρέμιερ Λιγκ. Για την ιστορία το ματς έληξε 1-2 υπέρ της Μπόλτον, με το Χάουαρντ να μην πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε ως ένδειξη σεβασμού στο συνάδελφό του, και να δηλώνει μετά το τέλος του ματς ‘’Ήταν σκληρό για αυτόν. Έβλεπα τους αμυντικούς να μην μπορούν να το πιστέψουν. Ένα λάθος βήμα μπορεί να φέρει την καταστροφή’’

Απόσταση:82 μέτρα

10)Ασμίρ Μπέγκοβιτς

Στόουκ Σίτυ-Σαουθάμπτον, 2 Νοεμβρίου 2013

Ο Ασμίρ Μπέγκοβιτς, με το γκολ που πέτυχε από το σημείο του πέναλτι…της περιοχής του απέναντι στον Όρτουρ Μπόρουτς ανοίγοντας το σκορ για την ομάδα του εναντίον της Σαουθάμπτον, έγινε ο 5ος ,και τελευταίος μέχρι σήμερα, τερματοφύλακας που σκοράρει στην Πρέμιερ Λιγκ. Ένα ιδιαίτερο γκολ καθώς κέρδισε μια θέση στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες λόγω της μακρινής απόστασης από την οποία σημειώθηκε, ξεπερνώντας κατά 2 μόλις μέτρα εκείνο του Τιμ Χάουαρντ.

Απόσταση:84 μέτρα

Γιώργος Χρονόπουλος